Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Bérek, kommandók

JEGYZET - "Szép, gondoskodó államra is vallhatna a rendelkezés, ha nem megint máséval – ismét a vállalkozókéval – vernék a csalánt."
Még mondja valaki, hogy nincs fejlődés. Míg egy évvel ezelőtt az egykulcsos adó bevezetésekor meglepetésként érte a kormányt, hogy az emberek többsége rosszabbul járt az új rendszerrel, most az adójóváírás kivezetésénél hajlandó volt valaki kezébe venni a számológépet, és előre ki tudta számolni, hogy az alacsonyabb jövedelmű emberek megint rosszul járnak. Pontosabban járhatnak. Egy éve, a pánikgomb megnyomása után a vállalkozókat kezdték vegzálni a politikusok, hogy ha nem működnek együtt – értsd, ha nem kompenzálják a kormány tévedése miatt csökkenő béreket –, rájuk eresztik a Rogán-féle bérkommandót, és kizárják őket a közbeszerzésekből.

Most annyiban más a helyzet, hogy az adójóváírás kivezetéséről szóló jogszabállyal együtt megjelent az elvárt béremelésről szóló kormányrendelet is. Szép és gondoskodó államra is vallhatna a rendelkezés, ha nem megint máséval – ismét a vállalkozókéval – vernék a csalánt. A bérkompenzáció elmulasztása esetére immáron jogszabályban is szankciókkal fenyegetik meg a munkaadókat.

Lehet ezt is csinálni, csak éppen katasztrofális állapotban vannak az ország gazdasági tartópilléreként számon tartott kis- és középvállalkozások is. Karácsonyig több mint húszezer cég ellen indult felszámolási eljárás, ami duplája a 2008-asnak, és 16 százalékkal magasabb a 2010-esnél. A kormány iránti lojalitás hiányával egyáltalán nem vádolható Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legfrissebb konjunktúrafelmérése szerint újabb mélyponton az üzleti bizalom Magyarországon, meredeken romlanak a vállalkozások várakozásai. A konjunktúramutató az áprilisi 16,8 százalékról 1,3 pontra süllyedt. Az építőipar helyzete ennél is kritikusabb, indexe már mínusz 21 pontnál jár – ez az az iparág, amelyről azt tartják, olyan, mint egy szeizmográf, pontosan jelzi a gazdaság állapotát. És akkor most ezek a vállalatok szálljanak be az újabb bérkompenzációba!? Amikor a minimálbérek szintén januártól kötelező 12–18 százalékos emelése önmagában is igen nehéz helyzetbe hozza a gazdálkodókat, különösen a magas élőmunka-igényű vállalkozásokat. További elbocsátásokra, munkaügyi trükkökre, feketefoglalkoztatásra lehet számítani.

Közben az urak évi 500 milliárdos egykulcsos „apanázsát" immáron betonba – alaptörvénybe – öntötte a felkent kétharmad.

Olvasóink írták

 • 2. scott1 2012. január 04. 19:55
  „Még mondja valaki, hogy nincs fejlődés. Míg évekkel ezelőtt igazából az sem érdekelt sokakat, hogy állami beruházások során az alvállalkozók többsége sok esetben egy fillért nem látott az elkészített munkája után, most már kezükbe veszik a számológépet, és előre kiszámolják, hogy most már a kifizetések után egyesek rosszabbul járhatnak. Egy éve, a pánikgomb megnyomása után a vállalkozókat kezdték vegzálni a politikusok, hogy ha nem működnek együtt - értsd, ha nem kompenzálják a csökkenő béreket, ha nem fizetik ki az alvállalkozóikat -, kizárják őket a közbeszerzésekből.

  Most annyiban más a helyzet, hogy az adójóváírás kivezetéséről szóló jogszabállyal együtt megjelent az elvárt béremelésről szóló kormányrendelet is. A bérkompenzáció elmulasztása az elvégzett munkák utáni kifizetés elmaradása esetén immáron jogszabályban is szankciókkal fenyegetik meg a munkaadókat.

  Kell ezt is csinálni, csak sajnos mostanra katasztrofális állapotban vannak az ország gazdasági tartópilléreként számon tartott kis- és középvállalkozások is. A hatalmas lakossági hitelteher, a megduplázódott munkanélküliség, a hitelválság szinte teljesen lerombolta a belső piacot + a körbetartozások hatására karácsonyig több mint húszezer cég ellen indult felszámolási eljárás, ami duplája a 2008-asnak (ami sokak szerint nem is érintett bennünket...), és 16 százalékkal magasabb a 2010-esnél. A kormány iránti lojalitás hiányával egyáltalán nem vádolható Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legfrissebb konjunktúrafelmérése szerint újabb mélyponton az üzleti bizalom Magyarországon, tovább romlanak a vállalkozások várakozásai. A konjunktúramutató az áprilisi 16,8 százalékról 1,3 pontra süllyedt. Az építőipar helyzete ennél is kritikusabb, a devizahitelekkel mesterséges felfújt - az ideiglenes GDP növekedés miatt hazardíroztatva a teljes iparágat - majd ki is pukkadó indexe már mínusz 21 pontnál jár - ez az az iparág, amelyről azt tartják, olyan, mint egy szeizmográf, pontosan jelzi a gazdaság állapotát. Még az előző kormány alatti megbízások teljesítését sem fizették ki nekik és most ezek a vállalatoknak is be kellene szállni a bérkompenzációba!? Amikor a minimálbérek szintén januártól kötelező 12-18 százalékos emelése az exportra termelő vállaltokat szinte egyáltalán nem érinti az alacsony forint árfolyam miatt, különösen a magas élőmunka-igényű vállalkozásoknál.

  Közben az előző urak 3000 milliárdos ,,apanázsuk" hazahozatalát pedzegették külföldről - egy jelképes 5%-os adó befizetése ellenében - a felkent kétharmadnak.”
 • 1. v.imre 2012. január 04. 16:00
  „No, most mit mondjak: az USA pénzügyminisztériuma is ugyanezt a lépést rendelte el a belső kereslet élénkítésére. Kötelezték a vállalkozókat az alapbér növelésére. Nem a megszorításokban, a kiadások csökkentésében látják a gazdaság élénkítését.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl a csúcson

"A hat napon belüli háromszori emelkedés összesen 19 forintot, körülbelül 5 százalékot jelent." Tovább olvasom