Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Csak úgy érzed

"Az előző ciklus közepén, a Medgyessy-kormány idején előre lehetett látni, az első Gyurcsány-kormány színrelépésekor pedig tudni lehetett, hogy megszorításokra lesz szükség."
Nem kell félni, nem fog fájni – vezette be Gyurcsány Ferenc reformokkal kombinált megszorítási csomagját, amelynek megszorítási részét mindeddig tagadta. A csomag gáz- és energia-áremeléseket, adóemeléseket, új adónemek bevezetését, kedvezménymegvonásokat, az egészségügyi hozzájárulás emelését tartalmazza, s ezzel előreláthatóan a családi kiadások növelését, áremeléseket és a bérek értékének csökkenését idézi elő.

Az előző ciklus közepén, a Medgyessy-kormány idején előre lehetett látni, az első Gyurcsány-kormány színrelépésekor pedig tudni lehetett, hogy megszorításokra lesz szükség. A hiányt mégis tovább növelték. A Száz lépés program elnevezésű tervnek csak tevés-vevés jellege, és kommunikációs nyeresége volt: lehetővé tette, hogy Gyurcsány Ferenc hatalmon maradhasson. A kormánypárt a választási kampányban a köztársaság megvédésével foglalkozott, uniós pénzekből felépítendő nagyberuházásokkal, adócsökkentési programmal festette a szép jövőt.

Az adóemelést ki lehetett következtetni már a választások előtt, de ki készült volna erre, amikor januárban hangzatos adócsökkentési program indult, amelyen hetekig huzakodott a két kormánypárt. Most pedig azt kellene elhinni, a régi-új kormány egyszerre rájött, hogy a már korábban is drámainak tartott költségvetési hiány nemcsak drámai, de annál ezeregyszázmilliárd forinttal magasabb. A késlekedéssel alighanem százmilliárdokat veszített az ország.

A Gyurcsány-kormány ezt a politikai felelősséget azzal enyhíti, hogy a megszorításokat egyelőre nem terjesztette ki a nyugdíj- és családtámogatás területére, és a terheket úgymond a háztartások és a vállalkozások nyakába rakta. Továbbá elindult egy, az állami kiadásokat visszafogó terv is, amely hasznos lesz ugyan a költségvetés számára, de fájdalmas az állami alkalmazottak jelentős részének.

Mindezt együtt Gyurcsány Ferenc okos reformnak nevezi, amit ellentétbe állít a sokkterápiával. A Bokros-féle csomagtól valóban az különbözteti meg a mostanit, hogy a megvonások mellett az állami intézmények kiadáscsökkentése is elkezdődik, ami idén ugyanannyit hoz, mint amennyit elvesznek az emberektől. Jövőre azonban ez utóbbi lesz a nagyobb tétel, és a bevételszerzés logikája sem változott semmit: elvenni, lefaragni, és nem bővülésre, munkaadásra ösztönözni. A gáz és a háztartási energia árának emelése miatt a családi kiadások megnőnek, és közvetve az árak is emelkednek majd, ami fogyasztáscsökkenést eredményez. Ez a munkáltatók eredményeit fogja rontani, akiknek ráadásul ilyen körülmények között kell dönteniük, hogy átvállalják-e a munkavállalók megnövekedett terheit. Ha nem, akkor a bérek valódi értéke meredeken esik majd. Ráadásul az államra vagy a vállalkozásokra hárított megvonások végeredményben szintén az állampolgároknál fognak lecsapódni.

Nem kell félni, nem fog fájni – mondja Gyurcsány Ferenc. Szeptembertől ez így hangzik majd: „Nem fáj az, csak úgy érzed."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanya A faluban

"Nincsen tévedés a címben, jogosan nagybetű a névelő. Ez a falu most mind tanya. Van egy… Tovább olvasom