Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Büdös zsidó

JEGYZET - "Tanárnak, orvosnak, politikusnak is akad tennivalója. "
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége arra kérte a Heves Megyei Főügyészséget, indítson vizsgálatot az egri botránnyal kapcsolatban. Nyilvánosságra került hangfelvétel is bizonyítja: az egri közgyűlés kulturális bizottságának tavalyi ülésén az hangzott el: Székhelyi József Villon-estjével azért sem léphetett fel a városban 2011-ben, „mert mindenki azt mondja, hogy Székhelyi egy SZDSZ-es, büdös zsidó". A Mazsihisz szerint ez felveti a közösség elleni izgatás és a hivatali visszaélés gyanúját. „Több mint 90 évvel az első magyarországi zsidóellenes törvény, a numerus clausus életbe léptetése után most ismételten faji alapú megkülönböztetést alkalmazott egy magyar város vezetése. Ennek nemcsak politikai, hanem jogi következményei is kell, hogy legyenek. Egy modern demokrácia nem tűrheti el, hogy a helyi közhatalom birtokosai személyi döntéseiket annak figyelembevételével hozzák meg, hogy az adott személy szerintük zsidó-e vagy sem."

Székhelyi József akkor vált közellenséggé a jobboldalon, amikor 2005-ben, az SZDSZ szegedi kongresszusán a Himnuszra emlékeztető átiratával gúnyolni merészelte Orbán Viktort: „...mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni – mindenhová". Nemzeti jelkép megsértése miatt fel is jelentették; a rendőrség azonban megállapította: a színidirektor kijelentésével nem követett el bűncselekményt. Bár azóta publicisták durvább szavakat is használnak a regnáló miniszterelnökkel kapcsolatban, a vihart kavaró átköltést ma is felemlegetik. Azok a kevesek, akik olvasták Debreczeni József bicskanyitogató könyvét, A politika fertőjét, értik, miért olyan kellemetlen a politikai hatalmat szép csendben gazdasági haszonszerzésre is felhasználó Orbánnak a „tokajozás". A tájékozatlan többséggel azonban könnyű megetetni a Himnusz meggyalázásáról szóló leegyszerűsítő maszlagot.

Magyarországon egyébként is bizonyos körökben egyre nyíltabbá vált a zsidózás, így várható volt, hogy kirobban egy ilyen botrány. Talán ezért sem ártana többet beszélnünk arról a figyelmeztető felmérésről, amely kimutatta: előítéletesség tekintetében hazánk nem áll túl jól – az Európai Unió tagállamai közül a második legintoleránsabb. A Political Capital friss kutatása szerint a mi 48 százalékos értékünket csak a lettek 58 százalékos mérőszáma múlja fölül. Ugyanez az érték a legtoleránsabb Svédországban 4, a tavalyi véres tragédiát sokként megélő Norvégiában 10, Dániában 13, de még Hollandiában és Németországban is csak 16-16 százalék.

Tanárnak, orvosnak, politikusnak is akad tehát tennivalója. Méltó feladat ez az új emberierőforrás-miniszter, Balog Zoltán református lelkész számára is, aki az oktatástól a kultúrán és az egészségügyön át az egyházakig és a társadalmi felzárkóztatásig szinte az összes humán területet felügyeli.

Olvasóink írták

 • 7. bánki 2012. május 13. 13:50
  „Szappan kérdése a szag mértéke !

  Kertész, Ungvári, Heller, Farkasházi és tsi. KÖJÁL !”
 • 6. blatth 2012. május 10. 18:22
  „4. némakacsa 2012.05.10. 07:24
  Szerintem az a két mondat, amit ott leírt véleményként úgy nem igaz, ahogy van. Ehhez nincs mit "gratulálni".

  A moderátornak pedig üzenem - illetékesség híján a főszerkesztőnek - , a jegyzet címét kellett volna moderálni, mert az engem is sért.”
 • 5. klj-54 2012. május 10. 08:26
  „A címben szereplő kettő szót idézőjelbe téve egy észrevételemből úgy kimoderálták mint a huzat!
  Jó, hogy a szerzőt nem moderálhatják, mert akkor nem lenne a cikknek címe:)”
 • 4. némakacsa 2012. május 10. 07:24
  „Elegáns, pontos, visszafogott jegyzet. A szerzőtől megszokott, magas színvonalon. Gratulálok.”
 • 3. achilleus 2012. május 09. 19:22
  „A Mazsihisz jól tette, hogy kiállt Székhelyi úr mellett, de azért állt ki, ha jól értettem, mert őt zsidó voltában megsértették, hátrányosan megkülönböztették, nem pedig azért, mert abba az itt felemlegetett ügybe belekeveredett. Ha őt ugyanis ezért nem hívták volna meg Egerbe, ahhoz a Mazsihisznek kevés köze lenne, DE jön az újságíró, előkapja a valóban bicskanyitogató stílusú Debreczenit, előhozza Orbán Viktort (aki tudtommal soha nem zsidózott, vagy ha a szerző tud róla, idézze), és észre sem veszi, hogy a Mazsihisz kezdeményezését a mindennapok politikai sárdobálása szekértáborharcai szintjére süllyeszti le. Vegye már észre a kedves újságíró, hogy zsidózni tényleg förtelmes, de azzal, hogy felemlegeti a szőlővesszejezést, egyben tudat alatt azt támasztja alá, hogy a meghívás elutasítása valójában nem Székhely ÚR - szerintem nagyon tiszteletre méltóan - felvállalt zsidó identitása , hanem az a szerencsétlen eset. Székhelyi úrnak ezennel fejezem ki szolidaritásomat, őszintén kívánom, hogy ilyen eset soha se forduljon elő se vele, se mással.”
 • 2. Mozimasiniszta 2012. május 09. 19:03
  „T Szerkesztő ! a szerecseny fürösztést abba kéne fejezni, mivel már a fürdő víz is fekete !
  Hogy a hivatásos firkászok mily stílusban "zorbánoznak" , az esetlegesen magánvádas kategória !
  De ! hogy az ország , egyik Nemzeti Színházának (állam által kinevezett) igazgatójaként, párt gyűlésen, magyar nemzeti jelképet gyalázott meg, az megbocsájthatatlan ! és nem felejtjük !
  A mazsihisz-ről csak annyit: székhelyi is kimerítette a többség elleni izgatás tényállását !
  Egyébként meg reklamáljanak a Népszövetségben .”
 • 1. Malaci50 2012. május 09. 17:48
  „Mint nagyon sok szegedi, kedvelem és tisztelem Székhelyi József színművészt azért, amit a város művészeti életéért tett. Kedvelem, mint színművészt is. Soha nem érdekelt, hogy tagja az SZDSZ-nek. Tudomásul vettem. Ő sem kérdezte tőlem, hogy milyen párt tagja vagyok, amikor autogramot kértem Tőle. Az sem vágott mellbe, hogy más etnikum tagja, mert nincs jelentősége addig, míg nincs ilyen aljasság, mint az Egri eset. Ha Ő <moderálva>, akkor én is az vagyok és engemet is magsértettek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katasztrófafilm

"Minél gyorsabban elhagyni az országot – ez a végzősök célja." Tovább olvasom