Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Bordömping

"Jó bornak nem kell a cégér – tartja a mondás. Mi, magyarok azt is megtanultuk már az elmúlt évtizedekben, hogy a rossz bornak még annyira sem."
Jó bornak nem kell a cégér – tartja a mondás. Mi, magyarok azt is megtanultuk már az elmúlt évtizedekben, hogy a rossz bornak még annyira sem. Elég, ha a boltban olyan árat kanyarítanak a bor alá, ami már ivás nélkül is mámorító. Mondjuk 300-400 forintért ígéri a jókedvet literenként. És a vevő, mert magyar, s mert pénztárcája jóval laposabb, mint a Németországban, netán Franciaországban borok között válogató vásárlóké, már rakja a bevásárlókocsijába a minőséginek még véletlenül sem nevezhető itókát.

Mint ahogy teszi mostanság is, amikor az olcsó olasz borok öntik el a szupermarketek pultjait, míg a magyar szőlősgazdáknak elöntésből momentán csak a méreg jut. Csődről, a magyar szőlőtermesztés halálról vizionál a borász szakág, amin nagyon nem is lehet csodálkozni a magyar borok fogyasztásnak visszaesését látva. Mégis azt mondom, nemhogy a nemzethalál, de még a szőlőtőkék kivégzésnek ideje sem jött el.

Gondoljunk csak bele: ennél jóval nagyobb válságot is túlélt már a magyar borász, amikor még véletlenül sem külföldi dömping (de legalább szőlőből készült) borral, hanem azzal a szeméttel támadtak rá, amit a garázsbüfékben éppen úgy nejlon, netán kannás bornak szólítottak, mint a ki tudja milyen, finánctól rettegő bögrecsárdákban.

Akkoriban azért átkoztunk az eldugott tanyákon sötétben bujkáló (s közben hamis bort is hamisító) cefrevitézeket, mert aláássák a magyar bor tekintélyét, tönkreteszik a tisztességgel dolgozó honi borászokat. Egyben nagyon borúlátóan felvázoltunk egy képet, miszerint a magyar bor oly mélyre süllyed majd, hogy onnan nem lesz már talpra állás.

Szerencsére nem így történt.

A borhamisítókat (de legalábbis legnagyobb részüket) megfékezték – miként azt elmondja Gráf József földművelésügyi miniszter. És igenis kikerülnek a magyar pincészetekből egészen kiváló nedűk, mint ahogy egyre nagyobb a minőségi borok iránt érdeklődők száma. Ám az tény: az előbb már említett lapos pénztárca hatalmas úr, olyan kényszerítő erő, hogy az igényességet is kiölheti a borbarátból. Vagyis – amíg a jó bor iránti vágyakhoz nem kapcsolhatjuk a jó fizetések kínálta lehetőségeket, a rosszabb minőségre mindig akad vevő. Ez persze nem jelenti azt, hogy a magyar bor, no meg a magyar gyomor védelmében ne nézzünk jobban utána annak, vajon, mitől is olyan olcsó a taljánok bora.

Olvasóink írták

  • 1. triatlonos 2008. október 13. 19:58
    „Ebben az évben többször volt lehetőségem Ausztriában és Dániában megfigyelni a mezőgazdasági termékek árát - kiemeltem a fokhagymát és a bort- és meglepő dolgokra jöttem rá! A fokhagyma 10 Euró/kg minkét országban, természetesen kinai, magyart hiába kerestem, nem volt. Az azonos minőségű magyar itthon 1 Euró/kg! Dániában viszont hosszú keresés után találtam eldugva az árúház sarkában 6 üveg 5 puttonyos aszzút -2000-es évjárat - mérsékelten közepes áron. Magyar vörös bor nem volt a hatalmas választékban, pedig az ajándékba vitt villányiért dicshimnoszokat zengtek. Lehet, hogy a magyar marketinggel van gond!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi, kommunisták

"Az egyik oldalon ott vannak az állatok meg az osztrák állatvédők, a másik, sötét fertályon pedig mi… Tovább olvasom