Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Családi kassza

JEGYZET - "Januártól július végéig alig több mint 50 ezer gyermek jött a világra."
A kormány döntött, kiterjeszti a családi adókedvezményt, és jövőre a személyi jövedelemadón kívül a nyugdíjjárulékból és az egészségügyi járulékból is igénybe lehet majd venni. Eddig főleg azok nem tudtak élni a lehetőséggel, akiken segíteni akartak: az alacsonyabb keresetű nagycsaládosok. A szülőknek ugyanis nemhogy a bruttó 618 ezer forintos összjövedelmük nem volt meg, de még az összegnek a fele sem.

A családi adókedvezmény intézményét 2011-ben vezették be. Akkor arról olvashattunk, hogy a kormány számításai szerint 1 millió gyerek hiányzik Magyarországon. 2010-ben 90 ezer 335 gyermek született, 2011-ben már csak 88 ezer 49, csaknem 2300-zal kevesebb. 2012-ben szépítettünk a 90 ezer 269-es bébiboommal, de még így is mínuszban voltunk 2010-hez képest. Idén megint „drámai" a helyzet: januártól július végéig alig több mint 50 ezer gyermek jött a világra, a tavalyi, a hetedik hónap végén mért számhoz képest 1722-vel kevesebb.

Mindeddig semmi sem bizonyította be egyértelműen, hogy önmagában a gyermekekre járó adókedvezmény arra ösztönözné a szülőket, több gyereket vállaljanak – leszámítva a magyar felső tízezert, a vagyonos országgyűlési képviselőket, a hazai celebeket. Ha Európa jóléti államainak statisztikai adatait figyeljük, azokból sem azt olvashatjuk ki, hogy minél több pénz van az ottani átlagember zsebében, annál nagyobb családot vállal. A gyereknevelés sokkal összetettebb, egész életre szóló kötelezettség. Ha a magyar kormány havi 10–30 ezer forinttal meg is segíti az európai átlaghoz képest nevetséges pénzből élő magyar családokat, az persze egy kis könnyebbség a mostani kisgyermekeseknek, de a fiatalok számára nem a biztos jövő.

Adószakértők már kezdik arra figyelmeztetni a népet, hogy később gondok lehetnek a nyugdíj és a táppénz megállapításánál. Ha ugyanis csökken a járulékalap, akkor a járadék, a nyugdíj, illetve táppénz is jóval kevesebb lehet. Az érintettek csak arra számíthatnak, hogy majd az állam megint közbelép, megsegíti őket, „kipótolja" a járulékot, újabb költségvetési források átcsoportosításával. Csakhogy erre nem lehet mérget venni.

Olvasóink írták

  • 2. _csutak_ 2013. szeptember 19. 12:23
    „Én azt látom, hogy primitív ösztönlény szintjén vannak azok akik a családpolitikát kitalálták, végzik!
    Elképzelhetetlen szellemi restségre utal (finoman fogalmazva) az a tudatlanság amely a szociológiai, lélektani ismeretek teljes hiányára utal.
    Sajnos ők vannak hatalmon, ők az "okosok".”
  • 1. csonakos 2013. szeptember 19. 10:08
    „Már megint másét osztogatja ez az Orbán vezette kormány! Valójában mit csináltak a három és fél év alatt a haverok gazdagításán kívül saját erőből? Semmit! Ez egyre jobban látszik! Nem csökken az adósság sőtt nőtt ha kivesszük a fiatalok nmanyup pénzét! Nincs egymillió új munkahely! Nincs európai szinvonalú bér! Nőnek az élelmiszerárak! Mire is legyen akkor gyermekvállalás? A bizonytalanságra?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyon kell a pénz

"Három év kevés volt ahhoz, hogy megismerjék." Tovább olvasom