Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Boross Péter elbúcsúzott

"Nyolcvanévesen lemondott mandátumáról, és kiszállt a parlamenti politikából Boross Péter volt miniszterelnök, MDF-es képviselő."
Nyolcvanévesen lemondott mandátumáról, és kiszállt a parlamenti politikából Boross Péter volt miniszterelnök, MDF-es képviselő. Az idős politikus leköszönő nyilatkozatában a magyar közállapotok romlásáról, a megosztottságról, az „agresszívben előadott politikai deklarációk" színterévé vált parlamentről és a jogalkotás szakszerűtlenségéről beszélt. Szinte ugyanarról, ami a hétköznapi ember szemében már rég közhelyes, s ami a parlamenti munka presztízsének csökkenését, a politikától való nagyarányú elfordulást okozta.

Emberileg teljesen érthető, hogy Borosst nyolcvanéves korára megviseli már e parlamenti környezet, sőt inkább az csoda, hogy eddig bírta. 2006-ban, 78 évesen úgy vállalt újra parlamenti munkát, hogy számára is világos lehetett: a politika sokkal összetettebb lett, mint az Antall-kormány idején volt. A kilencvenes évek elejének történészektől, költőktől és tanároktól színes parlamentjére még jellemzőbb volt az elvi vagy inkább ideológiai politizálás. Az akkor hozott törvények semmivel sem voltak jobbak a mostaniaknál, a választók egy ideig mégis szimbolikus bizalommal fordultak az első szabadon választott parlamenti képviselők felé. Antalléknak a liberálisokkal kötött paktum, a Horn-kormánynak pedig az abszolút többség nyújtott a mainál békésebb munkát a parlamentben. Az Orbán-kormány, amelynek környezetében szintén ott volt Boross Péter, ugyancsak kényelmes parlamenti többséggel rendelkezett. Valójában 2002-ig egyik kormány sem mutogatott az ellenzékre balsikerei miatt.

A 2002-es választásoktól az ellenzék és a kormánypártok versenye kiegyenlített lett, és folytatódott a választási ciklusok közben is. Ekkortól állandósult a politikai kommunikáció, a választókat célzó szövegelés. 100 lépés és egyéb, hónapok alatt elfelejtett nevű programok születtek a választók szóval tartására, mígnem az őszödi produkció és az azt követő túlélőshow az emberek nagy százalékát győzte meg arról, hogy nem érdemes a politikával összehangolniuk véleményüket. A kövélemény-kutatási adatokon látszik is: olykor 50 százaléknyian is vannak, akik nem, illetve „nem tudommal" válaszolnak a politikáról feltett kérdésekre. Jószerivel már csak dühödt militánsok és egymást provokáló újságírók veszik komolyan a nekik közvetített politikai üzeneteket.

Egyelőre senki nem tudja, milyen út vezet ki innen. A Boross Péter által váltig emlegetett antalli örökség, a józan, tárgyilagos ítélkezés helyett MDF-ben is inkább arrogáns légkör van, vizsgálatokkal és kizárásokkal. Bár Boross tagadja, lehet, hogy ez jobban megviselte, mint az egész parlament.

Olvasóink írták

 • 13. achilleus 2009. január 13. 13:58
  „Egy érdemleges komment a jobbklikkről: /végig idézet/
  Rabban | 2008. szeptember 30. | 09:56
  elgondolkodo | 2008. szeptember 30. | 07:31

  "Így van, ahogy mondod: a baloldaliak százszor durvább dolgok, sőt nemcsak puszta szavak, hanem bűncselekmények miatt se mondtak le. Ezért mondjuk, hogy ez egy következmények nélküli ország.

