Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Bikaistálló

"Csak akkora a túlzás a mostani címben, mint a múltkoriban volt. Akkor a kelleténél nagyobbra méretezett babakocsit neveztem batárszekérnek."
Csak akkora a túlzás a mostani címben, mint a múltkoriban volt. Akkor a kelleténél nagyobbra méretezett babakocsit neveztem batárszekérnek. Kismamák nagy gondja, hogyan szálljanak föl vele a villamosra. Akkor még jó idő volt, a sportosabb kivitel illett volna csökkenő gyermekáldásaink jelenéhez. Most inkább a nagyobb a jobb, bár fűteni csak testmeleggel lehet. Találékony a magyar nyelv, tény, nem én vagyok illetékes kocsik keresztelőjénél.

A bikaistállót se tessék keresni az apaállatok környékén. Tudni illik azonban az eredeti változatnál azt, hogy a többnyire agyonzsúfolt falusi istállókhoz képest valóságos keleti kényelemben éltek a törzstenyészetek, és dőzsöltek a jóban. Pipettázzák azóta már a marhanépség utódlását is, kiment a divatból a bikaistálló. És ahogy lenni szokott, a név megmaradt, de más értelem ragadt rá. Amikor pöndülni kezdtek parasztgazdaságaink a háztáji gyeplőjében is, némelyek a lehető legnagyobb személyautót vették meg. Kiszedték a hátsó ülést, berakták az őszibarackos ládákat, Terus ángyi beült az anyósülésre, térdére terítette a térképet, és Ricsók sógor elevezett vele Kazincbarcikára vagy Ajkára. Ekkor kapta a nevét.

Böhömnagy étvágya volt az ilyen kocsiknak, jött az olajválság, a nagy gyárak elkezdték özönöltetni a kis fogyasztású, de tisztes beltérrel rendelkező járgányokat. Szóbeszédben is legfőbb téma volt: mennyit fogyaszt? Ment is ez egy darabig, illetve valójában még mindig megy, mert a benzinárak az egeket nyaldossák már. Minden szerdán emelkednek néhány forinttal. Kitermelődött azonban társadalmunkban újra a kivagyiság, a vakulj magyar, és föltámadtak a még nagyobb kiállású csodakocsik.

Terepjárók, személyautó változatban. Holtbiztos, hogy nem agyonkátyúsodott útjaink kritikájaként forognak egyre nagyobb számban útjainkon, eregetve, sőt okádva a füstöt. A „most mutasd meg" bűvölete a legnagyobb hajtóerő. Mutasd meg a bukszádat is!
Akinek telik rá, hadd költsön! Hogy az én tüdőm is kárát látja? Istenem, erre vagyok teremtve. Nem is köhögök ellene, csak azt akarom mondani, visszajött a hetykemagyar mentalitás: státusszimbólum lett megint a nagy autó.

Valamivel föl kell tűnni, amíg a vízzel hajtott, vagy hidrogénre járó változat föl nem üti a fejét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Almakincs

"De akárhogy is forgatom a szót, lehet eme írás gazdasági alapú, netán humorosra cicomázott, a tény,… Tovább olvasom