Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Csak azért is: ablak!

"Tisztességes nyugdíjas lett abból is, akit megboldogult tanárkoromban naponta szekíroztam. Nem osztályzattal, persze nem is adott volna rá okot. Annyi volt csak a vétke, hogy pedig helyett pediglent mondott."
Tisztességes nyugdíjas lett abból is, akit megboldogult tanárkoromban naponta szekíroztam. Nem osztályzattal, persze nem is adott volna rá okot. Annyi volt csak a vétke, hogy pedig helyett pediglent mondott. Nem tudom, hol hallotta, de biztos, hogy otthon nem kergették addig az asztal körül, amíg meg nem tanulja. Egyszerű és nagyszerű szülei voltak.
Sokkal, de sokkal később azt hallottam az egyik rádióban, télvíz idején, amikor ólmos esők jártak, hogy síkosságmentesítik a hídföljárót. Úgy megütötte a fülemet, majdnem fenékre tottyantam. Összefutottam aznap még a riporterrel. Avval védekezett, neki kiköpött szakember mondta így, ő csak átvette. Vissza is kérdezett azonnal: te hogyan mondtad volna? Gazdag a mi nyelvünk, ezer változat ha nincsen is rá, de akadna más is. Például? Például: érdesítik. Homokkal szórják be. Úgy nézett rám, minta meghibbantam volna. Neki stopperrel kell kimérnie az időt, nem ér rá nyalánknak lenni.

Föltehetően azok is hibbantnak tartanak, akik tovább is olvassák pöntyögésemet. Nagy átok a tervezőkön, hogy ablakokat is, ajtókat is kell rajzolniuk minden épület majdnem minden szobájára. Szeretünk bemenni az ajtón, és kijönni legalább annyiszor, és az is nagyon jó, ha nappal világosság jön be az ablakunkon. Különben azt se tudnánk, mikor van éjszaka. Szellőztetni is tudunk a nyitott ablaknál. Az is nagyon jó, ha elénekelhetjük a hetyke legények beköszönő nótáját: ajtó-ablak nyitva-tárva. De ha szakmányban kell valakinek leírogatnia, hogy ajtók és ablakok, akkor előbb-utóbb összecsomósodik a fejében a gondolat, és erős akarattal vadonatúj szörnyeteget gyúr helyette: nyílászáró.
Ettől megyek a falnak.

Panellikból panelszél fúj, engedelmet kérek. Végre eljutott hozzánk is a betonpanel szigetelése. Egyelőre a lehetősége. Még csak húzogatták föl a falakat, amikor kötekedtem a vállalati igazgatóval: legalább egy vödör habarccsal áldozzatok többet minden emeletre. Csapkodjátok be avval a hézagokat, mert az a gumi, amit behúztok, gyalázat inkább, de nem építészet. A felelet az volt természetesen, hogy nem értesz te ehhez.

Egyébként se szabadna elfelejtenem, hogy a technológiát a nagy Szovjetuniótól vettük át. Én meg azóta egyfolytában tapasztalom, ha aprócska előszobánk közepébe beállítanék egy szélkereket, egész lakásunk áramszükségletét födözné, akkora a huzat. A hatalmas pénzekért számlázott fűtés nagyobbik része meg szökik ki az utcára. Végre ígéret van rá: ha megnyerjük a pályázatot, talán jövőre szigetelik a falakat. Kicserélik a nyílászárókat is.

Kiguvad a fülem, úgy hallgatom. Ajtók cseréjéről mindenestre egy kumma szó nincsen. Két szótagú örök szócska az ablak, Isten tudja, mióta ismerős nyelvünkben. Bárczi Géza szófejtő szótára valamilyen szláv bölcsőt sejt mögötte. Miért nem mondunk akkor csak ablakot, hogyan jön ide ortopéd gyűjtőnévként a nyílászáró?

Megfejtettem, egyenes az útja. Akinek kisdiák korában nem rótták föl a pediglent, később a síkosságmentesítést se tették szóvá, törvényszerűen jutott el erre a mély szintre. Hadd őrizzem örök és konok korszerűtlenségemet: csak azért is ablak az ablak!
Úgyis én leszek a vesztes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberi számítás szerint

"Emberi számítás szerint nem lett volna szabad újabb áradásnak bekövetkeznie a folyókon. Viszont a… Tovább olvasom