Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Bódulat

"Bátorság, erő kell hozzá, hogy kimondják: kösz, de én inkább nem próbálom ki."
Meghalt egy 16 éves csongrádi fiú, aki a bódulatot keresve 385 forintért vásárolt egy gázöngyújtó utántöltéséhez használatos palackot, és belélegezte annak tartalmát. A gáz néhány perces hallucinációt, önfeledt boldogságérzetet okoz, és súlyos károkat a szervezetnek. A végeredmény, mint ebben az esetben, halál is lehet. Magyarországon évente 3–4 ilyen tragédiát jegyeztek eddig. Lapunk is beszámolt róla, hogy egy 13 esztendős szegedi gyerek 6 hónap szenvedés után 30 kilósra fogyva halt meg hasonló ok miatt, míg két hete egy 15 éves kiskunmajsai fiúnak okozott infarktust a gázszívás.

Nem lehet könnyű ilyen esetekben a szülőnek megszólalnia. Az utóbbi két esetben mégis megtették. Azért, hogy felhívják a figyelmet a fillérekért és legálisan beszerezhető drog veszélyeire, mások okuljanak gyermekeik tragédiájából, próbálják megelőzni, hogy hasonló eset megtörténjen környezetükben. A majsai fiú édesapja még a város jegyzőjét is felkereste, kérte, próbálja elérni a hatóságoknál, hogy 18 év alatti fiatalt ne szolgáljanak ki hajtógázzal.

Attól tartok, ha ezt el is érik, akkor a leleményes és kíváncsi fiatalok, hadd ne mondjam: gyerekek (a hajtógáz szívása a 13–16 éves korosztály körében dívik) majd találnak mást. Mert a nyolcvanas években berobbanó szipuzás, ragasztószívás is szedte az áldozatait, majd amikor kivonták belőle a kábulatot okozó anyagot, akkor jött a füves cigi és a bélyegnyalás.

Nem szeretnék tippeket adni, milyen alapon is venném hozzá a bátorságot, de ilyen tragédia hírének hallatán talán nem ártana, ha otthon a szülők, a suliban az osztályfőnökök „térdükre ültetnék" a gyerekeket, és kicsit elbeszélgetnének velük a témáról. Őszintén, az ő nyelvükön. Hátha hat rájuk, mert olyan korban vannak, amikor a kíváncsiság, a „rossz társaság" könnyen sodorhatja őket olyan szituációba, amikor kellő bátorság, erő kell hozzá, hogy kimondják: kösz, de én inkább nem próbálom ki. Már csak azért is, mert a szülő nem foghatja mindig tizenéves gyereke kezét. Olyankor sem, amikor arra éppen rá kéne csapni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Normális kerékvágás

"A saját érdekünkben nem árt kicsit lefékezni és gondolkozni." Tovább olvasom