Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Búcsú a rongyos pénztől

"De micsoda tűz lesz itt, amikor végre átállunk az euróra!"
Vasárnap éjfélkor véget ért a 200 forintos bankó bő évtizedes pályafutása. Fogalmazhatnék úgy is: végre megszabadultunk a mi kis rongyos pénzünktől. A „zöldhasú" bankjegyek olyan sűrűn forogtak, hogy hamar tönkrementek a forgalomban. Éppen ezért egyeseknél a gyűrött, foltos, rongyolódott bankók érintése állandó kézmosási ingert váltott ki. A jegybank vezetésének pedig komoly fejtörést okozott. Tavaly például 50 százalékos volt a bankjegyek selejtezési aránya, amiből sejthetjük, hogy a Magyar Nemzeti Banknak évente jelentős összegeket kellett biztosítania a 200 forintosok pótlására.

Apropó, ha már a pénz költségeinél tartunk. A jegybank becslése szerint évente egy–másfél milliárdos megtakarítást jelent a papír kétszázas fémre váltása. Ennek elsősorban az az oka, hogy az érmék élettartama átlagosan 10–15-ször hosszabb, mint a bankjegyeké, amelyek csak két–három évet bírnak ki. Nem beszélve arról, hogy a fémpénzt nem lehet hamisítani, szemben a papírpénzzel. De nem emlékszem, hogy bárki is megpróbálta volna a kétszáz forintost hamisítani.

A zöld pénz nem nőtt igazán a szívünkhöz. A bankót nem lebegték körül legendák, szóbeszédek. Csak a Károly Róbert-portré keltett némelyekben visszatetszést. Nem tudjuk, hogyan nézhetett ki az egykori magyar király, de az túlzás, hogy egy fodrászszalonból épp kilépő, jólfésült férfiként álmodták meg az uralkodót. Később kiderült, hogy a tervező egyik ismerőse volt a modell.

De mi lesz a már bevont 200 forintosokkal? Jó ötlet volt az MNB-től, hogy a megsemmisítésre szánt bankjegyekből negyven tonna brikettet állítson elő, s az így létrejövő, igen magas fűtőértékű pénztéglákat három közhasznú alapítványnak ajánlja fel. Pénzzel úgyse mindennap gyújt be az ember.

De micsoda tűz lesz itt, amikor végre átállunk az euróra! Talán az egész ország be tud majd gyújtani, amikor végleg megszabadulunk a mi kis rongyos forintunktól.

Olvasóink írták

 • 3. vmagdi 2009. november 17. 08:39
  „ez a cikk akkor lenne igazan jo, ha leirta volna, annakidejen mivel magyaraztak a papirketszazast.
  A masik: nem tul nagy dicsoseg a gazdasagpolitikanak, ha egy penz ennyire elertektelenik.. mert errol van szo, a ketszazas apropenznek szamit es ezert a hasznalata tulment a kalkulalt elettartamon.Ez is egy dolog, amie mondhatjuk: koszonjuk emese”
 • 2. flexsnake 2009. november 16. 20:36
  „viszont a fém kétszázason van egy tehén :D”
 • 1. TELSTAR 2009. november 16. 10:33
  „"De micsoda tűz lesz itt, amikor végre átállunk az euróra!"

  Na ez az, amin még nagyon ráérünk gondolkozni...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védd magad, fogyasztó!

"Nemcsak a mechanizmus érthetetlen, gyakran a számlák is." Tovább olvasom