Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Bizonytalanul

JEGYZET - ˝Akkor is, ha kevés termett valamiből és akkor is, ha sok.˝
Gazdálkodni látszólag egyszerű, valójában komoly befektetést és szaktudást igénylő, ráadásul kockázatos dolog. Ez leginkább a növénytermesztésre igaz, hiszen ezt az ágazatot érinti leginkább a fő bizonytalansági tényező, az időjárás. Olykor a szárazság nagy, máskor a csapadék túl sok – ezért mondják sok-sok éve a hozzáértők, hogy a meglévők mellé új csatornákat, sőt víztározókat kellene építeni, hogy ha kell, legyen hová elvezetni a felesleges vizet, ami aztán ínségesebb időkben jó lesz öntözni. Efféle beruházásokra azonban nemigen jut pénz. Ráadásul az aszály vagy a belvíz mellett megkeserítheti a gazdák életét egy váratlan vihar, netán jégverés is. És ez utóbbiak ellen sehogy sem lehet védekezni.

A legnagyobb bizonytalanságot azonban látszólag mégsem a természet jelenti, hanem az a kérdés, hogy a betakarítás után vajon üti-e annyi a termelő markát, hogy a végén azt mondja, igen, megérte. Nemigen emlékszem olyan évre, amikor erről ne panaszáradatot hallottam volna. Így volt ez akkor is, amikor esett az eső, akkor is, amikor sütött a nap, akkor is, ha kevés termett valamiből, és akkor is, ha sok – szóval mindig.

Ez a helyzet most is. Búzából meglepően jó a termés, ami logikusan leviszi a felvásárlási árakat, kukoricából viszont jóval szerényebb várható, de ennek sem örül senki. Ebből pedig úgy tűnik, tényleg csak látszólag bizonytalan a gazdálkodás jövedelmezősége, szinte biztosan veszteségre lehet számítani. Ám ha így van, még nagyobb rejtély, hogyan tudnak talpon maradni a gazdák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tabló

˝Svédországban befogadják és kitanítják a menekülteket.˝ Tovább olvasom