Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Chipet a bőr alá

"Minden évben beszámol a média két-három halálos kutyatámadásról. ... Minden kutyás baleset közös tanulsága: sohasem az állat, mindig az ember a felelős."
Minden évben beszámol a média két-három halálos kutyatámadásról. A Magyarországon tartott közel kétmillió eb rovására körülbelül évi ötezer harapást írnak, ami napi tizenhárom sérülést jelent. A statisztika persze csak azokat az eseteket mutatja, amikor a sérültek orvosi ellátásban részesültek. Azt mondják, a kutyatartás kultúrájából messzemenő következtetéseket lehet levonni az adott ország általános kulturáltságáról is. Olvasóink rendszeresen panaszkodnak póráz és szájkosár nélkül rohangáló, félelmet keltő „fenevadakra". Állandó téma a kutyagumival fertőzött parkok, játszóterek ügye is.

Szeretem a kutyákat, de együtt tudok érezni a panaszosokkal is. Kisiskolásként a hetvenes évek közepén egy társasház udvarán ismerősünk német juhászkutyájával játszottunk. A mindig nyugodt eb egyik pillanatról a másikra váratlanul ingerült lett – és az arcomba kapott. Harapása nyomán az orrom és a szám is cafatokban lógott, ömlött a sebből a vér. Rohantak velem a fül-orr-gégészeti klinikára, ahol Kadocsa doktornő és csapata többórás műtéttel hozott helyre. Szerencsém volt.

Sokkal rosszabbul végződött kutyás rémtörténetek tucatjait sorolhatnám, néhány éve például egy már visszavonult énekesnőt saját fiának a harci kutyája marcangolt félholtra kertes házuk udvarán, letépte fejbőrét és fél arcát. Hónapokig élet-halál között lebegett.

Minden kutyás baleset közös tanulsága: sohasem az állat, mindig az ember a felelős. A tulajdonos, aki nem kellő gondossággal tartja kedvencét; a szülők, akik két-három éves gyermekeket is képesek egyedül hagyni kiszámíthatatlan ebekkel. Szakértők szerint az elmúlt két évtizedben korábban csak filmekben látott új kutyafajták sora jelent meg hazánkban is. Sokan négylábú mozisztárokat akartak venni, a kutya státusszimbólummá, divattá vált. Szánhúzó, őrző-védő fajtákat vásároltak olyanok is, akik nincsenek tisztában az adott fajta speciális igényeivel.

A póráz és szájkosár nélkül szabadon engedett ebek gazdáit biztosan jobb belátásra, felelősebb állattartásra késztetné, ha bevezetnék a kutyák kötelező egyedi azonosítását. Sokan és régóta szorgalmazzák már ennek az ártalmatlan chipnek a kötelező beültetését az ebek bőre alá. Segítségével könnyen ki lehetne deríteni, ki az állat gazdája. Akkor is, ha a kedvencünk elveszett, de akkor is, ha másokat veszélyeztet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízparti nyár

"Tavasznak nevezett nyárelőn a tiszai polgár azon is el tud keseregni néhány órát a söre mellett,… Tovább olvasom