Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Beteg a rehabilitáció

JEGYZET - "A rendszer újratermeli a hibákat."
Beteg a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv. Csongrád megyében az első fokú felülvizsgálatokat három orvos, két orvosi bizottság látja el. Több doktor kellene, úgy is fogalmazhatnánk: hiányzik a Szerv keze, lába, vagy mindkettő. Rokkant. Lehet, hogy azok az orvosok is azzá válnak, akik erőn felül teljesítenek, mások egészségére figyelve nem marad idejük a sajátjukra. És majd járhatnak felülvizsgáltra.

A helyzet nem vicces, a leírtak tények: naponta 36 komplex felülvizsgálatot végeznek el, tavaly összesen 9500-at, és ugyanennyi egyéb szakvéleményt készítettek. Így is több hónapos a lemaradás, ráadásul havonta több mint 250-en kérelmezik rokkantságuk megállapítását. Persze a „másik oldalon" a rokkantak, illetve csökkent munkaképességűek helyzete sem rózsás. Két-három évente visszahívják őket, hogy kiderítsék, változott-e az egészségi állapotuk. És az új kategóriába besorolás, alacsonyabb százalék megállapítása annak ellenére megtörténhet – a túlterheltség miatt is –, hogy a páciens úgy érzi, az előző felülvizsgálattól romlott az egészsége. Az alacsonyabb százalék kevesebb pénzt, rokkantnyugdíjat, vagy azt is jelentheti, munkaképesnek nyilvánítják. Mehet dolgozni! Munka nincs. Még az egészségeseknek sem. Bár a kormánypropagandát nap mint nap halljuk, hogy csökkent ez a mutató, de az életben mást tapasztalunk.

Nem túlzás, a rokkantak rettegnek a felülvizsgálatoktól. Amíg nem lesz elég orvos és bizottság, a rendszer újratermeli a hibákat, a nemcsak testileg, lelkileg is megroppant, tönkrement, minimális bevételétől megfosztott, elszegényedett, munkára kötelezett, és lehet, idővel az utcára kerülő embereket. Az utcán kéregető üszkösödő lábú, menni alig tudó emberi roncsokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulj, fiam

˝Csak azok állnak vesztésre, akik ártatlanok.˝ Tovább olvasom