Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Bóvli

JEGYZET - "Amit nyert a réven, azt elveszítheti a gyengülő forinttal."
A Standard & Poor's is negatívra rontotta Magyarország „államadósi besorolásainak kilátását". Ráadásul szombat hajnalban, vagyis egy rendeset sem tudtunk aludni arra, hogy néhány órával korábban egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is megtette ugyanezt.

Bevalljuk vagy nem, már érett, s ezen jottányit sem változtat az, hogy Giró-Szász András kormányszóvivő szerint a hitelminősítők nem végzik jól a dolgukat.

Kormányunk meg jól végzi, mondhatnám, de ennél sokkal komolyabb a helyzet, tényleg a leminősítés határára érkeztünk, a bóvli kategóriába kerülhetünk.

Egy ideje húzgálja már kis hazánk a nagy oroszlán bajszát, a bank- és a multiadóval, a magán-nyugdíjpénztári vagyon einstandolásával, vagy azzal, hogy rácsapta az ajtót a Nemzetközi Valutaalapra. Ezeket még viszonylag jól tűrte a „külföld", a devizahiteles mentőcsomagot, a végtörlesztést azonban már nem tudja megemészteni, sőt lenyelni sem nagyon.

A magyar bankszakma teljes kizárásával született, az Országgyűlésen rekordtempóban átpréselt adósmentő csomag mégsem lehet tökéletes, amit az is jelez, hogy csak kénytelen volt egy asztalhoz ülni a hozzáértőkkel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A bankszövetség hat bankot jelölt ki a devizaadósokat mentő javaslatok kidolgozására, a tárcavezető pedig megígérte, hogy a kormány nem tesz további egyoldalú lépéseket a devizahitelesek megmentése érdekében.
Újrakezdjük? Mindeközben a végtörlesztés, ha nem is zavartalanul, de folyik, a középosztálytól felfelé valószínűleg már szinte mindenki élt a kínálkozó, ám készpénzigényes lehetőséggel, az egyszeri, de jelentős árfolyamnyereséggel.

Értem én, hogy az ország egyik legnagyobb problémája a devizakitettség, de ha ezen olyan adósmentő csomaggal próbál segíteni a kormány, amivel a leminősítés felé löki az országot, akkor amit nyert a réven, azt elveszítheti a gyengülő forinttal. A múlt héten már a 315-öt is túllépte az euró, miközben nyáron járt 260 forint körül is. Szóval egy elszálló forint még mélyebb szakadékba lökné a végtörlesztéssel élni nem tudó alsó 80–90 százalékot, és persze az egész országot.

Aztán jönne az újabb adókivetés, tovább növekedne a már így is rekordméretű magyar söralátét, és maradna egy jó darabig a bóvli.

Olvasóink írták

 • 5. őrgróf 2011. november 15. 08:14
  „A nagy gazdasági összefüggéseket nem látom, nem értek hozzá, nem az én szakmám. Ami tény: hogy néhány képviselő 180 ft-on visszafizethesse svfrank alapú többtízmilliós hitelét, ahhoz nekünk, akik nem lakásra vettünk fel ilyen hitelt, ( hanem pl. gépkocsi, kisvállakozás, stb.) igen súlyosan, 250-270 (?) ft-ra emelkedett svfrankon kell fizetnünk. És ne jöjjön senki a populista dumával: "azért csak más egy lakás, mint a kocsi?" Igen, más. De aki 60 éves korára nem tudott egy lakást megvenni, az komolyan nézzen szembe magával egy tükör elé állva. Szerinte luxus ebben a korban megvenni egy autót? Már a késő-kádári korszakban sem számított annak!!! Viszont azt is látni kell, hogy a Világ nem fogad be bennünket, magyarokat. Az egyik fele gyűlöl, a másik fele (még mindig!) fél tőlünk. Lásd: Euroviziós Dalfesztivál, szépségkirálynő választás, stb. Mindenki szavazott a szomszédja énekesére ( még a szerbek is a horvátokra! ) de ránk soha egy szomszéd se. ( egyedül a finnek, valami távoli mesealapú rokonság fokán!?) Kelete elhagytuk, a nyugatnak nem kellünk: szokjuk meg, hogy egyedül vagyunk, senkire nem számíthatunk, magunknak kell nyalogatni a sebeinket és megoldani a problémáinkat. Messze nem vagyok Orbán-hívő, engem is irritál Szíjjártó nagyképű fellengzősége, de be kell látni: csak a jelenlegi kormány mögé egységesen fölzárkózva érhetünk el valamit. Az esélyt meg kell adni nekik (is) és ha kiderül, nem jó amit csinálnak, négy év múlva lehet dönteni. ( bocs, már csak három!) Ha lesz addigra kormányképes erő. ( ennek pillanatnyilag a csírái sem látszanak!)”
 • 4. cruiser 2011. november 14. 21:27
  „KI az aki egy országot minősíthet? Milyen jogon?
  Annak idején azt mondta egy tanárom, hogy soha nem lesz belőlem ember.
  Amikor építkezni kezdtem sokan röhögtek, nem lesz ebből semmi.
  Szembeszálltam mindenkivel, ellentmondtam mindenre, jártam a magam útját.
  Ők leminősítettek. Ítélni tudtak! Én harcoltam az igazamért, nem érdekelt a véleményük.
  Most néhányuk hajléktalan, vagy nagyon nehezen él.
  Én velük szemben boldog családban élek, nem könnyen, sok munkával, de jól.
  Én nem minősítek, de elítélek minden elítélőt akinek semmi köze, semmi joga hozzá, de véleményt alkot.
  Hazánkat olyan társaság minősíti akinek a tagjai szerencsés esetben tudják hol helyezkedik el Magyarország a földgömbön.
  Ezek véleményt alkotnak pl. a franciák gazdaságáról. Aztán jajj,jajj,jajj, ajvé meg ilyen baromságok és utána beismerik, hogy bocsika tévedés volt. Hamut szórnak a fejükre, sírnak egy kicsit a falnál, később jót röhögve dörzsölik a tenyerüket: ma is nehéz napunk volt.
  Az európai gazdaság inog. Magyarország szembe megy a trenddel. Folytatni kell ezt az utat. Én is szartam mindenre, mindenkire és nekem lett igazam.
  Egyébként az Unióban több helyen a "magyar utat" követik: áfaemelés, bankadó stb.”
 • 3. miszter 2011. november 14. 12:56
  „Javaslom a drachma alapú jelzáloghitelt!”
 • 2. theseus 2011. november 14. 11:43
  „Gyengébb forintnál talán jobban megéri átváltani forinthitelre a deviza alapút - ezzel pedig csökkenhet a devizában eladósodottak száma és így az ország deviza adóssága is. A leminősítés persze nem jó hír.”
 • 1. pirosmedence 2011. november 14. 11:12
  „Kedves Kovács András, sajnos tökéletesen igaza van - ma minden épelméjű hiteles tudja- látja- érzi, csak éppen a kormány nem. A kétharmad már régen csak a parlamentben létezik. Tegnap este Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel ( nagyon okos!), volt az egyik csatornán beszélgetés. a téma többek között a gazdasági helyzet és a devizahitelesek, illetve a jövő évi költségvetés volt. A riporter utolsó kérdése Semjénhez a következő :" Tessék mondani, ön ezek után optimista a jövőt illetően?" A válasz: "igen, határozottan optimista vagyok!" No comment.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáz van

"Érzékenyebben reagálunk, ha a tél közeledtével szembesülünk a problémával, hogy gáz van, mert nincs gáz." Tovább olvasom