Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Belorusszia és London

JEGYZET - "Ülhet otthon lojálisan, bízva a kormányzati sült galambban, a gazdaság kirobbanó fellendülésében."
Nem irigylem azokat a fiatalokat, akik ősszel kezdik az egyetemet vagy a főiskolát. És elsősorban nem azért, mert az utóbbi időben úgy megdrágult az élet, hogy már a romkocsmák homályában is meggondolja az állástalan diplomás, mikor és mennyit merengjen.

A felsőoktatásba állami finanszírozású helyre bekerülő fiatalnak ugyanis ősztől szerződnie kell az állammal. Arra, hogy a végzést követő húsz éven belül az állam által fizetett képzési időszak dupláját tölti itthon bejelentett munkával, vagy „munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt", illetve vállalkozást létesít ugyanennyi ideig. Aki ezeket – illetve a diplomaszerzés záros határidejét – nem teljesíti, kamatostul vissza kell fizetnie a képzése árát.

A Kövér László által csak bulvártermékként aposztrofált HVG felsőoktatási szakportálja szerint ehhez hasonló konstrukció és feltételrendszer Európában egyedül Fehéroroszországban létezik. Ott azonban a végzés után csak két évig van röghöz kötve a friss diplomás – és az állam munkát biztosít a számára. Magyarországon a törvény szerint csak törekednie kell erre az államnak.

Mást nem is nagyon tehet, hiszen a 10 év alatt egymillió új munkahelyet ígérő kormányzati projektben időarányosan elég rosszul állunk. Plusz helyett leginkább mínuszban. Igaz, idén a miniszterelnök szerint 200 ezer közmunkást foglalkoztattak, és jövőre 300 ezer a cél, de azért lássuk be: a piac által teremtett munkahelyek némileg több gazdasági hasznot hajtanak. Ha viszont nem kap a piacról munkát az itthon végzett frissdiplomás, és a tőke, illetve a vásárlóerő hiánya miatt vállalkozni sem akar, marad neki a közmunka. Már ha van.

Ha az sincs, ülhet otthon lojálisan, bízva a kormányzati sült galambban, a gazdaság kirobbanó fellendülésében – vagy lelép az országból dolgozni. Bármit. Mert abból meg tud élni, és idővel akár a képzése árát is vissza tudja fizetni.

De aki így dönt, annak igyekeznie kell. Hamarosan ugyanis betelnek a mosogatói állások Londonban magyar bölcsészekkel és jogászokkal.

Olvasóink írták

 • 2. macs 2012. július 30. 19:20
  „Érdemes elolvasni a www.oh.gov.hu/osztondij-szerzodes linken a minta szerződés feltételeinek 3. a;b;c pontjait.”
 • 1. alfoldi 2012. július 30. 12:11
  „Egy magyarnak mlért röghöz kötés Magyarországon dolgozni?

  Ingyen leves nincs, miért lenne ajádék diploma?

  Miért képezzen a magyar adóból idegeneknek szakembert a magyar?

  Kötelező aláírni azt a szerződést?

  Végül: hogyan jelenhet meg egy ilyen cikk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajtunk múlik

Tovább olvasom