Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Búcsú Norbitól

"Büszkék voltunk rá, izgultunk érte. Ő pedig hálás volt, világbajnokságot nyert, Európa-bajnok lett, Magyarországon nem lehetett legyőzni."
1995-ben, azaz 15 éve ismertem meg Savanya Norbit. A Telin TV riportereként még Cs. Gát László küldött ki a búvárúszókhoz, hogy készítsek interjút vele és mesterével, Gyémánt Imrével. Remegett a kezemben a mikrofon, életem első tévés interjúját készítettem. Norbi és Imre bácsi pedig csak egyfolytában mesélt, jóformán kérdeznem sem kellett. Hallgattam őket, a versenyekről, a sikerekről, a tervekről. Mindketten ragyogtak, látszott rajtuk, hogy sikeresek, élvezik az életet.

Furcsa leírni, de most már egyikükkel sem tudnék beszélgetni. A búvárúszó mesteredző után kedvenc tanítványa, Savanya Norbert sincs közöttünk, követte trénerét, Imre bácsit. Így talán már vele edz múlt hét csütörtök óta, készül ott fent, ahol talán Norbi visszatalál arra az útra, amiért mindenki nagyon szerette.

Büszkék voltunk rá, izgultunk érte. Ő pedig hálás volt, világbajnokságot nyert, Európa-bajnok lett, Magyarországon nem lehetett legyőzni. Sikerei révén Szeged is ismerté vált. Egyszer volt egy felmérés, amiből kiderült, Csongrád megye legismertebb embere volt sportpályafutása alatt.

Azonban a civil élettel nem tudta felvenni a versenyt. Évekkel ezelőtt írtam egy jegyzetet róla, aminek az volt a címe: Hullámvasút. Azóta többször is találkoztunk. Füreden a tavaszi férfi kézilabda magyarkupa-döntőn, de jó két hete is összefutottunk itt Szegeden, a belvárosban. Köszöntünk egymásnak, de egyszer sem beszéltünk. Pedig amikor versenyző volt, rengetegszer leültünk, órákig diskuráltunk, röhögtünk, poénkodtunk. Az egyik média-sportoló futballmeccsen pedig lehúzta a tornagyatyámat, és ameddig a sportfelszerelésemmel voltam elfoglalva, elvitte mellettem a labdát, majd gólpasszt adott csapattársának.

Amikor utoljára láttam, kisfia kezét fogta. Azt gondoltam, hogy minden rendben van vele, és egyszer megint beszélgetünk, úgy, mint régen.

Mert azt meg szerettem volna kérdezni: „Ugye most már minden oké?" Az élet megadta a választ, nem volt semmi sem rendben, a versenyzőként oly sikeres Savanya Norbi ezt a csatát, ezt a versenyt nem tudta megnyerni. Nekünk, sportbarátoknak azonban mindig győztes marad: világbajnok, Európa-bajnok és országos bajnok! Isten veled, Norbi!

Olvasóink írták

 • 11. diverfrog 2010. szeptember 21. 09:34
  „Nyugodj békében Norbi!
  Te adtál erőt sokunknak a vidámságoddal. Nekem is segítettél, amikor a sérülésem miatt nem folytathattam a sportot. Jó barát és remek edzőtárs voltál. Isten veled... :o(”
 • 10. lácibetyár 2010. szeptember 21. 07:57
  „Soligor!!! Ez nem anya, remélem felég az arca a nyaraláson.”
 • 9. joy 2010. szeptember 21. 06:52
  „<:o(”
 • 8. bélás 2010. szeptember 20. 13:37
  „mint sportoló, úgy példakép lehet sok kiskölyök számára
  mint civil ember, sok van ebben az országban akik hasonló betegséggel küzdenek.
  Nem Ők az elítélendők v a tettük, hanem azért a pár százért a parlamentben, akik ezt végignézik és nem tesznek semmit.
  Nem politikai szemmel nézem és mondom
  Csak az Isten tudja mi késztet embereket bár tudom, mert én is próbáltam”
 • 7. soligor 2010. szeptember 20. 10:09
  „4
  milyen anya az ilyen?”
 • 6. Ramirez 2010. szeptember 20. 09:36
  „Örülök, hogy ismerhettem, edzhettem vele. Majd aki megismétli az ő teljesítményét, az szólhat rosszakat. Csak készüljön fel rá, hogy egy élet is kevés lesz erre.”
 • 5. mazsolaszolo 2010. szeptember 20. 09:31
  „3. : Nagyon jól látod. Egy nekrológban azonban (különösen ott) nem írhatja le egy újságíró, azt, amit egy élesebb szemű, a lélek bugyraiban jártasabb ember láthat, vagy az, aki közelebbről ismerte őt - még akkor sem, ha volna tehetsége és szeme ahhoz, amit lát.

  Nyugodjon békében!

  Ps: a kissrácot én a mama helyében még ma elvinném a Sportuszi melletti intézménybe. Ha egy alig hétéves gyerek elveszíti az apját, ráadásul öngyilkosság miatt, az kemény dolog és hosszútávú a hatása, ha nem dolgozzák fel, amint lehet. Szerintem, ezt nem a mamának kéne gyógyítgatni, hanem egy szakembernek. DE mindenki azt tesz, amit akar.”
 • 4. lácibetyár 2010. szeptember 20. 09:17
  „Csirén társ az volt a Norbi mellett, sajnos más a történet,mint amit gondolsz. Talán,ha csütörtökön várnád anyucit a repülőtéren, ugyanis ő nem szakitotta meg a nyaralást fia elvesztése miatt. Lényszives barátomról csak jót.”
 • 3. newdog 2010. szeptember 20. 08:59
  „Igazad van Csirén. Norbi betegségének a kialakulását úgy gondolom nem elsősorban a sportélettől való visszavonulása okozta. Ez nagyon jó fedősztori a sajtó felé, s azok felé akik nem ismerték jól.

  Sajnálom Norbit hogy így alakult az élete. Mióta elment Szegedről, csak egyszer találkoztam vele és komolyan azt hittem sokunkkal együtt, hogy jó irányban halad az élete...

  Nyugodjon Békében!”
 • 2. Csirén 2010. szeptember 20. 08:05
  „Sajnálom, nagyon tehetséges gyerek volt, de nem volt mellette egy TÁRS. Így nagybetűvel.”
 • 1. lácibetyár 2010. szeptember 20. 07:22
  „Kedves cikk,szerbusz barátom.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Centrum, gödör

"Az, hogy milyen kiszolgáltatott nálunk az az ember, aki dolgozik, az elmúlt húsz évben nemigen volt kampánytéma." Tovább olvasom