Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Bye, bye, libamáj

"Mi, akiknek valójában igen ritkán kerül az asztalunkra libamáj, mivel 5-6 ezer forint kilója, szívesen legyintenénk, mondván, legyen az az ő problémájuk, hogy eszik vagy nem eszik."
A holland királyi családnál foie gras már nem kerülhet az asztalra – jaj, jaj. A foie azt jelenti: máj. A gras azt jelenti: kövér. Azaz nemcsak libamájat nem esznek holland királyéknál, de hízott kacsa máját se. Tán nagytestű tyúkét se. XVI. Benedek pápa megtiltotta a libák erőszakos tömését, és ugyanilyen tiltó törvényt írt alá Kalifornia kormányzója, a filmsztár előéletű Schwarzenegger.

Ők valamennyien, a pápa, a kormányzó, a királyi család azért cselekednek így, mert ugyanaz a véleményük, mint több állatvédő szervezetnek: állatkínzás árán kerül az asztalunkra a libamáj.

Mi, akiknek valójában igen ritkán kerül az asztalunkra libamáj, mivel 5-6 ezer forint kilója, szívesen legyintenénk, mondván, legyen az az ő problémájuk, hogy eszik vagy nem eszik. Csakhogy Franciaország után Magyarország a legnagyobb libamáj-előállító. Azaz nekünk elemi érdekünk, hogy ne sokan kövessék a királyi családot, a pápát és a színészkormányzót. Hogy ne legyen sokkal több olyan áruház, mint a 3. legnagyobb amerikai szupermarket és egy holland boltlánc, amelyek leszedtek a polcaikról minden libamájterméket. Hogy az állatvédőkre kevéssé hallgassanak, és ne történjen olyasmi, mint most a szentesi Hungerittel: nem kérnek korábbi partnerei a májlibaszállítmányokból, mert magukévá tették a Négy Mancs nevezetű állatvédők aggályait.

A franciák nemcsak rengeteget tömnek, hanem a mi hízott libáink 80 százalékát is ők veszik meg. Mert náluk eszik legtöbben a májat. Meg a spanyoloknál. Ők bizonyára egymástól tanulnak, mert a franciák (2006 januárjában) pont úgy védték le a hízott liba máját, mint a spanyolok a bikaviadalt: a nemzeti kulturális örökség részévé nyilvánították. Törvényben. Ott aztán nincs baja az állatvédőknek erőszakos foie-hizlalóval, se bikába lándzsát mártó picadorral. Ott ők a nemzeti kulturális örökség őrző-védői. Viszont a magyar libatömők, úgy 2500 család, és a feldolgozó cég az 1600 alkalmazottjával! Nomádok! Ezt gondolhatják a kényes – kicsodák? Talán a művelt franciák.

Olvasóink írták

 • 11. T 2008. augusztus 12. 05:17
  „Grínpísz? Mikor jutunk már el oda, hogy aki tüntet az erőművek ellen annak kikössék az áramot a házából? Tudom én! Van nap, meg szélenergia! Az használja azt!
  És ide nekem a marhasztéket libamájjal! Biztos a liba nem tömne embert, ha ma lehetősége lenne rá! Dehogynem!...
  Miféle fejlődés? Honnan veszed, hogy az a fejlődés, hogy nem tömjük a libát? Sokkal komolyabb problémák vannak itt, mint a libatömés! Mikor szervez már valaki tüntetést a libatömés meg a disznóvágás mellett? Én elmegyek!”
 • 10. manila 2008. augusztus 04. 17:34
  „Biztos vagyok benne, hogy eljön az idő, amikor az emberek ugyanolyan borzongással hallgatják majd a disznóölési, libatömési és az egész szörnyűséges állatbarbársági ügyeket, ahogyam most a kannibálok miatt szörnyülködünk. Jegyezzük meg: az emberi nem a fejlődése során eddig (arányosan) tovább élt kannibál módján, mint nem. Ahogyan elmúltak azok az idők, úgy az állatkínzás és az állatok megevése is el fog múlni. Az ember undorodni fog tőle. Miként a koleszterin szintje emelkedésétől, az egészségtelen táplálkozástól is. Persze addig még rengeteg műanyag palack folyik még le a Tiszán...”
 • 9. web 2008. augusztus 02. 00:12
  „Aki csak kölcsön kapta földet az adja vissza de máris! De előtte egyen eleget nehogy megéhezzen közben.”
 • 8. uzsolt 2008. július 31. 12:51
  „Kedves György!

  Szedett már Ön valaha gyógyszert?
  Használt már életében valamiféle kozmetikumot (dezodor, stift, stb.)?
  Evett már olyan valamit, amiben sok "E-betű" van?
  Evett már életében csirkepaprikást, rántott szeletet, marhapörköltet?
  Volt már műtétje?

