Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Belvízre aszály

JEGYZET - "Aki nem locsol, már most elkönyvelheti a veszteséget."
A gyümölcsfák rügyeit a fagy, a szántóföldi növényeket a szárazság tizedeli, ötödöli – szomorú kép tárul az ember elé szinte minden termőföldön. Úgy tűnik, a természet most sem kegyes a gazdálkodókhoz, pedig tavaly is jutott nekik a jóból. Akkor épp a belvízzel, a túl sok csapadékkal kellett küzdeni. Mindez együtt példásan illusztrálja, amire a meteorológusok időről időre felhívják a figyelmet: szélsőségessé vált az időjárás.

Azon lehet vitatkozni – folyik is a szócsata szinte minden lehetséges fórumon –, hogy mindez az ember tevékenységéhez köthető-e, netán természeti hatások borították fel napjainkra a Föld klímáját. Lassan ez a kérdéskör is olyan lesz, mint a politika vagy a foci: mind többen érzik úgy, hogy értenek hozzá, és véleményt kell róla mondaniuk. Ez viszont azt jelzi, hogy az időjárás már nem csak azon a szinten érdekli az embereket, hogy jobb híján lelkesen szidják. A kérdés az, hogy a vitával jutunk-e előbbre.

Juthatnánk. Makó, Szentes és Vásárhely térségében például büszkén mondják a vízügyi szakemberek: noha szerte az országban csak az öntözhető terület harmadán szokás pótolni szükség esetén a hiányzó csapadékot, nálunk ez az arány ötvenszázalékos. Ám ha belegondolunk, ez az arány is lehetne még jobb, ha mondjuk a csatornapart menti gazdák mindenütt összefognának.

Persze jó kérdés, hogy megéri-e a vízpótlás. Előre nem lehet látni, milyen lesz a termés, milyenek lesznek az árak – de ha igaz az előrejelzés, amely szerint a tavalyi esős időszakot most száraz követi, talán nem kockáztat nagyot, aki öntöztet. Az egyik makói gazda egyenesen azt mondta: legalább a kelési időszakban kell, így lesz esélye a magnak – aki nem locsol, már most elkönyvelheti a veszteséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népesedéspolitikai varázsvessző

"A szocpoltól azt várják, hogy hatására a jelenleginél több gyermek születik." Tovább olvasom