Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Bizalmi teher

"A parlamentben megoldás nélkül lezárt válság egyik balsikerű eredménye az lett, hogy az alkotmányos keretek között jobb híján szentesült a politika haszonelvűsége. Az, hogy a cél érdekében a politikában többet szabad, mint amit a hétköznapi morál megenged."
A parlamenti alkotmányos lehetőségek kimerültek, a kormányoldal szorító helyzetben bizalmat szavazott Gyurcsány Ferencnek, és ezzel a „politikai realitás" jegyében válaszolt meg egy olyan kérdést, amelynek morális oldala is van. A hitelességi válság nem oszlott el, de a politikai patthelyzet annyi megkönnyebbüléssel legalább járt, hogy a válság legkényesebb pontján is alkotmányos keretek között maradt. A csata végére mindkét fél puhított álláspontján. A Fidesz azzal, hogy Orbán Viktor bejelentette: nem az új választások kiírása a céljuk, illetve a megszorításokat ő is elkerülhetetlennek tartja, Gyurcsány Ferenc pedig utalást tett arra, hogy „tanultak a történtekből", és részben vállalta is az eddig elutasított felelősséget.

A parlamentben megoldás nélkül lezárt válság egyik balsikerű eredménye az lett, hogy az alkotmányos keretek között jobb híján szentesült a politika haszonelvűsége. Az, hogy a cél érdekében a politikában többet szabad, mint amit a hétköznapi morál megenged. Alkotmányos keretek között erősítették meg, hogy a bizalmi szerződés, amelyet a választó szavazatával aláír, politikai kényszerhelyzetre hivatkozva akár figyelmen kívül is hagyható, a választó baja, ha hétköznapi tisztességet kér számon, amikor itt fontosabb dolgokról van szó.

Ezzel a teherrel vág neki a kormány egy olyan időszaknak, amikor a következő év költségvetésében az eddigieknél sokkal súlyosabb megszorításokhoz kell a választó együttműködését biztosítania. Valójában ezután következik a próbája annak, hogy bizalmat kapott-e a bizalmat kapott miniszterelnök. Ezután következik az, ami miatt nem puszta frázis a hitelesség. Amikor a számláit böngésző vagy munka nélkül maradt választót nem lesz olyan egyszerű rávenni, hogy a politikai realitásból induljon ki.

A kormány pozícióit tovább gyengítheti egy újabb kikerült hangfelvétel is, amelyen a területfejlesztésért felelős miniszter, Lamperth Mónika kertelés nélkül kijelenti, hogy az uniós pénzek felhasználásakor a kormánypárti politikusoknak készülnek kedvezni egy törvénymódosítás révén. „Higgyétek el, tudjuk a dolgunkat" – hangzik a miniszter zárt körű biztatása az MSZP választmányi tagjaihoz. – „Én olyan javaslatot fogok a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban". Mindez egy választói bizalomhiánnyal küszködő párt választmánya előtt hangzik el, egy vesztes önkormányzati választás után. Tanultunk a történtekből – mondta egy nappal korábban a parlamentben Gyurcsány Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hova tovább?

"Gyurcsány Ferenc nem mondott le, Orbán Viktor meg nem követelt előrehozott választásokat. Röviden… Tovább olvasom