Délmagyar logó

2018. 10. 24. szerda - Salamon 8°C | 14°C Még több cikk.

Bartók-fohász

"Megtévesztő igazság. Bezárták a Képtárat, lett helyette Reök-palota. Hatalmas költség. Bezárták a Korzó mozit, lett belőle a zene háza. Drága pénzen."
Égnek a telefonok. Bezárják a Bartókot! Eladták a Bartókot! A Bartók Béla Művelődési Központot. A paragrafus régen eltörölte már a halálbüntetést, de a kultúra nyakára a jog fonja a kötelet. Jogászok ülnek majd be a falai közé, ahogy megvették a kultúra másik szegedi föllegvárát, a Juhász Gyulát is. Költőnk a Munkásotthon homlokára írta versét – Ki itt belépsz, templomba lépsz be –, azért adták rá az ő nevét, de ez sem mentette meg. Már a templom is elkelt. Bartók a Tiszta Forrást zengi az egész világon, de neve se marad a régi házon.

Valamikor az építkezések mindenekfölötti mániájában leírtam, erősebb a vonalzó, mint a fa, amelyből vétetett. Ha elindult a ceruza a tervezőasztalon, halomra dőltek ki a fák. Most másik mánia dühöng az asztalon, a Nyugathoz való csatlakozás, mindenáron. Halomra dőlnek a kősziklánál is erősebbnek vélt hajlékok. Kimondatlanul is jelszó lett volna: cél a középszer alsó széle, közepe?

Minek nekünk kultúra!

Ezt így, persze, senki ki nem mondja. Sőt! Állítja, soha ennyit nem áldoztunk rá. Igazság van ebben is. Megtévesztő igazság. Bezárták a Képtárat, lett helyette Reök-palota. Hatalmas költség. Bezárták a Korzó mozit, lett belőle a zene háza. Drága pénzen. Csak Tiborc panasza kel életre megint: csizmája fölkaristolja a paloták padlóját.

Nem is jár már senki olyan csizmában!

Ki tudná megmondani, hányan nevelkedtek a két művelődési ház emlőin? Hány családba világított be az a fény, ami innen sugárzott ki? Annakidején a Kőröséri iskola mellett akartak boszorkányt égetni. Megszüntették az iskolát, hogy többet ilyesmi elő ne fordulhasson. Az egykori szegedi járás 86 tanyai iskolájával együtt. Sorra aludtak el a lámpások. A fertőzés továbbterjedt. Szegeden is szűnnek meg iskolák, és íme, a művelődés házai is belehalnak.

Aki kezet emel rájuk, soha nem járt bennük?

Jogállamban élünk. Vagy csak jogászállam lettünk? Itt is erősebb lenne a vonalzó, mint a bőven termő fa? Ellensége lenne a jog a kultúrának? Drága jó Istenem, csak ezt ne!

Egyik kezével áld, a másikkal ver, aki meg tudja cselekedni. Áradva támad a bűnözés, hiszen naponként szolgáltatja hozzá a mintát a televízió összes csatornája. Álljon elé a jog! Én meg azt mondom, meg azok is ezt mondják, akik a telefonvonalakat égetik: álljon elé – a KULTÚRA! A jog mellett.

A kisöprűzött kultúra? A kiűzött Juhász Gyula és a háza vesztett Bartók Béla? Akár a térképről lesöpört tanyai iskolák?

Mindezek ellenére hangos szóval ezután is megünnepeljük a kultúra napját. Kitüntetéseket is osztunk.

Olyan szépen hangzik.

Palotás városnak mondták a régiek Szegedet. Azt hittük, demokratizálódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szégyen! És gyalázat

"Szóval higgyék el nekem, én tudom, ő egy nagyon kedves, egy nagyon aranyos, nagyon jól tanuló és… Tovább olvasom