Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Családtudomány

JEGYZET - "A politika már a hálószobánkban van. Össznépi felzúdulás lett pár hete abból az „összevágott munkaanyagból", amely a Magyar Családtudományi Társaságtól került nyilvánosságra."
A politika már a hálószobánkban van. Össznépi felzúdulás lett pár hete abból az „összevágott munkaanyagból", amely a Magyar Családtudományi Társaságtól került nyilvánosságra. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium háttérintézményében, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet épületében megalakult civilszervezet tudományos alapról szeretné segíteni a kormányzat családpolitikai koncepcióját. Az azóta letagadott, visszavont anyagból különösen a házasság előtti szexet ellenző elhíresült mondatok verték ki a biztosítékot.

A társaság célja persze szent, szép és nemes, de egy probléma biztosan van vele: nem veszi figyelembe a realitásokat. A szociológiai kutatások azt mutatják, évtizedről évtizedre emelkedik Magyarországon is a házasságkötéskori átlagos életkor. Lassan mindkét nemnél bőven 30 év fölé kerül. Az ezzel is összefüggő, egyre romló népesedési statisztikákon biztosan lehet és kell is javítani, de talán nem azzal, hogy egész korosztályokat sokkolnak hivatalosnak és tudományosnak beállított bornírt koncepciókkal. A társaság elnöke, a hatszáz kötetes családtudományi könyvtárával dicsekvő biofizikus a botrány kirobbanása után azt is nyilatkozta: „Van, aki mindenkivel lefekszik; van, aki csak akkor, ha szerelmes; van, aki vár, amíg megtalálja az igazit; van, aki csak házasság után kezd nemi kapcsolatot. Felméréseket kéne készíteni, hogy ezek a kategóriák milyen testi, lelki hatásokkal járnak, mennyi lesz a gyerek egyiknél, másiknál, melyik mennyire stabil."
Miközben érthető, elfogadható, sőt akár támogatandó is, hogy a kormányzat szeretne mindent megtenni a család intézményének megerősítéséért, kevésbé lelkesítő, ha ilyen szakmai színvonalat képviselő, támogatásban is részesített szervezetek segítik ebben. Ennyi erővel elővehetnék akár a római katolikus egyház katekizmusát is, hiszen abban is vannak szép és magasztos ajánlások a házasságról, párkapcsolatokról, családról. Egy probléma azért akadna vele: egyelőre nincs kötelező államvallás.

Bár amilyen ütemben eltűnik a közszolgálati médiából a világnézeti semlegesség, semmi sem kizárt. A Kossuth rádió vasárnap ebédidőben már odáig süllyedt, hogy a korábban népszerű, könnyed, világ körüli magazinműsorában azokon a „feminista" képviselőnőkön élcelődött, akik vettek egy nagy levegőt, és felvilágosult gondolkodásukról tanúbizonyságot téve maguk mutatták be Eva Ensler világsikerű színdarabját, a Vagina monológokat – az Európai Parlamentben.

Magyarország szerintem nem itt tartana, ha nekünk is lennének ilyen tökös képviselőnőink.

Olvasóink írták

 • 15. alfoldi 2012. március 21. 13:19
  „Tolerancia = tűrés, tűrni pedig általában jókedvünk miatt szoktunk.”
 • 14. vári 2012. március 21. 11:17
  „alfoldi

  "Ha "A" tolelárja = eltűri "B" nézeteit, akkor "B"-nek nem kell toleránsnak lenni? Egyirányú tolerancia?"

