Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Ciha Bank

JEGYZET - "Az Orbán-kabinet a rezsi előtt a bizalmat is csökkentette."
Csökken a megtakarítás, 8 hónap alatt közel 700 milliárd forinttal apadt a lakossági betétállomány. Szomorú. Tegyük hozzá, sokaknak (ők vannak többen) a megtakarítani, spórolni szó, ez a tevékenység nem jelent semmit. Eltűnt a szótárukból, akárcsak a fizetésük a hónap közepén.

Akik tehetik, azok is alaposan meggondolják, érdemes-e. Az egyre karcsúsodó kamatok, a 22 százalékos kamatadó, a tranzakciós illeték (ebből van több) nem csábít, a tőzsde cápáknak való, az alacsony kockázatú befektetési jegyek, például a kincstárjegy, maradnak. Utóbbiak is csak azoknak, akiknek akad megtakarított, más szóval „felesleges", a napi megélhetéssel kapcsolatban nélkülözhető anyagi java. Egyre kevesebb – meglévő betétjeiket is rendszeresen csapolják az emberek. Ez is csak féligazság. Mert az Orbán-kabinet a rezsi előtt a bizalmat is csökkentette, és az hamarabb elfogyott, mint a pénz. Kamat nem is volt.

Elég, ha csak a magánnyugdíjpénztárak – ahogy az ellenzék fogalmazott – lenyúlását említjük. Több ezer milliárd forintnyi megtakarítás tűnt el. A különböző multik, bankok megadóztatásának tapsolhattunk, de rögtön eszünkbe jutott: a termékek, szolgáltatások árának korrekciójával ezt kamatostól behajtják ügyfeleiken. Rajtunk. Mint ahogy a tranzakciós illetéket is több pénzintézet áthárította – 300 millió forintos büntetésről már határozott is ez ügyben a PSZÁF –, illetve van olyan tranzakciós adó, amely eleve az ügyfelet sújtja, például pénzfelvételnél. Ezt a költséget ugyanis szinte automatikusan és szinte kivétel nélkül átterhelik a bankok. És itt nem megtakarításról, betétről, egész egyszerűen csak a havi fizetés felvételéről beszélünk. Azt tapasztaljuk: elveszik a megtakarításunkat, és kurtítják azt az összeget, amelyből spórolhatnánk. Már régen nem bízunk, úgy érezzük, sehol sincs biztonságban a pénzünk. Mert jöhet újabb adó, újabb einstand, amelynek nem színes üveggolyók esnek áldozatul.

Nem vagyok pénzügyi tanácsadó vagy gazdasági guru, sem jós. De úgy gondolom: újra elterjedhet öreganyáink, öregapáink bankja, a Ciha Bank – a párnacihába rejtették, dugták összekuporgatott pénzecskéjüket. Előnye, hogy a pénzmozgást lehetetlen megadóztatni, és amennyiben elvész, azt rablásnak hívják. Mert még hinni akarjuk: nem a szomszédnak, nem az államnak – magunknak spórolunk. Ha egyáltalán tehetjük.

Olvasóink írták

 • 9. csonakos 2013. október 08. 13:53
  „8. scott1 2013.10.08. 12:06
  Vedd a fáradtságot és vedd elő a saját vagy a szüleid számláit amit a GDF SUEZ állított ki és számolj! Persze csak ha itt élsz az országban ezt akkor tudod megtenni. Nem kell itt hívatkozni erre meg arra! Mind a két számításom hasonlatosan történt! Igaz, most manipulálták a számlákat, csak hőmennyiséget írnak rajta de én havonta jelentem a gázóra állását így bírtokában vagyok az elhasznált köbméter mennyiségének!
  Ettől még akinek van pénze az veszi kifelé a bankokból erről ma is van cikk a DM-ban.”
 • 8. scott1 2013. október 08. 12:06
  „Konkrétan azon árakról, amelyeket baloldali portálokon találtam!
  Igazán tájékoztathatnád Őket, hogy az adataikkal félrevezetik a lakosságot! Mert te az "energetikus géniusz" a 2013-as árakat egy egyedi "átlagköbméteres számítás" után hasonlítod össze a "hagyományos" 2010-sel! :DDD
  Ilyen "tudományos megközelítéssel" és "objektivitással" még Jegyzetíró is lehetnél...

  theseus!
  Továbbra is LOL!!!”
 • 7. csonakos 2013. október 08. 07:46
  „5. scott1 2013.10.07. 19:33
  Látom nem vagy egy energetikus géniusz! Én "átlagköbméter" árat számolok mert azt kell a számla után kifizetni! Hogy is jön ki ez az "átlagköbméter"? Fönt van a számlán hány köbmétert gázt fogysztottál el, a számla végösszege osztva a köbméterrel és így megkapod neked mennyibe kerül egy köbméter gáz! Egyszerű emberek is utána tudják számolni! Nem kell itt technikai szorzó meg egyéb csalfaság mint import korrekciós tényező, meg biztonsági készletezési díj és egyéb huncutságok! - Ugye most, hogy az államé lettek a tározók csökken ezzel a biztonságis huncutsággal is az átlagköbméter ár? - 28531/241=118,385892116 forint. Jeleneleg a rezsicsökkentés után 149,54 forint egész pontosan a számlám alapján egy "átlagköbméter" gáz! Miről beszélsz?
  Ugye az Orbán rezsim ha akarta volna egyből el tudta volna törölni az emelést! - nem tette! Vajon miért? - és miért emelkedtek tovább a gáz árak?”
 • 6. Pirát 2013. október 07. 19:49
  „#3-as theseus ! Jó hogy megemlítetted !... és még azonkívül sok egyebet is ajánlhatnánk a T. Jegyzetíró figyelmébe...
  de mondjuk aki Lujza módjára olvassa a híreket, az mellé kell egy Jenő is, és azt nem vállalom, mert más a keresztnevem !
  Nna...egyszóval : nem kell csontig nyalni a bankusok hátsó felét, mert azok még egy ilyen jegyzet kedvéért sem fognak jót tenni se Imre Péternek, se az országnak...”
 • 5. scott1 2013. október 07. 19:33
  „theseus!
  LOL!!!

