Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Bush villanásai

"Amerikának tükröt mutat 1956. A magát a szabadság jelképeként föltüntető szuperhatalom, a NATO feje akkor nem volt hajlandó cselekedni a kelet-európai blokkot sarkaiból kifordítani igyekvő magyarokért. Csak tárgyalgatott, aztán meg menekülőket fogadott."
Amerikának tükröt mutat 1956. A magát a szabadság jelképeként föltüntető szuperhatalom, a NATO feje akkor nem volt hajlandó cselekedni a kelet-európai blokkot sarkaiból kifordítani igyekvő magyarokért. Csak tárgyalgatott, aztán meg menekülőket fogadott. E magatartás kritikáját vagy inkább az ötven éve halogatott tettet vártuk az apját a Magyarország iránti rokonszenv kimutatásában is követő George W. Bushtól. A bocsánatkérés halványra, alig észrevehető félmondatos kitételre sikeredett. Helyette viszont reflektorfényt kaptunk.

A világ figyelmét ránk irányította az a 22 óra, amit a szuperhatalom feje Magyarországnak ajándékozott. Ebből majd 22 percen át élőben csodálhatták a Budapest-panorámát a CNN nézői is. Köztük talán az arabok, akik számára a Citadelláról hozzájuk is szóló Bush villantotta föl a párhuzamot: a mai Irak számára példa az 1956-os és az 1989-es Magyarország szabadságvágya. A történelmi utalásokkal és a magyar helytállást méltató példákkal spékelt szónoklatba a rózsaszínűnek mutatott Irak-kép mellett belefért Afganisztán és Koszovó is. Mindez bevilágította a magyar külpolitika egy lehetséges új irányát. Hazánkban szabadságközpontot akar az USA elnöke, aki „birodalma" választott kelet-európai partnereként figyelmünket Keletre, azon belül is a Balkánra irányította.

A leginkább ideológiai töltetű megnyilatkozásokra vállalkozó ifjú Bush csak mosolygott, amikor emberi jogi csomagként bontogatták volna előtte a határon túli magyarok kisebbségi bajait vagy a vízumkényszerből fakadó nyűgöket. Megkaptuk viszont magyarul a „Jónaput kivanok!"-ot és angolul Petőfi refrénjét, a „rabok legyünk vagy szabadok?"-ot, ráadásnak pedig Táncsics börtönét.

Történelmi jelentőségűnek harangozták be George W. Bush magyarországi villámlátogatását és Citadellánál mondott beszédét. Ehelyett történelmi témákra szorítkozó szóvirágokba öltöztetett historizálást kaptunk, no meg egy kis ízelítőt a szuperhatalmat árnyékként kísérő félelemből. Bush elment, látogatását megúsztuk – egy bombafenyegetéssel és szégyenlős tüntetéssel. De született egy új magyar vicc Budapesten, ahol 22 órán át „minden sáv Bush-sáv" volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forintlejtő

"Kis országunk sok kis költségvetésű családja figyeli mostanában a forintárfolyamot, és abban… Tovább olvasom