Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Börtön ABC

JEGYZET - "Czeglédy úr megunta, hogy egyre több vevő konyhakéssel jár bevásárolni."
Czeglédy Attila néhány éve megelégelte, hogy szétlopják a boltjait. Majd mindennap ötezer forintos kára származott abból üzletenként, hogy lába kél a csokiknak, az energiaitaloknak, vagy éppen a lekváros buktáknak.

Nemre, korra, foglalkozásra való tekintet nélkül lopott tőle majdnem mindenki. Tolvaj volt a cigány, nem cigány, a nyugdíjas, a gyerek, a diplomás és a munkanélküli. Elege lett, hogy bűnbandák szállják meg a garázsboltot, telepakolják a babakocsit csokival, megrémisztik a boltos kislányt, majd kitolják a szajrét, és angolosan távoznak. Czeglédy úr megunta, hogy egyre több vevő konyhakéssel jár bevásárolni.

Úgy döntött, üvegfallal veszi körbe az áruját és a boltosait. A fal látványa megdöbbentő, pláne, hogy dróthálót is tett a tetejére. A Kereszttöltés utcai üzletet a vevők egyszerűen Börtön ABC-nek nevezték el. A lopások száma azóta nullára csökkent, a tolvaj könnyebb prédát választ, amikor meglátja a falat. A boltos felvállalta, hogy a haszna csak évek múlva térül meg, hiszen csökkent a forgalma, nem is kicsit.

Döntése egyszerre felháborító és rémisztő. Felháborító, mert tizenéve hűséges vevői becsületességét is megkérdőjelezi. Rémisztő, mert valóban olyan érzés, mintha az ember elítélt lenne, amikor belép. A kereskedő módszerére a legjobb jelző azonban az, hogy szomorú. Szomorú, mert könnyű belátni, hogy sajnos igaza van.

A négy befalazott kisbolt után most azt tervezi, hogy egy több száz négyzetméteres, bevásárlókosaras ABC-t is körbeüvegez. Azt még nem tudja, hogyan, de megcsinálja.

Alkalmazkodik. Egy olyan világot lát maga előtt, amely egyre inkább hasonlít egy sci-fi mozira, ami a jövőben játszódik, mondjuk száz év múlva. Ebben a filmben a szegénység és az éhezés annyira eluralkodott, hogy anarchia tombol a világon. Nincsenek törvények, mindenki rabol, mindenki ellensége a másiknak. Ebben a filmben a nyugdíjasból tolvaj, a diplomásból rabló, a gyerekekből bűnbanda válik.

Czeglédy Attila jó forgatókönyvíró lenne.

Olvasóink írták

 • 3. czindi 2013. március 02. 19:42
  „A sok üveg helyett nem lett volna olcsóbb és egyszerűbb fejbelőni őket? Csak az első egynéhányat kellett volna! Jogos önvédelem, ők késsel fenyegettek, én meg lőttem....”
 • 2. _csutak_ 2013. március 02. 13:49
  „A becsületes vevő csak drukkolni tud az ilyen boltosnak!
  Én Gézához járok apróságokért a Csongrádin, ott is kiszolgálás van, meg persze videokamera, ha esetleg valaki tévedésből valamit eltulajdonítana...”
 • 1. csonakos 2013. március 02. 09:12
  „Sajnos ma ez a valóság! Vajon kik teremtették meg ennek az állapotnak a létét? Mi miatt menekül a tőke ma hazánkból? Miért van egyre kevesebb munkahely? A kényszerközmunkát azt nem számolom ide mert a 37 ezer forint semmire nem elég! Miért van az, hogy csak egy szűk réteg gazdagszik? Miért? Miért? Hosszan lehetne sorolni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar gyapot

"Abszurdnak tűnik az adósságban vergődő önkormányzatok és a megmentő szerepében tetszelgő kormány viszonya." Tovább olvasom