Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Bizalom

"A távhőtámogatás rendszere is egyfajta bevallás. Valamivel egyszerűbb, mint az adó, nem kell annyit számolni hozzá, az igénylőlap se több oldal, de azért itt is észnél kell lenni."
A gáz- és távhőtámogatás rendszere a bizalomra épül. Ugyanarra a bizalomra, mint amire alapozva az önadózást kitalálták és működtetik mind a mai napig. Az adózó olyan jövedelmet vall be, amilyet akar, de ha ellenőrzik és lebukik, mert a számok nem felelnek meg a valóságnak, akkor tettéért büntetőjogi felelősséget kell vállalnia. És természetesen fizetni az elmaradt adót, annak kamatait, valamint a büntetést. Az adóhivatal megelőlegezi a bizalmat ügyfelének, a legvégén azonban kíméletlenül lecsap, ha kell.

A távhőtámogatás rendszere is egyfajta bevallás. Valamivel egyszerűbb, mint az adó, nem kell annyit számolni hozzá, az igénylőlap se több oldal, de azért itt is észnél kell lenni. Ki kell borítani az asztalra a szekrényfiókot, megnézni az évtizedekkel ezelőtt aláírt szolgáltatói szerződést, összeszámolni a családtagokat, hogy akkor most ki hol van bejelentve, és hol is lakik valójában, s hogy ki mennyit ér mint fogyasztói egység. A számítógépek sokadik generációjának pedig végképp nem okoz majd gondot két azonos nevű igénylés, két ugyanazon a néven futó fogyasztói szerződés, vagy két adóazonosító kiszűrése.

Lehet, hogy rosszhiszeműek voltunk, amikor azt gondoltuk egy hete, hogy az adócsalás mellett a gázártámogatással való visszaélések szériája is elindul. Most úgy véljük, látványosan és nagyon nagyot csalni talán mégsem lehet, de azért vannak kiskapuk a rendszerben. Minden azon múlik, kinek mennyire népes a családja, akadnak-e olyan tűzifával fűtő rokonok, akik nem igényelhetnek támogatást, de hajlandók bejelentkezni a lakásunkba, el merünk-e költözni a párunktól papíron, és meg tudjuk-e úgy umbuldálni a jövedelmünket, hogy rászorulókká váljunk. Ez utóbbi a minimálbéren bejelentett vállalkozók Magyarországán nem nagy kunszt.

A kérdés csak az, mennyire lesz kemény a büntetés. Mert ha ugyanolyan elnézően bánnak majd a hatóságok a fűtésén spóroló kisemberrel is, mint a nagy élelmiszer-hamisítókkal, hogy megbüntetik őket, de a bírságot végül nem hajtják be, akkor azt mondjuk: megéri vállalni a kockázatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mint a mesében

"Mint a mesében: közülünk egy volt, és maradt akkor is, amikor elronthatta volna a népszerűség.… Tovább olvasom