Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Centrum, gödör

"Az, hogy milyen kiszolgáltatott nálunk az az ember, aki dolgozik, az elmúlt húsz évben nemigen volt kampánytéma."
Szeged egyik legismertebb áruházát eladták a tulajdonosai egy másik cégnek, és úgy gondolták, ebből csak annyi tartozik a városra és a vásárlókra, hogy az üzlet technikai okok miatt zárt be. A legfőbb technikai kérdés, hogyan lehet úgy elbocsátani a dolgozók egy részét és – tudtukon kívül – átadni a másik részét a „jogutódnak", hogy a lehető legkevesebbet kelljen kifizetni végkielégítésként. Az eladónőkkel előbb közölték, mikor fog megszűnni a munkájuk, aztán mégis tovább dolgoztatták őket. Közben előzékenyen megmondták nekik, hogy hosszú távon akkor járnak jobban, ha mindenbe beleegyeznek, mert hiába mennek munkaügyi bíróságra, hiába nyernek, az eladó cég úgysem tud majd fizetni, úgyhogy nem kapnak semmit. Ezt az újságírónak nem akarják elmondani, nem is adnak rá módot, hogy a kérdéseit feltegye. A biztonsági őr nem engedi be a kollégámat, de nagyon udvarias, felajánlja, hogy felmegy, megkérdezi az áruház vezetőjét, szeretne-e élni a lehetőséggel.

Aztán hozza az üzenetet: az igazgató nem szeretne nyilatkozni. Ezek az üzletemberek nem idegenek, legalább olyan jól ismerik a törvényeinket, mint a hazai vállalkozók, és azzal is tisztában vannak, kivel mit lehet megtenni. A segítőkészségnek és a kemény üzleti érdekérvényesítésnek ez a természetes együttműködése biztosan a több ezer éves távol-keleti kultúra sajátossága, de az eredményt tekintve lényegtelen, hogy a vevő és az eladó is kínai. A történet arról szól, hogy egy 30–40 éve egy helyen dolgozó embernek ma körülbelül annyi lehetősége van érdekeinek védelmére, mint a városnak a szomszédos, Centrum-gödör néven elhíresült beépítetlen telek tulajdonosával szemben.

A kormány Kínával is erőteljesen szeretné bővíteni a kapcsolatokat, főleg olyan beruházások révén, amelyek új munkahelyeket teremtenek – mondta a minap a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a világ első nemzetközi tevékenységű kínai ügyvédi irodájának megnyitásakor, Budapesten. Természetes, hogy az újságok ezt tartották fontosnak kiemelni, hiszen a választási kampány is arról szól, ki mennyi munkahelyet teremt, teremtett és fog – illetve, ha az ellenfélről van szó: úgysem fog – teremteni. Az, hogy milyen kiszolgáltatott nálunk az az ember, aki dolgozik, az elmúlt húsz évben nemigen volt kampánytéma.

A mi kultúránk meg ilyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alma az iskolában

"Jóval több ez, mint a semmi, de igencsak messze van az ideálistól." Tovább olvasom