Délmagyar logó

2016. 12. 02. péntek - Melinda, Vivien 1°C | 8°C

Borosta-hadművelet

JEGYZET - "Nem az igazi felelősöket büntetné, hanem az általuk irányított területeket."
Vajon miért szőrösen üzent hadat Lázár János Csányi Sándornak? Mi állhat Mr. Annyitisér borostanövesztésének hátterében? Nyerhet-e az ellene indított polgári perben „az ország első számú uzsorása", aki „a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival páváskodik"? Vajon mi lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár ellen tett büntetőfeljelentés vége? Húsba vágó kérdések uralják az uborkaszezon végén a sajtót.

„Ha megnézünk egy divatlapot, látszik, hogy újra a macsóbb, olaszos stílus hódít, ennek része a borosta trendje is. Az arc karaktere ezzel nagyon jól változtatható, és a viselője idősebbnek is tűnik" – adott alapos elemzést a hvg.hu-nak a férfikozmetikára specializálódott Masculin szalon vezetője. Lehet ebben valami, augusztus 1-jétől már Lázár vezeti kormánybiztosként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget is, azaz felügyeli több ezer milliárd forintnyi uniós forrás elosztását. Ehhez tényleg nem árt legalább külsőre tapasztaltabbnak, megfontoltabbnak tűnnie, ha már verbális megnyilatkozásaival rendre szelet vet, vihart arat.

Persze nem biztos, hogy a gondosan ápolt borosta elég szúrós lesz például Bajnai Gordon támadásainak visszaveréséhez. A „bukott baloldal" miniszterelnöke tegnap azt állította: az Orbán-kormány alkalmatlanságát jelzi, hogy az Európai Unió 15-ből 13 magyar operatív programot nem finanszíroz. Azt is hozzátette: csak rendkívül súlyos szabálytalanságok, hozzá nem értés és korrupció miatt fordulhat elő, hogy Magyarország 500-600 milliárd forint támogatást veszíthet el, és akár százmilliárdos büntetésre is számíthat. Míg hazánk a 2010-es kormányváltásig az első ötben volt a tagállamok között a támogatások lehívásában, mára az első húszból is kihullott. Ha igaz, amit Bajnai állít, mindez úgy történhetett, hogy Orbánék a fülkeforradalmi győzelmi mámorban egy éven át nem írtak ki pályázatokat, szétverték az intézményrendszert, szakemberek helyébe pártkatonákat ültettek, korrupttá tették a döntéshozatalt. Kormányzati lustaság, impotencia miatt kerültek veszélybe uniós támogatások.

Mit tesz ilyen helyzetben egy borostás macsó? Összevonja a szemöldökét, szúrósan belenéz a kamerába, és megfenyegeti a minisztériumokat: annyival csökkenti majd a költségvetésüket, amennyi uniós forrást nem hívnak le. Úgy tesz, mintha nem tudná: ezzel nem az igazi felelősöket, a szaktárcák vezetőit és apparátusukat büntetné, hanem az általuk irányított területeket. Az oktatás, az egészségügy, a gazdaság és szinte minden szféra érintettjeit – az állam polgárait.

Igaza van Csányi Sándornak: Lázár nagyon tehetséges. Ezt is ugyanolyan jól elintézi majd, mint a trafikügyet.

Olvasóink írták

 • 3. mazsolaszolo 2013. augusztus 18. 13:47
  „Gratulálok a cikkhez! Nagyon-nagyon jó írás. Örülök, hogy még maradt ÍRÁSTUDÓ, TOLLFORGATÓ kis hazánkban, nem csak bértollnok. És örülök, hogy habár a valahai kommentemet a többivel együtt letörölték, hatása itt-ott mégicsak van. :)

  Nos, a borosta és (főként) a szakáll növesztése nem csak "idősítést" jelent, hanem lélektanilag azt, hogy az ilyen ember erősen védekezik a Világ ellen. Hogy mi okból, azt már embere válogatja.

  Nekem erről a "Mr. Annyitisér" (nagyon, nagyon találó! :)) emberkéről egyik gyönyörű kincsünk, egy magyar népmese jut eszembe: A muzsikáló ezüstkecske. Mennyit ér a pénz, ha nem élhet vele az ember? Ha nincs, aki szeresse, megszánja, támogassa, segítse? Nyílván ezért is növöget az a szakáll...

  Szép napot! :)”
 • 2. v.imre 2013. augusztus 16. 15:00
  „Theseus, fején találtad a szöget...!

  Az egyik 19, a másik egy híján húsz. Amiatt a költségvetés megvonás fenyegetés miatt a minisztériumoknál. Bajnaiék rakták le az alapjait a 2007-2013-ig tartó EU-s programoknak és sok összetevője van annak, hogy mi ment, megy és menni fog. Az önkormányzatok, régiók önrész hiányától kezdve a brüsszeli téma kötöttségeken át a bürokratikus és politikai visszatartásokon keresztül a programok előkészítettségéig. Ez jellemzi az egész Uniót. Nem vagyunk kivételek. Persze mindez alapot ad a politikai oldalak szerint fogalmazott ráolvasásoknak. Addig kell ütni a vasat, amíg meleg. Ha van értelme, ha nincs. Ami azt illeti magam sem látom értelmét Lázár János ésszerűtlennek tűnő, az elmaradások okát részleteiben nem feltáró fenyegetésének a saját kabineten belül. Az arcszőre már kifelé nő... De ne legyen belőle újabb érthetetlen célokkal és lépések sorával megspékelt trafikügy. Nehéz a bizalmat megszerezni egy kormány számára, de nagyon könnyű azt lerombolni.”
 • 1. theseus 2013. augusztus 16. 11:26
  „Uborkaszezoni kvíz:

  Válassza ki a legsármosabb férfi képét!

  A) Lázár János borostásan.
  B) Lázár János borotváltan.
  C) Hollósi Zsolt.

  A beküldők között értékes nyereményeket sorsolunk ki!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trafikáltunk

"Vettem ott farsangi jelmezt, olcsó vodkát, gombfocit, talán csak csillagrombolót nem. De mindig úgy, hogy előtte cigit is." Tovább olvasom