Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Családbarátok közt

JEGYZET - "Európában sokkal több gyerek születik ott, ahol a nők foglalkoztatottsága magasabb szintű."
Annak érdekében, hogy több gyerek szülessen Magyarországon, az újságírókat is képezni kell „társkapcsolati készségek tekintetében". Miután „gazdagodott tudásuk, változott szemléletük", „a családbarát közgondolkodás közvetlen formálóivá válhatnak" – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium vitaanyaga. Címe: Új baby boom, a középosztály gyermekvállalási forradalma. Nem vitatkozom vele, szakértők készítették, biztosan igazuk van abban, hogyan állítható meg a népesség fogyása. Leírják, Svédország segíti családjait a leghatékonyabban, utána Dánia, Hollandia, Belgium, Franciaország jön, Magyarország a huszonnegyedik a 29 ország közül. A természetes szaporodás Írországban és Franciaországban a legnagyobb. Hogyan lehetne közelíteni hozzájuk? A vitairat szerint támogatni kell azokat az anyákat is, akik a gyerek megszületése után addig maradnának otthon a gyerekkel, amíg csak lehet – és azokat is, akik minél hamarabb munkába akarnak állni. Ez utóbbi opciót segíti a legtöbb ötlet: szó van bölcsődékről, családi napköziről, arról, hogyan kell ösztönözni a cégeket a rugalmas munkaidő bevezetésére. Mert Európában sokkal több gyerek születik ott, ahol a nők foglalkoztatottsága magasabb szintű, és a magasabb iskolai végzettségűek szülnek többet, szóval a középosztály gyarapodik. Ez biztosan igaz: egyik barátom lánya történetesen Franciaországban él, szintén magyar férjével, most született második gyermekük. Őket az állam abban támogatja, hogy az anya minél hamarabb vissza tudjon menni a munkahelyére, ha először csak pár órára is, ne essen ki hosszú időre, ne kelljen újra képezni sok pénzért, másrészt nyilván a nő is szereti a munkáját... Ha nörszhöz viszi a babát, az így fizetett díj nagy részét leírhatja az adójából. Elégedett adózókat akarnak a magyar kormány vitairatának szerzői is.

A magyar kormány politikusai viszont azt mondják, hogy a nőknek otthon, a gyerekek mellett van a helyük, a családban betöltött szerepüket kell „újra jóval magasabb polcra helyeznünk" (Orbán Viktor), és „az anyaságban találja meg a nő a helyét legjobban a világban" (Harrach Péter), továbbá, ha majd a nők nem a családon kívül akarják megvalósítani magukat, több gyerek fog születni. Ez különös, nem? Nem olvasták saját szakértőik munkáját?

Persze lehet, hamarosan az államférfiak tudása is „gazdagodik".

Olvasóink írták

 • 3. füzy 2012. május 19. 17:50
  „"főleg az a baj,hogy a leg elesettebbeken nem tud vagy nem is akar segíteni a kormány,és ehhez nem kell ,hogy valaki etnikai csoporthoz tartozzon." Igen. De azért tudjuk, hogy melyik etnikai csoporthoz tartoznak, nagyjából? Ha arra gondoltál, hogy... nos akkor tévedtél. Ők a segélyekből és egyéb "nekik járó" juttatásaikból vídáman megélnek. Reggel két kakaós-csigával, esetleg csipszes zacskóval és kólával fölszerelten jelennek meg a suliban, a tízórait a kukába dobják, az ebédet meg fitymálják. Term. mindezt ingyen kapják, mint a tankönyveiket, stb. Egy ilyen család 2-4 gyerekkel sokkal jobban él, mint a ...gyerekeiket tanító, értük a lelkét is kitevő pedagógus a családjával. De nem gond, van még homok elég, lehet hova dugni a fejeket!”
 • 2. macs 2012. május 19. 14:12
  „Ezek a mondatok "a nőknek otthon, a gyerekek mellett van a helyük, a családban betöltött szerepüket kell ,,újra jóval magasabb polcra helyeznünk" (Orbán Viktor), és ,,az anyaságban találja meg a nő a helyét legjobban a világban" (Harrach Péter), továbbá, ha majd a nők nem a családon kívül akarják megvalósítani magukat, több gyerek fog születni." elindították a fantáziámat.
  Tehát, feleslegesen ne költsünk a lányok képzésére, hiszen a konyha, a gyerek és a templom szentháromságában élő nőknek bőven elegendő az 1-8. osztály, illetve ezt követően a háztartási és gyermekápolási ismeretek, ház körüli apróbb javítási munkák, szabás-varrás, kötés-horgolás, stb. elsajátítása. Javasolt az autóvezetési vizsga letétele is, hogy a gyermeket elvihesse iskolába, külön órákra. Illetve egyéb olyan tárgy megtanulása, melyek birtokában mindig ápoltak, kívánatosak lehetnek. Az így képzett nők megvalósíthatják mindazt, amiről a családjáért éjt nappallá téve dolgozó családfő manapság csak álmodozhat, tökéletes feleségek, anyák, házvezetőnők, szeretők lehetnek.
  Bocs a cinizmusért, de ha nem vigyázunk, még elérhetünk a fejlődésnek ezen csúcsaira. :-DDDDDDDDDD”
 • 1. s3307 2012. május 19. 12:52
  „Sajnos ameddig nálunk nincs biztosítva,hogy a nők ,minden rizikó nélkül munkába tudjanak állni szülés után ,addig ne nagyon számítsunk nép szaporodásra,a bizonytalan egzisztenciára,bizonytalan váltakozó család támogatásra nem lehet alapozni,az ígérgetésekre meg pláne nem. Pedig ma ez megy és ha jól megfigyeljük a család támogatás nem minden családost ér el,mert ha igen akkor nem lenne ennyi éhező gyerek hazánkban,és főleg az a baj,hogy a leg elesettebbeken nem tud vagy nem is akar segíteni a kormány,és ehhez nem kell ,hogy valaki etnikai csoporthoz tartozzon.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki a bűnös?

"Csak remélni lehet, hogy a törvényalkotó nem hiszi, hogy ezzel a korhatármódosítással most a gyökerénél ragadta meg a problémát." Tovább olvasom