Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Cövek

JEGYZET - "A cövek szó a maga egyszerűségével inkább illik az elmúlt bő két esztendőre, mint a konfliktus a magánnyugdíj ezermilliárdjainak eltüntetésére."
Aki azt gondolta, Orbán Viktornak nem sikerült teljesen feltölteni akkumulátorait, tévedett. Alig aludtunk néhányat arra, hogy rezsiügyben visszatérhet a kommunizmus, úgy kapjuk nonprofit az energiát és a vizet a nagy szolgáltatóktól, hogy azon ne maradhasson egy fillér hasznuk se – még fel is vásároljuk őket, ha úgy adódik.

Lehet, hogy ez nem tetszik majd a nálunk már régebb óta kapitalizmust építő energiaszektor tulajdonosi körének, de ez nem lehet akadály, ahogy kormányfőnk szombaton Kőszegen fogalmazott, „pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a németektől". Az a legkevesebb, hogy a gázos világcég ezzel az angoloktól visszavett Fradival – magyar labdarúgás – került egy kalapba, a hogyanról is hallottunk: úgy, ahogy a vízművek egy részét vettük vissza a franciáktól, amit azóta is csak pécsi einstandként emleget a szakma. A németek bizonyára tálcán kínálják majd az E.ON-t, s vállvetve védik tovább munkahelyeinket a miniszterelnökünkkel, akár a kecskeméti Mercedesnél, akár a győri Audinál.

Megtudtuk továbbá, hogy a gazdasági szabadságharc folytatódik, ahol azért néha hullik a forgács. Konfliktusnak nevezte a kormányfő egyebek között a nyugdíjrendszer átalakítását, ami azért nem tökéletesen árnyalt fogalmazás a rendszerváltozás utáni gazdaságtörténet legnagyobb eltőzsdézésére. És ha valami nem megy, akkor még mindig ott a választási felhatalmazás, a „kétharmad, amely áll mint a cövek". Azért valljuk be, ez a cövek szó a maga egyszerűségével inkább illik az elmúlt bő két esztendőre, mint a konfliktus a magánnyugdíj ezermilliárdjainak eltüntetésére.

Az elemzőknek bőven ad majd muníciót a nyár legmelegebb napján elmondott kőszegi beszéd, így a felsőoktatás jövőképe is. Azt már tudtuk, hogy ami a közelgő becsöngetés után jön, az nem tandíj, mert az az ördögtől, de legalábbis a szocialistáktól, kommunistáktól való, egyszerűen csak költséget kell némely diáknak térítenie. És ha valakinek gondot okozna a szegedi vagy a pesti általános orvosi kar egymillió forintot súroló féléves költségtérítése, annak a miniszterelnök egy rendkívül kedvezményes – akár harmincéves futamidejű, egy- vagy kétszázalékos kamatozású – diákhitelt ajánl.

Szerintem csúfolódik.

El tudom képzelni, mit szól ehhez a lakás devizahitelét árfolyamgáttal átmenetileg könnyíteni próbáló, az árverés elől az eszközkezelő karjaiba menekülő család(fő). Szerintem azt, hogy vágjunk bele, egyszer élünk! És amit a kormányfő megmondott, azt megmondta. Jó, a kedves papa következő harminc éve azért nem biztos, de ha minden marad úgy, mint a cövek, akkor miért ne?

Olvasóink írták

 • 5. Mozimasiniszta 2012. augusztus 27. 14:29
  „2.-es ! +1pont ! és hozzátenném nem feltétlenül állami kötelesség média szakos, henye ifjoncokat pátyolgatni,
  vagy éppenséggel a jól menő magán ügyvédi irodák számára ingyen utánpótlást biztosítani...stb
  ezen körökben a közösségi igények kielégítésére már megtalálták a megoldást, pl. azzal hogy a közigazgatási jogászok tandíj mentességet kapnak, vagy a közmédia felügyelete alatt indul utánpótlás képzés, a köz Tv-k és a köz Rádió számára, a magamutogatók pedig fizessék meg HH magánóráit !”
 • 4. macs 2012. augusztus 27. 11:37
  „Nekem továbbra is az a kérdésem, hogyan fog működni a nonprofit rendszer, hiszen a szolgáltatók lakossági árait ma is az állam határozza meg? A céget profitja a közületi ügyfelektől származik, tehát a vállalkozások fizetik meg azt, ami a lakossági szegmensben kiesik.
  Egyébként tudja valaki, hogy Pécsen vagy Vásárhelyen mennyivel lett olcsóbb a víz, mióta magyar kézben van a szolgáltatás?
  Tudja valaki, hogy mekkora terhet jelent majd az államnak, a későbbi nyugdíjasok nyugdíja, aminek a forrása egyébként a manyup lett volna?
  Tudja valaki, hogy mi lesz azokkal a mai diákokkal, akik tanulmányaikat a diákhitelből finanszírozzák, ha nem lesz munkahelyük, vagy ha az akkori minimálbéren fogják őket alkalmazni? Tudja valaki, mekkora költséget jelent az államnak a piaci kamat és a diákhitel 2%-os kamatának különbsége, mert ezt neki kell kifizetnie? Látszólag a diák fizet a tanulmányaiért, de a gyakorlatban az állam az adófizetők pénzéből tol be, nem is keveset a rendszerbe.”
 • 3. achilleus 2012. augusztus 27. 10:26
  „2. v.imre 2012.08.27. 09:12
  "Az meg külön esszét érdemelne, hogy mit is gondol a jegyzet írója a "magánnyugdíj ezermilliárdjainak eltüntetéséről"?"