  csonakos!
  Ha már a mantrát emlegeted és számokat próbálsz idecitálni, akkor nem ártana, ha pontos számokat idézgetnél, konkrét időpontokban!
  A lakossági gázár 2010 április 1-én 119,34 Ft - 2013. január 1-én 117,86 Ft/m3... és természetesen arról sem kellene megfeledkezned, hogy a 2010 második félévébe bekövetkező gázáremelést a Bajnai kormány "terveztette" be az új kormánynak! Csodálom, hogy nem emlékszel már rá, tele volt vele anno a baloldali sajtó!”
 • 4. csonakos 2013. október 07. 17:44
  „3. theseus 2013.10.07. 10:07
  Elhiszem, hogy a mantra ez amit leírsz de azt már nem hiszem el, hogy nem akarod belátni ez bizony kölcsön az államnak! Magyarul adósságot vesz az állam a nyakába, hogy a te pénzed használja! Már ha van! - mert ugye ez csak azokat érinti akiknek nem fogy el a pénzük a hónap közepére. Mondhatom úgy is, a gazdag haverok járnak már megin jól!”
 • 3. theseus 2013. október 07. 10:07
  „Csak hogy teljes legyen a kép. Ami a cikkből kimaradt:

  "Átlag feletti állampapír értékesítés
  2013. 09. 10.
  Közel 47 milliárd forinttal növekedett augusztusban a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya. Ismét a Kamatozó Kincstárjegy volt a legkedveltebb, de figyelemre méltó volt a Prémium Magyar Államkötvény utáni kereslet is.
  Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adatai szerint augusztusban 46,9 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok állománya. Ebből a Kamatozó Kincstárjegyek 46,4, a Féléves Kincstárjegy állománya 0,9, míg az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 6,4 milliárd forinttal növekedett. Az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények teljes állománya 6,8 milliárd forinttal csökkent ugyan, az értékelés során azonban figyelembe kell venni, hogy augusztusban 24,4 milliárd forint összegben esedékessé vált a 2013/J megnevezésű kötvény visszafizetése. Az ebből fakadó állománycsökkentési hatást ugyanakkor - az idő rövidsége miatt - csak részben tudta ellensúlyozni a jelentős mértékű, 17,7 milliárd forintos bruttó értékesítés. A befektetők a lejáró mennyiség közel felét a lejáratot követő négy napon belül újra az inflációkövető kötvény konstrukcióba forgatták vissza.
  Az év első nyolc hónapjában megvalósult 473,5 milliárd forintnyi lakossági állampapír-állomány növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 378,4 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 6,0 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvényre 61,0 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyekre együttesen 28,2 milliárd forint jut.

  2013. augusztus végére a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 1458,9 milliárd forintra emelkedett. A teljes állományból a Kamatozó Kincstárjegyek 812,8 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 312,5 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvény 317,3 milliárd, a Féléves Kincstárjegy állománya 16,2 milliárd forintra növekedett."

  Tehát világos átcsoportosítás történt: a csökkenő hozamú bankbetétekből a nagyobb hozamú lakossági államkötvényekbe vitték át sokan a megtakarításaikat - ezek összege ugyanis hasonló nagyságrenddel nőtt.
  Egy ilyen jegyzetnél illene erről is tudni és említést tenni, mert ez egy nagyon hiányos és egyoldalú szöveg, amely csak a tájékozatlan olvasó hangulatkeltésére szolgálhat. Persze könnyen lehet, hogy ez az írás fő célja.

  Az természetesen tény, hogy sok embernek nincs megtakarítása sem most, sem korábban, sokan az évek óta görgetett adósságaikkal küzdenek, de ez a változás nem róluk szól.”
 • 2. csonakos 2013. október 07. 09:53
  „Jó ez a jegyzet és sajnos a valós helyzetet tükrözi! Már hónap közepén nincs a fizetésből az emberek zsebében és jó ha van számlahitelük! A rezsicsökkentésről meg csak egy példa álljon itt! 2010 januárjában egy "átlagköbméter" gáz ára 118,38 forint volt! 2010 novemberében már ez az összeg 137,321 forint lett! Ma 2013 szeptemberi ár a rezsicsökkentés után 150 forint! Miről is beszélünk? A régi számlákat kell elővenni és már látható a sikertörténet! Azt is jól lehet látni nem a bankok emelnek! A kormány tesz ránk újabb és újabb terheket!”
 • 1. kalkutta 2013. október 07. 09:35
  „Úgy tudom minden munkavállalónak joga van készpénzben kérni a fizetését.
  Ez lehetne a csattanós válasz a kormány agyonadóztatására és a bankok átterhelésére.

  Meg kellene próbálni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vudu

"Ezek mit szednek? És mi meddig kajáljuk még?" Tovább olvasom