Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Biztonságérzet

JEGYZET - "Elfordítjuk a fejünket, felhangosítjuk a tévét, hiszen jobb nem beleavatkozni mások dolgába."
Te félsz hazamenni esténként? – kérdezték tőlem nemrégiben. Kis gondolkodás után nemet intettem. Igaz, nem bolyongok sötét utcákon éjszaka, és a lakótelep nyüzsgése is megnyugtatóan hat: talán valaki felfigyelne arra, ha baj történne.

De vajon tényleg felfigyelne valaki? Segítene-e valaki? Ha őszintén belegondolunk, kevés ennek az esélye. Elcsépelt szó az elidegenülés, pedig a nagyvárosok lélektanát igen jól mutatja. Hiába szól az autóriasztó, hiába hallunk kiabálást az utcán, de még a szomszédba sem kopogunk át, ha már fél órája ajtócsapkodást és gyereküvöltést hallunk.

Elfordítjuk a fejünket, felhangosítjuk a tévét, hiszen jobb nem beleavatkozni mások dolgába. Ha pedig másnap a lépcsőházban lakó gyerek hatalmas monoklival, csöndben kullog apja után a lépcsőn, együttérzően bólogatunk, hogy milyen veszélyes dolog is lefejelni az asztal sarkát. Maximum barátainknak meséljük aztán, hogy milyen állatok vannak, de lehet, hogy még abban sem lennénk biztosak, pontosan melyik lakásban laknak.

Ilyen világban nem csoda, ha a nagyvárosokban burjánzik a bűnözés. Próbálna csak meg egy betörő egy kis faluban észrevétlenül beosonni egy házba: a mindenkit ismerő Magdi néni egyből ott teremne, és megkérdezné: maga kicsoda és mit akar? A nagyvárosban simán kipakolhatják szomszédunkat is – akár még segítünk is ajtót tartani a „költöztetőknek". Hogy néztek ki? Ezt bizony a rendőrök is hiába kérdezik, hiszen nem tudjuk kiválasztani őket abból a több száz emberből, akikre a nap folyamán egy pillantást vetettünk.

Nem hinném, hogy e tekintetben rosszabb lenne az egyik város, mint a másik. Minden lista, sorrend csupán játék a számokkal. Az egyik helyen több, a másikon kevesebb bűnesetre derül fény – ez akár a rendőrség eredményességét is mutathatja. Aberráltak pedig sajnos mindenhol vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pofonok

"Lányok, asszonyok, vissza hát a kályhához!" Tovább olvasom