  Teljesen mindegy, hogy mit gondol. Mindig ugyanazt mondja, hiába ír ide bárki bármit. Legutóbbi hónapban például szufficites lett a költségvetés, nem kis részben a MOL-tól származó osztaléknak köszönhetően. A megvett részvényplaketten nem adtak túl, ezért az árfolyamveszteséget nem realizálták, az árfolyam pedig az energiaáraktól, készletektől függ, persze tőzsdei manipulációktól is, de akinek volt már valaha, akár egyetlen részvénye is, az tudja, hogy a helyzet változhat, eladni pedig alacsony áron nem célszerű. Annak belátására sem lehet rávenni, hogy a nyugdíjkassza egyensúlyban való tartása a KÖTELEZŐ magánnyugdíjpénztári elvonások fenntartásával évente 200 milliárdos költséget jelent, amit már az előzőek is hitelből pótoltak, jócskán hozzájárulva az ország eladósításához. Nem hajlandó tudomásul venni, hogy már Bajnai 70 000 pénztártagot engedett vissza, mert egyrészt világosan látszott, hogy nagyon rosszul járnak, másrészt bajnaiéknak is jól jött az általuk befizetett tőke. Ami az E-ont és a többit illeti, a szó nincs visszaállamosításról, ezek a cégek tulajdonosi szerkezetüket tekintve államiak, csak éppen nem a magyar, hanem a francia, a német állam a többségi (vagy közel többségi) tulajdonosuk. Valakik eladták az aranytojást tojó tyúkot, mert hogy nem ragaszkodnának ezekhez annyira, ha nem hoznának hasznot, az biztos. Orbán mintegy "fordítva" próbálja ezeket visszaszerezni, előbb a rekordprofitot lenyesni, majd visszavásárolni, eladásukkor ezek előbb "veszteségessé" lettek téve, majd olcsón eladva. (Jellemző, hogy vízügyben is a pécsi példát ismeri, de a teljesen simán lebonyolított budapesti visszavásárlásról hallgat.) Érdekes akkor nem nagyon visítottak ugyanezek az újságírók. Nem rejtem véka alá, vannak dolgok, amiben ez a kormány is téved, de teljesen úgy tenni, mintha minden intézkedéssel csak a lakosság sanyargatása lenne a céljuk, az messze túlmegy azon a szinten, ami belefér a lakosság kiegyensúlyozott tájékoztatásába. Egyes szerzők esetében erre még a törekvés látszata is hiányzik, ugyanazokat és ugyanúgy szedik elő állandóan, mintha a tények nem is zavarnák őket.”
 • 2. v.imre 2012. augusztus 27. 09:12
  „1.achilleus

  Tudod, én csak azon bosszankodok magamba fordulva, hogy ezt a jegyzetet az írott Délmagyarországban legalább négy-ötször többen olvassák el, mint itt, a neten. Az egyszerű emberek pedig mit sem tudnak a rendszerváltozás azon tényéről, hogy a magánosítással az államnak sokkal kevesebb a bevétele, hogy abból valamennyi egyetemista képzését fizetni tudja. Félrevezethetők az emberek, mert éppen a médián keresztül nem kapnak információt arról, hogy az államnak csak a szükséges keretszámon belül kell gondoskodnia az értelmiség pótlásáról, de azon felül már nincs lehetősége ilyen ingyenes szolgáltatást nyújtania bárki számára az adófizetők pénzéből. Az meg külön esszét érdemelne, hogy mit is gondol a jegyzet írója a "magánnyugdíj ezermilliárdjainak eltüntetéséről"?”
 • 1. achilleus 2012. augusztus 27. 08:50
  „Meggondoltam. Ehhez az íráshoz értelmetlen hozzászólni. De ha már bejelentkeztem, ezt a véleményt azért megosztom a szerzővel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Függőség

"Az, aki a minimálbér körül keres, sosem tud kievickélni a rezsi csapdájából." Tovább olvasom