  Miért is?
  A gyógyszereket először állatokon tesztelik.
  A kozmetikumokat is.
  A mesterséges "adalékokat" is.
  Hogyan is vágják le a csirkét, disznót, stb?
  Sok fontos műtétet először állatokon "próbálnak" ki.

  Egyébként én is szurkolok a grínpísznek: kerüljenek minél hamarabb iskolába/börtönbe (megfelelő rész aláhúzandó). Ui. az "aktivisták" azt se tudják, hogy pontosan mi ellen tüntetnek.

  Szóval ez az egész állatvédősdivel kezd az agyament népség a ló túloldára esni (remélem, ez nem számít állatkínzásnak).”
 • 7. Molnár György 2008. július 30. 20:58
  „A libáknak ugyanolyan joguk van a normális életre, mint az EMBER ISTENEKNEK.A magyar lakosságot csak a munkahely miatt érinti, mert nem hiszem, hogy a kisnyugdíjas " MARI NÉNIK" akik világ életükban csirkefarháton, és egyéb " Ínyencségeken éltek, és máról holnapra, az ÉLETBE nem engedhatték meg maguknak.
  Ide is bejött a haladás, és az állatvédőknek, a GREEN PEACE aktivistáknak drukkolok teljes szívvel, mert van mit tenniük. Az ezerszára leölt hermelinek, cobolyok, nutriák ügyében is.
  Legalább már Amerikában is eljutottak egy követendő szintre,a filmsztárok már zömmel nem esznek egy állat egész életében KÍNZÁSSAL előállított táplálékot . És SOKKAL HUMÁNUSABBAN kellene az egyéb vágóhídi munkát is elvégezni. Mert ne felejtsük: " mi jölcsön kaptuk a Földet, és mindenre vigyázzni kell.Az EMBER nem élhet vissza a hatalmával.”
 • 6. kisbuta 2008. július 30. 19:16
  „Hóhahó! Szépen majd befellegzik a falusi disznóüléseknek, a hajnali sívításoknak, mikor markos emberek lefogják a hízót, a böllér meg mártogatja a kést a nyakába... Szegény röfi meg ott szenved jajjaj. De biztosan a 3 négyzetméteren tartott hízóbikáknak is, amelyeknek azért adnak már csak száraz tápot, hogy minél hamarabb elérjék a vágósúlyt. Na elég. Menjünk mindannyian legelni a rétre, bár, hülye növénylélekbúvárok már műszerrel kimutatják, ha közelítesz a cserepes muskátlihoz kileng a mutató. Azoknak is lelkük van. Bionám kéröm szépön. Szóval csak vigyázat, még elérik, hogy a Szentlélek tartson el bennünket, bár sok lakótelepen a panelprolik közül már többen gyakorolják ezt a módit. Habár csóró francusokat tán sajnálnom kellene, hogy le kell mondaniuk a mindennapi betevő libamájpástétomukról. Marad a kágyilló. Kolompár Guszti is aszongya: nincs jobb a plátnin sült kágyillónál, meg a pekenyócánál (teknősbéka) No lám, Guszti már tud valamit, ami a jövő...”
 • 5. homer 2008. július 30. 12:47
  „Tűrhető írás, csak a "Mi"-t ki kellene cserélni "Azok"-ra, az "asztalunkra"-t "asztalukra"-ra és kicsit hitelesebb lehetne!:):)”
 • 4. gewainor 2008. július 30. 09:33
  „Kedves Erzsébet! Én értem mit akart írni az utolsó bekezdésben. Írása kiegyensúlyozott, nem pártoskodó, az ellentmondások nem az Ön megközelítésében vannak, hanem a helyzet termelte ki azokat, Ön ezekre nagyon árnyaltan mutatott rá. Azt hiszem, ebben a kérdésben én sem tudnék határozottabban állást foglalni. Örülök, hogy nem az észt akarja osztani, hanem ténylegesen a véleményét vázolja. Üdvözlettel.”
 • 3. libamaj 2008. július 30. 08:57
  „Kedves Sulyok Erzsébet!

  Nem tudni, mit szeretett volna az utolsó 4 mondattal írni (Viszont a magyar libatömők-kel kezdődően), de ennek így se füle , se farka. Talán kimaradhatott valami?”
 • 2. sevenof9 2008. július 30. 04:06
  „nem tomni kell oket,hanem rendesen levegohoz jutni es nem hormonokkal telenyomatni meg antibiotikumokkal eletben tartani. Nem tudom,mit von le a libamaj ertekebol,ha csak 10 dekas?”
 • 1. nagypappa 2008. július 30. 03:43
  „Olvastam, hogy a Hungerit kénytelen volt a hízott baromfi vágást beszüntetni.
  Csodálkoznék, ha Magyar Józsi nem alapítana erre egy új céget.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxusajándék

"Nincs abban semmi meglepő: sokan szeretnének élni a lehetőséggel, hogy ingyen is bejuthatnak egy… Tovább olvasom