Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Bizalom

JEGYZET - "Szinte már paranoiásan rettegünk attól, hogy becsapnak, meglopnak minket."
Ember legyen a talpán, aki ma azt meri mondani, hogy a 24 órázó nővér feladata a beteg hozzátartozóinak értesítése! A folyamatos nővérhiány még a legelszántabbakat is kikezdi, emberség ide, emberség oda, belefásulnak a mindennapok küzdelmeibe. Az egészségügyi ellátórendszer hiányossága ma már nem csak pénzben mérhető. A rendszer szabályai adottak, a klinikum dolgozói a nap 24 órájában mindent megtesznek a betegért. A sérülteket ellátják, életeket mentenek, mégis hiányzik valami. A hozzátartozókra kevés idő jut, sokszor csak napok múlva tűnik fel, hogy a „ketteskét" senki sem látogatja. Nem lehet tudni, hogy azért, mert egyedül él, vagy csak mert nem tudják, hogy kórházban fekszik a beteg.

Az ápolókat pedig megértem, hogy senki sem vállalja szívesen, hogy a beteg dolgai között telefont keressen. Egyből akadna olyan páciens, aki lopással vádolná meg az egészségügyieket. Így marad a rossz megoldás, hagyják a telefont csöngeni, amíg le nem merül. Vagy felveszik, és a hívónak elárulják: a kedves családtag eszméletlenül az intenzíven fekszik.
Egy jól működő társadalomban egyértelmű lenne, hogy az ápoló felveheti a beteg telefonját, segítséget nyújthat az aggódó családtagnak. De nem így történik. Nem bízunk már senkiben: a politikus egyik nap azt mondja, fehér, majd másnap már azt, fekete. Nem bízunk a pedagógusban, nem bízunk a zöldségesben. Szinte már paranoiásan rettegünk attól, hogy becsapnak, meglopnak minket, hátsó szándékot sejtünk a mögött is, ha valaki megkérdezi: mennyi az idő?

Kinek kellene szólnia, ha nagymamám eszméletlenül, iratok nélkül a klinikára kerül? Továbbra sem tudom. Hívhatom sorra a klinika 20 betegellátó intézményét, vagy bízhatok benne, hogy egy lelkiismeretes ápoló felveszi majd a nagymamám mobilját.

Olvasóink írták

  • 1. Roland1000 2013. május 18. 13:04
    „"Az ápolókat pedig megértem, hogy senki sem vállalja szívesen, hogy a beteg dolgai között telefont keressen. Egyből akadna olyan páciens, aki lopással vádolná meg az egészségügyieket. Így marad a rossz megoldás, hagyják a telefont csöngeni, amíg le nem merül."

    Bocsánat, de ez vicces..., és elég gáz, ha nem veszik fel... Azért annyira ne legyen már rossznak ítélve a helyzet, hogy mentség lehet arra, hogy nincs értesítve senki, hogy a hozzátartozója magatehetetlenül fekszik a kórházban. És ha meghal, akkor hogy számolnak el a hozzátartozók felé? Tényleg ezen kell tanakodni, hogy vádolnak-e lopással, vagy sem? Hát ha én visszateszem a telefont oda, ahol találtam, akkor nem vádolhat senki lopással, és van az a bizonyos ártatlanság vélelme is... Csak nem bizonyítják rám azt, amit el sem követtem... Hát sokszor még arra sem bizonyítják, aki elkövette...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Renitensek

"Én viszont büszke vagyok rá, hogy egy renitens városban élek." Tovább olvasom