Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Beosztással

JEGYZET - "A mai nyugdíjasok generációkat tartanak el: 50 év körüli gyermekeiket, de még az unokáikat is."
Nyugdíjasnak lenni ebben a pillanatban a legjobb beosztás Magyarországon: stresszmentes, nem kell rettegni a munkanélküliségtől, az ellátmány napra, sőt percre pontosan érkezik, ráadásul minden évben megemelik. 2013-ban 5,2 százalékkal, az inflációval korrigálták az összegeket január 1-jétől. Ezzel az idős korúak pénze elvben megőrzi reálértékét, szemben azokkal a fizetésekkel, amelyeket 5 éve vagy még ennél is hosszabb ideje nem emeltek.

A nyugdíjasok olyan sokan vannak – 3 millióan –, hogy minden kormány udvarol nekik, választások előtt és után egyaránt: az évi rendes nyugdíjemelés pedig még a legnagyobb válságban sem marad el. Sokan irigylik az öregeket, főleg azért, mert még a 13. havi juttatást is meglengeti az orruk előtt a kormány. A kivételezés azonban csak azokat háborítja fel, akik nem a nagyszülők pénzéből élnek.

A legtöbb családban ugyanis az unokák úgy jutnak lakáshoz, hogy megöröklik az idős emberek szocializmusban összegürizett házát, nyaralóját, kertjét: kapnak egy kis tőkeinjekciót az „induláshoz". Mások összeköltöznek az öregekkel, és nem elveszik, egyszerűen „beosztják" az idős emberek havi járandóságát. A mai nyugdíjasok generációkat tartanak el: állásukat elveszített, reménytelen helyzetbe került 50 év körüli gyermekeiket, de még az unokáikat is.

A nyugdíjasok nélkül még több lenne a sodródó, nélkülöző felnőtt ember. – Árulja el, miből él a családja? – ezt a kérdést én tettem fel a bányabezárások után alvó kisvárossá vált Komló kórházában, frissen műtött édesapám mellett ülve a szobatársnak, a 80 év körüli nyugdíjas bányásznak. – Az én nyugdíjamból, úgyhogy nekem még sokáig kell élnem – válaszolta az idős ember, akinek egyik gyereke Hollandiában kőműves, a másik óvodában gondnok 4 órában, a harmadik ápoló egy pécsi klinikán, az unokák pedig nem tudnak elhelyezkedni. Mellesleg a Hollandiába szakadt „gyerek" is rendszeresen besegít a családnak, az orvos például az ő jóvoltából euróban kapta a hálapénzt. Így segítettek a török és jugoszláv vendégmunkások is az otthon maradtakon a 70-es és a 80-as években.

Olvasóink írták

 • 17. csonakos 2013. január 25. 13:46
  „A mostani hírek 20%-os hozamról beszélnek! Gondolom a mondat végére kérdőjelet akartál rakni! Igen!”
 • 16. jq 2013. január 25. 11:02
  „Az én magánnyugdíjpénztáramnak 0, azaz nulla forint reálhozama volt, szépen befolyásolta volna a jövőmet. A hetvenes években született (és nem született) gyerekek szülei ma már nyugdíjasok”
 • 15. csonakos 2013. január 24. 15:29
  „14. jq 2013.01.24. 12:49
  Azt hiszem tévedsz! A mostani nyugdíjas korosztályra nem jellemző az egykézés és a gyerektelenség! Nekünk még két három gyerek nyugodtan belefért! Ennek következménye a hetvenes évek újabb emelkedése a lélekszámban! Ezek azok a bizonyos Ratkó kettő gyerekek! Amikor ők odakerülnek a nyugdíjhoz már nagyobb lesz a baj mert manapság az sem vállal gyermeket aki tehetné a nagy bizonytalanság miatt! Viszont a nagyobb baj, hogy nincs munkahely! Ezért ilyen rossz az arány ma! Ezért volt baj a "magánnyugdíjpéztárak" elvétele! No, ez az ami te jövődet befolyásolta nagyban!”
 • 14. jq 2013. január 24. 12:49
  „Pl. az egykézéssel, vagy a gyerektelenséggel, vagy a "kocsi vagy kicsi" mentalitással. Ma egy dolgozóra jut egy nyugdíjas, akinek esetleg magasabb a nyugdíja, mint az átlagbér (mert ilyen is van nem kis számban, aki nem hiszi, járjon utána).
  Nekem már nem lesz nyugdíjam, mert addigra összeomlik ez a fenntarthatatlan rendszer, nem kell aggódnod kedves klj-54. Kérdés, hogy az összeomlás még mi mindent temet maga alá...”
 • 13. tuskóhopkins 2013. január 24. 09:12
  „8. theseus: "...ők hozták ebbe a helyzetbe az országot," A nyugdíjasok? Aztán mi módon, mélyen tisztelt theseus?
  (Ennél nagyobb sületlenséget ritkán találni még a legbornírtabb kommentek között is...)”
 • 12. tuskóhopkins 2013. január 24. 09:07
  „Pontos helyzetkép, jól megírva, a szerzőtől megszokott magas színvonalon.
  Mint "ötven feletti gyermek", tanúsíthatom: szüleink nyugdíja nélkül már fedél sem lenne a fejünk felett. A rezsi mintegy felét, valamint a teljes havi ennivalóra valót ők fedezik.”
 • 11. BarnaMiklós 2013. január 24. 08:05
  „"A mai nyugdíjasok generációkat tartanak el..." - bizony így van. Egy apróságot hozzáfűznék: a nyugdíjasokat oly előszeretettel kritizáló aktív korú honpolgáraink pedig gondolkozzanak el azon is, hogy kinek a munkájából lettek, akik lettek a 70-es és 80-as években. Ez akkor rendjén volt, de most talán nem kéne így lenni. Ezért talán megérdemlik a maximális tiszteletet a sokat irigyelt nyugdíjasok, és ezt a tisztes többség be is látja. Tudjuk viszont, hogy a magyar Irigységi Quotient - IQ - határtalan tud lenni a hangoskodóknál...”
 • 10. f.gabriella 2013. január 23. 21:20
  „Szomorú valóság!De legalább hungarikum!”
 • 9. klj-54 2013. január 23. 18:39
  „@jq:
  Nyugi, mire te megöregszel biztosan semmit nem kapsz hanem majd oda adják a fiataloknak!

