Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Bizonyítványok

"Nicolas Sarkozy francia elnök nem tréfált: ahogyan kampányában megígérte, a francia kormány miniszterei háromhavonta jegyekkel ellátott bizonyítványt kapnak teljesítményükről."
Nicolas Sarkozy francia elnök nem tréfált: ahogyan kampányában megígérte, a francia kormány miniszterei háromhavonta jegyekkel ellátott bizonyítványt kapnak teljesítményükről. A miniszterelnöki hivatal felkérésére egy független könyvvizsgáló cég 30 szempontot állított össze a kormányprogram alapján, a miniszterek értékeléséhez.

Sarkozy a hagyományosan retorikus francia politikai miliőben előre kiszámítható ellenkezést váltott ki. A bírálók érvelésében megjelenik, hogy az osztályozás a minisztereket a rövid távú döntésekben és a statisztikák kozmetikázásában teszi majd érdekeltté. Ahol a számok diktálnak, ott leegyszerűsödnek a célok és a megoldások – írja a Le Monde vezércikke. Az értékelési rendszer a bevándorlási miniszter munkáját például azon méri, hogy hány illegálisan az országban tartózkodó személyt sikerül kitoloncolnia, az igazságügyi miniszter pedig a visszaeső bűnösökre kiszabott büntetés mértékével teljesít majd jól. A sikerkritériumok egyes minisztereknél már-már a versenyszférát idézik.

A kulturális miniszternek azt kell elérnie, hogy minél több ember látogassa az ingyenessé vált múzeumokat, az építésügyi miniszternek pedig megfelelő számú szociális lakást kell produkálnia.

Bár Sarkozy intézkedését sokan pusztán a hatalomgyakorlás eszközének, mások pedig felszínes ostobaságnak tartják, a bizonyítványosztás kapcsán azt nem vonják kétségbe, hogy a politizálás cselekvőbb lehet tőle. Az állampolgár pedig nem érzi majd úgy, hogy nem számolnak el előtte – hiszen mind a kritériumok, mind az osztályzatok nyilvánosak lesznek.

Mielőtt eszünkbe jutna mindezt a magyar viszonyok között elképzelni – mert Sarkozy húzásában van valami magyarosan esetleges –, a francia kormány tájékoztatója meg is akadályoz ebben. Az indoklás ugyanis fontosnak látja kiemelni: értékelt célok között egyetlen olyan sincs, amihez ne a választók adtak volna felhatalmazást.

Olvasóink írták

  • 2. Logaritmus 2008. január 07. 10:00
    „Ez itthon elbukna: általában az a párt kerül hatalomra Magyarországon amelyik nem beszél a kihívásokról hanem fűt-fát megigér mindenkinek aki választásra jogosult. Itthon senki nem adott felhatalmazást egy Fidesz-FKGP koalícióra. :D”
  • 1. .suhym. 2008. január 07. 07:07
    „" Az indoklás ugyanis fontosnak látja kiemelni: értékelt célok között egyetlen olyan sincs, amihez ne a választók adtak volna felhatalmazást."

    Ebben a mondatban benne van minden!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnös vagy ártatlan?

"Jobban tenné, ha nem jönne ide vissza – nyilatkozták többen Körmenden az egyik országos… Tovább olvasom