Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Cellatévé

"Egy új fogalommal megint gazdagodtunk. Hozzáteszem: bár ne kellett volna. Ám a HSR-re, vagyis a hosszú időtartamú szabadságvesztésre ítéltek speciális rezsimjére, egy különlegesen kialakított, börtönbe telepített börtönre sajnos immár van igény."
Egy új fogalommal megint gazdagodtunk. Hozzáteszem: bár ne kellett volna. Ám a HSR-re, vagyis a hosszú időtartamú szabadságvesztésre ítéltek speciális rezsimjére, egy különlegesen kialakított, börtönbe telepített börtönre sajnos immár van igény. Életünk ugyanis nem lett szelídebb, s rengeteg embert annyira elragad az indulat, hogy olyan gyilkossá válik, akit örökre, vagy legalább harminc-negyven évre rácsok mögé kell zárni.

Ez a rossz hír. A jó pedig: nem élünk a középkorban, amikor vizes várbörtön falához láncolva hagyták kiszenvedni a rabot. A XXI.században emberhez méltó körülményeket kell teremteni a bűnözőknek is – mondják jogalkotók, a büntetés-végrehajtásban dolgozó szakemberek, s még nagyon sokan mások. És igaz ez akkor is, ha a HSR, a zárkában kapcsolgatható színes televízió, netán a körletfolyosóra kitett pingpongasztal ténye megosztja a közvéleményt.

Magyarországon különösen. Hiszen hazánkban még ma is rendkívül magas azok száma, akik leginkább kerékbe törettetnék, de legalábbis bitóra űznék a gyilkost, akik nehezen tudják elviselni, hogy a szemet szemért, fogat fogért elvet átadtuk a múltnak. Már pedig ez megtörtént.

Mert hogy azon is megdöbbennék, ha a Magyar Köztársaság bírósága szem kiszúrására, fülbe történő forró ólom öntésére ítélne valakit. Ugyanis arra már rájöttünk, hogy mi, büntetők sem leszünk különbek a megbüntetetteknél, ha tettükhöz hasonló gyakorlat szerint állunk bosszút. Meg aztán a mindennapi élet is bebizonyította: a bűn semmivel sem lesz kevesebb, ha könyörtelen az ítélkező.

Hogy a színes tévé, meg a pingpongasztal azért mégiscsak sok, már ha családját kiirtó, netán pénzért másokat lemészároló fegyenc kényeztetéséről van szó? Nos, aki ellátogathatott tegnap a Csillag börtön HSR-körletébe, már aligha vélekedik így. Mert hogy ebbe a zárt világba belecsöppenvén elhihette: nincs annál nagyobb szigor, mint szabadságától megfosztani valakit. A húsz négyzetméteres „öröklakás", a 18 négyzetméteres, falakkal körbeölelt „sétálóutca" bőven megfelel a büntetési céloknak, senki ne irigyelje el a padlóhoz csavarozott ülőkét az életfogytiglanra ítélttől.

A szabadon és bűntelenül élő gondja egyébként sem az igazán, hogy mennyire sanyargatják a bűnöst. Sokkal inkább azt fájlalja, hogy a bűnre hajlók száma nem csökken, a bűncselekmények mind brutálisabbá válnak, a gazfickók egyre rafináltabb módszerekkel rontanak rá a világunkra. Ezért hát bízzunk abban, hogy ha már jutott ötven millió HSR-körletre, egyszer talán a bűn megelőzésére ennél is többet, sokkal, de sokkal többet áldozunk majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árt, nem árt

"Mostanában az élelmiszertől félni kell. Amivel egy élelmiszer legjobban reklámozható, már messze… Tovább olvasom