Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Biorobot

JEGYZET - ˝Társadalmilag azt találta a leghasznosabbnak,
ha hazaküldi.˝
Az önkormányzatok sokszor olyan munkát is kézi erővel végeztetnek, amely gépekkel gyorsabb és olcsóbb lenne, de hát kell, hogy valami látszatja legyen a közmunkának. A helyzet az, hogy – tisztelet a kivételnek – a legnagyobb látszatja a munkaügyi statisztikák megszépítésében van, üzen is az ellenzék a kormányoldalnak, hogy nem munka-, hanem teljesítményalapú társadalmat kellene építeni.

Csongrád megyei kistelepülésen dolgozó, szociális ellátás területén igyekvő ismerősöm mesélte, mekkora kínlódás volt neki, amikor hasznos foglalatosságot kellett adnia a közmunkásnak, s hogy nézték egymást a fiatalasszonnyal az irodában, és mindketten pocsékul érezték magukat. A „főnök" persze így nem tudott a munkájára koncentrálni, és társadalmilag azt találta a leghasznosabbnak, ha hazaküldi. Ahogy engem küldött haza mentorom a téeszszövetség Honvéd téri irodájából, ahol a leendő agrárközgazdász a kötelező nyári gyakorlatát töltötte, még a 80-as évek elején.

Az „átkosban" mindenkinek volt állása – ezt hívták kapun belüli munkanélküliségnek –, a rendőr pedig megbüntette a közveszélyes munkakerülőket. A kormányoldal eltökélt célja, hogy néhány éven belül mindenkinek legyen munkája, ami szép törekvés – csak nem erre megy a világ.

Nemrég egy szlovák autógyárban jártam, ahol francia márkákat szereltek össze – targoncák rohangáltak, 5-6 kis pótkocsival keresztül-kasul. Meg is kérdeztem kalauzunkat, hogyan lehet így versenyképesen gyártani, de megnyugtatott, fent kiszámolták. Ugyanezt a modellt az anyaországban, a franciáknál több robot és kevesebb ember rakja össze – fent ezt is kiszámolták. Erre mondja azt a magyar, hogy biorobot, meg a Mercedes-gyár munkására, ha csúfolódni akar vele.

És akkor mit mond a közmunkásokra?

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyom nélkül

˝Hannauer Gábor vasárnap este tizenegy óra óta nem adott életjelet magáról.˝ Tovább olvasom