Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Beavatás

"Minden kollégiumban zajlik beavatás? Szerintem, és az általam megkérdezettek szerint igen. Ez nem mentség, hagyományőrzést emlegetni pedig gyerekes baromság. Ha a jó ízlés, a vicc határán belül maradtak volna – amikor az elsős is csak nevet az egészen –, akkor nincs botrány."
Egy gyerek számára a legnagyobb büntetés, ha az esti lefekvéskor azt mondják neki, reggel közölnek vele valami nagyon fontosat, most azért nem mondják, mert akkor nem tudna éjszaka aludni. A szegedi Ortutay-kollégium felsőbb éves diákjai már tanév elején beígérték az elsősöknek, hogy az év vége felé majd beavatják, móresre tanítják őket, de hogy pontosan mikor, az titok, mert egyébként nem tudnának nyugodtan aludni addig. Amikor pedig megtörtént az eset – válogatottnál válogatottabb megalázásnak vetettek alá harmincegy kollégistát. Majd kirobbant a botrány, s az egyik szadizó csak annyit mondott lapunknak, hogy ők csak a hagyományokat igyekeztek ápolni. Bravó! Sikerült, sőt túl jól sikerült, túllőttek a célon.

Tizennégy-tizenöt esztendős fiúkat kényszerítettek arra, hogy csókolózzanak egymással, pofozkodjanak, kézzel-lábbal tapicskoljanak a vécékagylóban, amiben széklet úszkált, és a többi állatság. Eközben fotózgatták őket vidáman, hogy legyen majd mit mutogatni az unokáknak, milyen jó fej volt a nagypapa 17 éves korában, amikor megszívatta a kisebbeket.

A vád zsarolásról, személyi szabadság megsértéséről és kényszerítésről szól. Ha nem gyerekek, ha nem száz forintot zsarolva, ha nem túlméretezett beavatás közben követik el, akkor a bíró akár 8-10 évre is hűvösre tehetné a társaságot. Ezek a fiúk vélhetően megússzák egy erőteljesebb ejnye-bejnyével. Remélhetőleg otthon már régen megkapták a fejmosást, és remélhetőleg tanultak az esetből. Volt idejük elgondolkodni a rendőrségi, ügyészségi vizsgálat idején, és azért még izgulhatnak az ítélet kimondásáig.

Minden kollégiumban zajlik beavatás? Szerintem, és az általam megkérdezettek szerint igen. Ez nem mentség, hagyományőrzést emlegetni pedig gyerekes baromság. Ha a jó ízlés, a vicc határán belül maradtak volna – amikor az elsős is csak nevet az egészen –, akkor nincs botrány. Aki volt kollégista, katona, az tudna mesélni ilyen eseteket.
A vádlottak padján tizennégy gyerek szorong. De hogy ők elkövethették, amit elkövettek, ahhoz egy rendszer hibája, a felnőttek „asszisztálása" kellett. Hogyan létezik az egy középiskolai kollégiumban, hogy éjszaka órákon át ötven gyerek rajcsúroz, szaladgál, röhigcsél, kiabál, és azt felnőtt nem hallja meg? Az ominózus éjszakán ügyeletben lévő tanárnak – a tizennégy egykori kollégistával szemben – már nem kell izgulnia, milyen büntetést kap. Megrótta az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utánfutó

"Múlóban az idegenforgalom, és múlik a lóvilág. Ilyet még nem láttam. Az egykori Zalka laktanya… Tovább olvasom