Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Büdös arany

"Mit csinál? Magyarán szólva: pénzt a szarból. És bár ez utóbbi egyáltalán nem delikátesz, nem csemege, nem finomság, arany delikáték nem átallják az asztalunkra kínálni – jó pénzért. A pofátlanságnak nincs határa."
Van abban valami fekete humor, hogy a lejárt szavatosságú savanyúságot fölfőzögető, újracsomagoló, vagyis élelmiszert feketén gyártó céget – Arany Delikátnak nevezik. A delikát egyik jelentése: ízletes, finom. Az öttömösi és a sándorfalvi üzemben kifejezett koszban „kezelik" a megbüdösödött zöldségeket, nem túlzás mosléknak nevezni, amit gyártanak. Az asztalunkra szánják, nekünk nyilván hasmenést, maguknak busás hasznot remélve.

A delikát szó másik jelentése: gyengéd, tapintatos. Delikát az eljárás, ahogyan a hatóságok kezelik a moslékgyártókat. A „mienket" – végtére lapunk a maga eszközeivel már harmadik napja űzi-hajtja a céget – ellenőrzésenként egymillióra megbírságolják. Oszt' jó napot. Zárolják az áruját – átteszi a működését egy másik helyre. A bírságot majd nyilván nem lehet behajtani rajta, mert csődbe megy. Máshol, más néven újraéled és folytatja, ahol abbahagyta.

Mit csinál? Magyarán szólva: pénzt a szarból. És bár ez utóbbi egyáltalán nem delikátesz, nem csemege, nem finomság, arany delikáték nem átallják az asztalunkra kínálni – jó pénzért. A pofátlanságnak nincs határa.

De ezt már rég tudjuk. Ezért kellett kitalálni az efféle arany delikát figurákat reulázó szabályokat, intézményeket, szervezeteket. Hogy megvédhesse magát a társadalom a gátlástalan egyedeivel szemben. Most azt látjuk, amit védekezésül kitaláltak, az működik: hatóság ellenőriz, zárol, bírságol, sújt a nyilvánosság ereje. Arany delikáték mégis röhögnek a markukba; szezon végeztével elutaznak nyaralni a Maldív szigetekre, mi meg fetrengünk itt hascsikarással, ha kikapjuk a savanyúságmoslékjukat. Azaz nincs jól kitalálva a védekezés. Az ellenőrző hatóság fulladozik a tehetetlenségtől.

Mostani történetünkben kifejezett delikátesz módon, azaz finoman, kímélettel, tapintattal kényszerülnek bánni a vétkessel – például nem árulhatják el a nevét.

Mondjuk, engem nem is érdekel. Csak tűnjön el végre! Bánom is én, akár Maldívon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányzó láncszemek

"Munkáskéz, meg az öregek gyámolítója lesz a gyerek, ha felnő. A sok gyerek: biztos jövő. Más… Tovább olvasom