Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Civilek a pályán

"Hétszázmilliárd forintot költenek el egyetlen esztendőben a hazai nonprofit szervezetek! E hatalmas összeg jelzi, micsoda erőt jelent a gazdasági játéktérben ez a szektor. Az viszont ennek a szférának a széttagoltságát jellemzi, hogy csak a Dél-Alföld három megyéjében nagyjából ötezer (!) civil szervezet létezik."
Hétszázmilliárd forintot költenek el egyetlen esztendőben a hazai nonprofit szervezetek! E hatalmas összeg jelzi, micsoda erőt jelent a gazdasági játéktérben ez a szektor. Az viszont ennek a szférának a széttagoltságát jellemzi, hogy csak a Dél-Alföld három megyéjében nagyjából ötezer (!) civil szervezet létezik.

A tagdíjakból, az „eszjéás egyszázalékokból", az adományokból, a saját vállalkozásaikból, illetve a projektek megvalósítására és a működésre kiírt pályázatokon elnyert támogatásokból élnek a civilek. Most, hogy ezer szervezet kénytelen osztozkodni azon a négyszáz- millió forinton, amit a „nemzeti civil alap" e régió nonprofit szervezeteinek működésére juttatott, ismét fölizzanak az indulatok.

Többen a csőd szélére sodródva sikoltoznak, mert az év utolsó hónapjában jutnak pénzhez, ami ráadásul csak egy töredéke annak az összegnek, ami idei működésükhöz kellene. Mások álversenyről beszélnek, mert például „közhasznúként" hiába vállalják át az államtól mondjuk egyes szociális bajok kezelésének feladatát, alulmaradnak a pénzosztó pályázaton például a kevesek kedvtelését szolgáló „helyi vízifoci-válogatottal" szemben. Azt suttogják, hogy olyanok is dönthetnek a civileknek szánt közpénzről, akik nem ismerik sem az önkénteseket, sem a profikat. Ötletekben, áldozatkészségben nyerők a civilek, mégsem látnak az orruknál tovább. Mert az államot megjelenítő politikusok egyet mondanak, mást tesznek és menet közben változtatnak a játékszabályokon.

Hiába karakán az ilyen-olyan véleményt mondó, szervezete nevét mindegyik titokban tartja, mert úgy vélik: újabban dívik a bosszúállás – a partnerség helyett. Pedig a civil lét lényege: egymás segítése, több azonos érdeklődésű és jó szándékú ember közös munkája az együttesen elhatározott cél megvalósításáért, egy közösség építéséért. A pénz elvonása, vagy rossz helyre csorgatása rombolja e játékteret. De ezért mindannyiunknak fizetni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakos András: Nem játék

"Amit a robotépítő csongrádi diákok művelnek szabadidejükben, azt alkalmazott tudománynak nevezik. A… Tovább olvasom