Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Családi autó

JEGYZET - "A harmadik gyerekért az államtól ingyen kapott és teletankolt Suzuki Swifttel kellene mennie a boldog apának a szülészetre."
Magyarország már majdnem mindenben jobban teljesít, az, amiben nem annyira, a születések száma. Pedig a kormány tényleg mindent megpróbál, még az állami párválasztós bulival is rendesen blamálta magát. A jó szándék viszont megkérdőjelezhetetlen.

Azt már a közgazdasági szakközépiskola első óráinak egyikén tanítják, hogy egy nőnek átlagosan 2,1 gyermeket kell(ene) szülnie, hogy ne kezdjen el fogyni a népesség. Egytized gyermek persze nincs, ezért támogatja kiemelt adókedvezménnyel a kormány a három- vagy többgyermekeseket. És itt a hangsúly az adóból leírhatóságon van, vagyis azokat a jól kereső középosztálybelieket segítik, akik hajlandók szülni, és képesek is eltartani a gyerekeket a megfelelően magas bruttó jövedelemből.

A probléma csak az, hogy a bérből és fizetésből élők között kevés olyan háromgyermekes vagy még nagyobb család van, ahol maximálisan ki tudják használni az adókedvezményt, így sokan megállnak a két gyermeknél.

Pedig a kettő után a harmadik már szinte ingyen van, ha megfelelően magas a család bruttó bérjövedelme. Az optimális persze az lenne, ha ide születnének a gyerekek, és nem olyan családokba, ahol tőkebefektetésként, családipótlék-forrásként tekintenek rájuk. Mondjuk a négy borsodi kistérség egyikébe, ahol sikerül hozni a bűvös 2,1-es termékenységi mutatót, amit sehol máshol az országban nem. A gazdasági kormányzat is ebbe az irányba terelné a magyart, vannak is kisebb eredmények, de még nem teljesítünk elég jól.

Már vagy 15 éve mondom, hogy a harmadik gyerekért az államtól ingyen kapott és teletankolt Suzuki Swifttel kellene mennie a boldog apának a szülészetre – nem volna túl nagy ajándék. Annyira fogy a magyar, annyira nem lesz, aki megtermelje a jövő nyugdíjasainak napi betevőjét. Egy esztergomi Swift törlesztőrészletét egyébként futná is a harmadik gyermekkel hirtelen megugró családi adókedvezmény – ha innen nézzük, akkor állja az autót a költségvetés.

És ha majd még jobban teljesítünk, jöhet a kecskeméti gyártású családi autó, a B osztályú
Mercedes is.

Olvasóink írták

 • 3. theseus 2013. június 06. 12:33
  „Korrekt cikk. Örülök, hogy ilyen jegyzet is van a lapban. Látszik, hogy a szerző ért a témához, a gazdasághoz, és nem csak a pártpolitika érdekli, mint néhány kollégáját. A Suzuki persze gondolom, csak egy ötlet - ugyanennyi erővel autóvásárlási hozzájárulás is lehet, akár használt autóra is.
  Két dolgot fűznék hozzá: a jelenlegi kormány legalább felismerte a demográfiai problémát, és igyekszik segíteni, a korábbi kormányokkal ellentétben. Nem csak párválasztós bulival, hanem rezsicsökkentéssel és számos más intézkedéssel is, pl. a hitel-károsultak segítésével, amelyek a nagycsaládosoknak különösen fontosak.
  A másik, hogy sajnos a helyzet súlyosabb, mint a fent vázoltak, és a családalapítás kérdése nem elsősorban kormányzati felelősség, és nem is kizárólag anyagi kérdés, inkább a személyes felelősségé. Sokan lemondanak az autóról és sok más kényelmi kiadásról, és szerény körülmények között is vállalnak több gyereket. Mások pedig az átlagosnál sokkal jobb körülmények között is csak egykéznek, vagy nem is alapítanak családot.”
 • 2. tuskóhopkins 2013. június 06. 08:44
  „Kiváló jegyzet. A szerzőtől megszokott stílusban szikár, pontos, visszafogott poén-patronokkal dúsítva (jó kis képzavar, nemde?). Élvezettel olvastam, jól indul a nap.”
 • 1. csonakos 2013. június 06. 08:24
  „"A jó szándék viszont megkérdőjelezhetetlen."
  A jószándék kevés! Egy kiszámítható, élhető, biztonságot teremtő ország kellene ahonnan nem százezrével menekülnek a fiatalok és lassan az idősebbek is akik tehetik! Pedig a sikert sikerre halmozzák ezek a jószándékúak!
  Nem, hogy 2,1 gyerek nem lesz lassan, szülőképes fiatal sem marad ebben a hazában tisztelet a kevés kivételnek ahol tényleg akár három, öt gyermek is születik családonként! Ez ma nem jellemző.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barackbukta

"Jelezték a választóknak: dehogy is tartozunk össze!" Tovább olvasom