Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Bűvészkedés

JEGYZET - ˝A multiban is emberek dolgoznak.˝
A vállalkozók csak akkor képesek érdemben bővíteni a munkahelyek számát, ha az állam nem vonja el túlzott mértékben a megtermelt jövedelmeiket, és nem terheli őket fölösleges adminisztrációval és bürokráciával – áll a Fidesz 2006-os választási kampányfüzetében.

Az elmúlt 8 év alatt kiderült, a Fidesz 2006-os ígérete a külföldi tulajdonú cégekre nem vonatkozik. Ott tartunk, hogy a kormány eltökélt célja a teljes gazdasági holdudvarának kiszolgálása, akár a piac erőszakos átrendezésével. Elég csak az élelmiszer-felügyeleti díj emelésére vagy a vasárnapi zárva tartásra gondolni. A nemzetiszínű szalagba csomagolt „ajándék" a Tescónak, a Sparnak, az Auchannak és a többi multinak fájna, a CBA, a COOP megúszná a milliárdos terhet.

Hogy sajnáljuk-e a multit? Nem kell. Csak ne feledjük, a multiban is emberek dolgoznak, nem is kevesen. A Tesco, a Spar, az Auchan, a Lidl és a Penny ma összesen közel 50 ezer embert foglalkoztat. Ha a vállalkozásokat aránytalanul terheljük, az ott dolgozó emberek munkahelyével játszunk. Mondhatnánk, majd kivonulnak a multik, és átveszi helyüket egy magyar vállalkozó. Erre a megoldásra is láttunk példát, több dél-amerikai diktatúrában.

De Magyarország nem diktatúra, bár a kormány kettős játékot játszik. Európában azt próbálja elhitetni, hogy eurokonform, idehaza pedig, hogy mindent értünk tesz. Az a legnagyobb problémám, hogy mindkettő csak bűvészkedés. Ahogy a kitiltási botrány körüli maszatolás vagy az adóemelések bejelentése, majd kegyes visszavonása is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miheztartás

˝Mindent, akár ezt is lehet.˝ Tovább olvasom