Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Bot és vászon

JEGYZET - "Zászlódíszbe öltözik... A hírlapi tudósítások kopott szóvirágának most Hódmezővásárhely friss tartalmat ad."
Nemzetiszínű zászló kornyadozott, rúdja egy öreg ház tetőcserepei közül mutatott a szabad égbe. A fekete-fehér fotót bátorságpróbának számított a Szegedi Egyetem címlapjára helyezni március idusára, amikor még „tanítás nélküli munkanapként", nem piros betűs nemzeti ünnepként jelölte a naptár március 15-ét. A fénykép közzétételéből fegyelmi ügy kerekedett, ami mára sajtótörténeti anekdotává zsugorodott.

„Zászlódíszbe öltözik..." A hírlapi tudósítások kopott szóvirágának most Hódmezővásárhely friss tartalmat ad. Mert az előttünk álló állami ünnepi készülődésről beszámolók nem hagyhatják szó nélkül, hogy Magyarország legnagyobb közigazgatási területű városát oly mértékben fellobogózzák, mint még sosem! Augusztus 20-ára virradóra piros-fehér-zöldbe borul 1200 vásárhelyi ház és lakás fala, ablaka, kapuzata. Zászlóból bizonyára jut a cseréptetőkre is.

A lobogózási akció élvezi a közgyűlés, az országgyűlési képviselő támogatását. Munkát ad a helyi szociális foglalkoztatónak, sőt: alig győzik a nemzeti trikolór gyártását, annyira sokan igénylik a közpénzből lobogtatható lobogót. Ez az egyik pont, ami miatt vita is lehet a vásárhelyi képviselő kezdeményezéséből. Az ingyenzászlót ugyanis legalább a három nemzeti ünnepen kötelező lesz közszemlére tenni Vásárhelyen. A helyi döntéshozók így szeretnék elérni, hogy a közös kasszából kifizetett néhány ezernyi „bot és vászon" valóban „zászló" legyen – Kosztolányival szólva –, mely „Mindíg lobog. / Mindig lázas. / Mindíg önkívületben van / az utca fölött, / föllengő magasan / egész az égben, / s hirdet valamit / rajongva." Augusztus 20., majd október 23. és március 15. napján a közös ünnepet!

Mintha e rajongást tartanák túlzónak itthon azok, akik az amerikai csillagos-sávos hétköznapi pólókat és jelvényeket vagy a függetlenség napi zászlóerdőt természetesnek veszik. A vásárhelyiek kezdeményezését hasonló fanyalgás fogadja az országos sajtóban, mint anno Molnár Róbert (ma kübekházi polgármester) egyéni országgyűlési képviselői indítványát a közintézmények fellobogózására. Augusztus 20-án lépett életbe a kétharmados törvény, amit az ezredforduló óta olyannyira természetesnek veszünk, hogy szó nélkül hagyjuk már azt is, ha napszítta és széltépett zászló jelöli a közintézményt, mutat a szabad égbe – jelez valamiféle folyamatosságot.

Olvasóink írták

  • 2. Hammada_Fleet 2012. augusztus 20. 21:20
    „Teszek a fellobogózásra, ha egy országrontó, cinikus, sunyi hatalom kábítja vele a népet.”
  • 1. alfoldi 2012. augusztus 18. 01:41
    „Szép lenne Szegeden ennek a harmada is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életünket és vérünket

"A negatív hozzáállás, az örökös borúlátás is beteggé teszi az embert." Tovább olvasom