  Viszont a Fidesznek nem szabad lemenni az ő szintjükre, és ha már Arnóth Sándor ennyire marha volt, hogy nem tudott lakatot tenni a szájára, akkor bizony az a legkevesebb, hogy lemondott! Emlékszel te még Kövér köteles beszédjére? Akkor csak annyit mondott, hogy aki nem tud örülni a Fidesz-kormány sikereinek, az menjen fel a padlásra, és kösse föl magát. Ebből hozta ki az MSZP - Gyurcsány közreműködésével - azt, hogy Kövér akasztatni akart! És a szocik másnap már kötéllel a nyakukban vonultak fel az utcán. Szerinted ez hány százalékot hozott a szociknak 2002-ben?!
  Ha most Arnóth nem mondott volna le, akkor a következő kampányban már ezt nyomnák az MSZP-sek (pl. Szili Katalin félrebillentett fejjel, sírós hangon), hogy "ha a Fidesz jön, itt felakasztják az ellenzékieket", óriásplakátokat fognak nyomatni minden utcasarkon Kövér és Arnóth nagybajuszú képével, mellettük megcsomózott akasztófakötéllel, meg fotómontázsokat, amint Arnóth épp hurkolja a kötelet Gyurcsány nyakára. Mert tőlük ez kitelik. Persze lehet, még így is megteszik, hogy Arnóth lemondott.
  Érted?!"”
 • 12. achilleus 2009. január 13. 13:41
  „"...az lesz a legnagyobb büntetésük, hogy látják megvalósulni a céljainkat, (...)."
  Hát bizony egy másik párt céljait látják megvalósulni... Kövér tévedett, mert legtöbbjének ez nagyobb büntetés lett, mintha a Fidesz céljait látta volna megvalósulni. És a helyzet csak fokozódik, sajna a Délmagyaron nem olvasni az újabb forintválságról, a félmilliót elérő munkanélküliről, sőt a német kormány 12 000 milliárd forintnak megfelelő gazdaságélénkítő csomagjáról, a hazánkba látogató IMF ellenőrzésről, a devizahitelesek tömeges bedőléséről, a nyilvánvalóan félretervezett gazdasági "növekedésről"....”
 • 11. jq 2009. január 13. 13:18
  „És a köteles megjegyzés mennyiben számít, "az ellenzékre való mutogatásnak a kormány balsikerei miatt"?”
 • 10. Logaritmus 2009. január 13. 13:00
  „Akkor biztosan maga KÖVÉR LÁSZLÓ sem mond igazat...mert ő speciel elismeri, hogy mit mondott:

  http://bekescsaba.hir6.hu/cikk/24157/081124_kover_laszlo_koteles_beszed_nelkul_talan_nyerunk_2002_ben

  2002. március 23-án a békéscsabai Ifjúsági Ház nagytermében tartott kampányrendezvényen Kövér László mintegy másfél száz fős hallgatóság előtt az olimpia megrendezése kapcsán - Tóth Károly szerint - kijelentette: ,,Sokan vannak ma Magyarországon olyanok, akik nem tudnak örülni a kormány intézkedéseinek. Ezért azt ajánlom nekik: vegyenek egy kalapácsot, egy szöget és egy kötelet, menjenek le az alagsorba, és a szögre, vagy ha találnak jó gerendát, akkor arra kössék fel magukat." Majd ehhez - miután észrevette, hogy Tóth Károly is a teremben van, akivel akkor nyolc éve dolgozott együtt az Országgyűlésben - hozzátette: ,,Lehet, hogy egy kicsit messzire mentem. Akkor azt javaslom nekik, maradjanak életben, az lesz a legnagyobb büntetésük, hogy látják megvalósulni a céljainkat, legfeljebb koloncként magunkkal cipeljük őket."
  Előbb a Békéscsabai Városi Bíróság, majd a Békés Megyei Bíróság az ,,akasztásos" vagy más néven ,,köteles beszédhez" hasonló tartalmú más beszéd hangfelvételét, több televíziós interjú szövegét beszerezte. Ennek nyomán arra az álláspontra helyezkedett: lehet, hogy Tóth Károly szocialista politikus négy nappal későbbi sajtótájékoztatóján nem idézte szó szerint Kövér Békéscsabán mondott szavait, de valótlan tényállítást nem tett, így nem sértette meg a Fidesz politikusának a jó hírnévhez fűződő jogait.

  De most komolyan, ti TÉNYLEG azt hiszitek, hogy az emberek elfelejtik az ilyesmit?”
 • 9. cyt 2009. január 13. 08:49
  „Logaritmus; "Ha nem szoltal volna, bolcs maradtal volna" - mondja egy magyar kozmondas.

  Sajnos Boross Peter vegigasszisztalta az MDF szeteseset - ugy is mondhatnam tevekeny reszese volt az MDF szetveresenek. David Ibolya "CD-lemezes" akcioja, Lengyel Zoltan befogadasa a frakcioba, az IDM "kizarasa" mind-mind az "i betun a pont" volt ebben a szetveresi folyamatban. Nekem igy marad meg ez a hofeher haju ember az emlekezetemben.”
 • 8. madártej 2009. január 13. 08:33
  „Logi, nem Békéscsabán, hanem a Dunántúlon és nem Kövér, hanem Ferkó és a sírós hanú Szili Kati. Nem olvastad el a Fecó könyvét erről? Akkor egyes, leülhetsz.”
 • 7. spiler 2009. január 13. 08:15
  „IDEJE VOL-BENT MENNI A HÓBAGOLYNAK............BÁR AZ MDF-BEN SZIVESEBBEN HALGATTAM ÖT MINT IBIT VAGY KARCSIT”
 • 6. Logaritmus 2009. január 12. 21:52
  „achilleus: most jön az a mese, hogy Kövér László békéscsabán a választási kampányban nem is mondta, hogy "Sokan vannak ma Magyarországon olyanok, akik nem tudnak örülni a kormány intézkedéseinek. Ezért azt ajánlom nekik: vegyenek egy kalapácsot, egy szöget és egy kötelet, menjenek le az alagsorba, és a szögre, vagy ha találnak jó gerendát, akkor arra kössék fel magukat."