  Szemes Piroska egyik szösszenete illik ide 1968-ból, a Nőklapjából.
  Emlékezetből a lényeg:
  három kajla fiú álla villamoson amikor egy idős nő felszáll.
  Bár útban vannak semmit nem tesznek, csak a megjegyzéseket mondták.
  Aztán az egyikük megszólalt:
  - ki kéne valamit találni a vén hülyék ellen.
  No ekkor szép csendben megszólalt a hölgy is:
  - Nyugodjon meg fiam, mire maga öreg lesz, ki lesz találva!”
 • 8. theseus 2013. január 23. 16:46
  „Egy másik mai szöveg a lapban:
  "Juhász Gréta a Deák Ferenc Gimnázium tanulója. Szabadidejében szívesen táncol, kedvence a hip-hop, amelyet 10 éve űz. Szeret a barátaival lenni, önfeledten szórakozni. A jövőre nézve legnagyobb vágya, hogy sikeres legyen és külföldön élhessen."

  A nyugdíjasok már nem mennek el innek, szavazni viszont igen. Ezért udvarolják őket körül a kormányok.
  A világ legtöbb országában a fizetések jóval magasabbak a nyugdíjaknál, ugyanakkor jóval kisebb a fizetéseket terhelő adó és a nyugdíjjárulék. Nyilván szerencsésebb lenne, ha magasabb fizetések lennének és nem a nyugdíjasoknak kellene eltartani a családjukat, de ők hozták ebbe a helyzetbe az országot, és most is ők döntenek a szavazataikkal.”
 • 7. barack55 2013. január 23. 16:35
  „A sorsom teljesen átlagos.
  Tanultam, dolgoztam 65 éves koromig. Van három gyerekem és egy unokám.
  Végigküzdöttem egy életet.
  Félek a számláktól, féltem a gyerekeim jövőjét.
  Boldogabban halnék meg, ha azt látnám, volt értelme a sok-sok küzdelemnek.”
 • 6. csonakos 2013. január 23. 16:11
  „5. macs 2013.01.23. 15:46
  Hol van ebben a kiváló jegyzetben, el kell venni a nyugdíjastól mert én nem ezt értettem ki belőle!
  "A nyugdíjasok nélkül még több lenne a sodródó, nélkülöző felnőtt ember."
  Már ez az egy mondat is simogató!”
 • 5. macs 2013. január 23. 15:46
  „Hurrá, megint eljutottunk oda, hogy az idősektől vegyünk el, mert akkor több marad nekünk. :-(
  Aki így vélekedik, az gondolt már arra, hogy őt korábban, pedig a mai öregek finanszírozták?”
 • 4. jq 2013. január 23. 14:04
  „Ha a szociális ráfordítások kisebb része menne az időskorúakra, akkor az unokáik is többet kaphatnának belőle.”
 • 3. klj-54 2013. január 23. 13:00
  „Emlékeztek a 9.1 %-os áremelésre?
  Nos én itthon azóta csak a süllyedést látom!
  Ha nem melóztam volna kint hosszú évekig, kinti pénzért, akkor ma éhen halnék.”
 • 2. deszkás 2013. január 23. 10:18
  „Ha közben el nem veszik egy kifizetetlen gázszámla miatt. Aztán mehetsz a híd alá. (ha van még hely)”
 • 1. csonakos 2013. január 23. 07:20
  „Jó a jegyzet! A valóságot tükrözi!
  Amikor belekezdtem a jegyzet olvasásába az első mondatok után elindult a pumpa fölfelé. Haladtam a sorok között és előtűnt a nagy magyar mai valóság! Igen, valószínű megőrzi a reálértéket de erre sajnos kicsi az esély. Járunk boltba mindannyian. Visszagondolok a munkás éveimre, bizony volt, sok évig sem emelkedtek a bérek. Valahogy akkor nekünk nem jutott eszünkbe az a sok nyugdíjas, őket akkor mint aktívak mi láttunk el pénzzel. Nem eltartottuk őket, mert ezt a pénzt a nyugdíjasok már jó előre befizették annak idején amikor még dolgoztak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középiskolás fokon

"Ezek a fiatalok egyelőre szabadságharcosok." Tovább olvasom