  Ugye nem akarod letagadni? Hála a netnek, ha nagyon akarom biztosan megtalálom valahol az eredeti hanganyagot, ahol szó szerint a fentieket mondja Kövér.

  Ennyit Panek Sándor és az Ön emlékezetéről.”
 • 5. achilleus 2009. január 12. 18:58
  „Annyit azért még odaírok az előzőhöz, hogy Debreczeni riportalanya, az új miniszterelnök, Gyurcsány volt, tehát az alábbi idézet Gyurcsány saját szavait adja vissza. Bolka!”
 • 4. achilleus 2009. január 12. 18:55
  „Panek Úr! Tartson ki! ;-)

  Logaritmus!
  Magát megvezették, íme az autentikus forrás, amely a maga hiszékenységét bizonyítja:
  "Hogy nem szabad feladni, és kérünk engedélyt arra, hogy ezt a köteles dolgot elindítsuk. Ezt még meg kell próbálni, ennek még lehet hatása. És összerakjuk. Kitaláljuk Szili Kati szerepét. Fölhozatjuk még aznap reggel az egy szem kazettát, ami van, lejátsszuk a sajtónak. Szili Kati félig oldalra hajtott fejjel, sírós hangon mondja el, hogy ez milyen borzasztó. Nagyszombaton Lendvai Ildikó még a Fidesznek kézbesít mindenfajta leveleket, és elindítjuk azt az SMS-kampányt, amelynek a vége a köteles tüntetés." Debreczeni J.: Az új miniszterelnök (211-212. old.)"
  Meddig akarja még bizonygatni balekségét?!”
 • 3. Logaritmus 2009. január 12. 17:51
  „"Valójában 2002-ig egyik kormány sem mutogatott az ellenzékre balsikerei miatt." - hogyne, csak azt ajánlotta, hogy kösse fel magát kötéllel mindenki akinem nem tetszik valami. Köszönjük Panek Úr, megint okosabbak lettünk.”
 • 2. igazságkereső 2009. január 12. 17:15
  „Ide volt, ha ezt 20 évvel ezelőtt tette volna,nagyon nagy szolgálatot tett volna a hazájának.”
 • 1. achilleus 2009. január 12. 16:36
  „´Valamennyi (37) szavazókör összesítése után a legtöbb szavazatot, 4697-et (58,68 százalék) Bácskai János, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta. Második az MSZP jelöltje, Bánsághi Tamás lett 1850 szavazattal (23,11 százalék), míg a harmadik a Jobbik jelöltje, Szegedi Csanád lett 681 vokssal (8,51 százalék). Negyedik lett az SZDSZ jelöltje, John Emese 419 szavazattal (5,23 százalék), ötödik Várady Tibor, a Humanista Párt jelöltje 295 vokssal (3,69 százalék), míg Paulik Péter, a Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltje 63 szavazatot kapott (0,69 százalék)." - Hol az MDF?? Ellenben Fidesz+Jobbik> 2/3.
  Boross Péter ne ossza az észt az erkölcsről és hasonlókról, akinek a pártját egy falloslengető Lengyel Zoltán "menti meg", akinek pártját a bolsevik pártot lepipáló tisztogatási kampányok végtelen sorozata a jellemzi, és ő azt (volt miniszterelnökként, azaz valamiféle tekintélyként) folyamatosan tűri, és a kilépés legkisebb szándéka nélkül végigasszisztálja, az ne legyen erkölkcsbajnok. A közszereplés hiányára nem hivatkozhat, tök semleges dumájára való tekintettel, lassan már nincs Karácsony és Húsvét nélküle az M1-en, persze hiába nyomja a dögérdektelen sódert az egyházi ünnepek előtt, a langyosakat kiköpi az Isten. Vagy le ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kísértetjárás

"Vannak ebben az országban olyanok, akik a sötétség vírusait és a középkor szellemeit mesterségesen… Tovább olvasom