  Nem egészen világos, mit értesz tolerancián. A cikkíró bele kíván szólni, hogyan éljenek, milyen értékrendet kövessenek az MCST tagjai, hívei? Nem.
  Az, hogy van véleménye, nem ellentétes a toleranciával.
  A probléma egyébként az, hogy az MCST az egész társadalmat kívánja "megreformálni" állami hátszéllel, ami ellenkezik a lelkiismereti szabadsággal. Nos, EZ nem tolerancia.”
 • 13. alfoldi 2012. március 21. 08:03
  „Egy magyar-magyr szótár a cikkhez:

  össznépi = néhány eddigi véleményformáló

  realitás = a 70 év alatt manipulált agyak tömege

  államvallás = több fronton zajló vallásháború napjainkban is a katolikus vallás ellen

  világnézeti semlegesség = nem katolikus

  felvilágosult gondolkodásmód = egy magát fontosnak vélő réteg nézeteinek hangoztatása

  Nem csak elő lehetne venni, hanem néhányan elő is veszik.

  Ha "A" tolelárja = eltűri "B" nézeteit, akkor "B"-nek nem kell toleránsnak lenni? Egyirányú tolerancia?

  Hogy hol tartunk ma családban, gyerekben, az nem ok nélküli. Így érthető, hogy nem véletlenül írták le, amit leítak. Sajnos a Szerkesztő úr ezen nem gondolkozott el.”
 • 12. Lackó50 2012. március 20. 21:14
  „Visszajön a RATKÓ korszak??? "Lánynak dicsőség, asszonynak kötelesség!" (mármint a szülés - ha valaki fiatal korára való tekintettel nem ismerné ezt a szlogent) Abban az időben kötelező volt mindenkinek dolgozni! Talán ott kellene kezdeni, hogy a munkanélküliséget a minimumra csökkentsük. Ha nincs munka, akkor további munkanélkülieket kellene világra hozni? Hogy házasságon belül több lesz a gyerek, az se biztos, mert azt a gyereket fel is kellene nevelni. Az pedig pénzbe kerül és hogy pénz legyen, kell egy biztonságos egzisztencia. Ha nem tudom, hogy holnap az utcára kerülök-e - mert ez is benne van a pakliban - akkor miben bízzak? Ha nem lesz munkám, ki fizeti a gyerek fenntartását, mikor már a bölcsődéket is fizetővé tették hogy a nagyobb gyermekáldást ezzel is ösztönözzék. Abból a keresetből, amit a kormányunk tagjai keresnek, könnyű akár 5 gyereket eltartani. Ha ez annyira fontos kérdés nekik, akkor szaporodjanak ők. Nekik telik erre a luxusra.”
 • 11. klj-54 2012. március 20. 18:07
  „Jön a Bokasowskyzálás? (Aldous Huxley: Szép új világ)”
 • 10. vári 2012. március 20. 16:11
  „allegro
  "Minek várt, nem ő a lényeg, hanem a minél több gyerek. A személy csak ne válogasson?! "

  Pontosan. Az MCST helyében javasolnám a Nemzeti Megtermékenyítő Szolgálat felállítását, amelynek tagjai a bizonyos életkort elérő szinglik gyerekcsinálási problémáin segítenének, kötelező jelleggel. Esetleg a Nemzeti Párosító Lottót.”
 • 9. allegro 2012. március 20. 13:45
  „Biofizikus, aki nem tud egy értelmes mondatot összerakni, de nyilatkozata az van:
  ,,Van, aki mindenkivel lefekszik; van, aki csak akkor, ha szerelmes; van, aki vár, amíg megtalálja az igazit; van, aki csak házasság után kezd nemi kapcsolatot. Felméréseket kéne készíteni, hogy ezek a kategóriák milyen testi, lelki hatásokkal járnak, mennyi lesz a gyerek egyiknél, másiknál, melyik mennyire stabil."

  aki csak akkor ha szerelmes; van, aki vár, amíg megtalálja az igazit; van, aki csak házasság után kezd nemi kapcsolatot.
  A kategóriák sem stimmelnek: minden szerelmes azt gondolja az igazit találta meg!
  No akkor aki tud várni 40 éves koráig, a nőtől nem lesz sok gyerek az biztos! Most akkor ez jó vagy elítélendő? Minek várt, nem ő a lényeg, hanem a minél több gyerek. A személy csak ne válogasson?!

  Mi az, hogy "melyik mennyire stabil?" A gyerek? A házasság? A nemi kapcsolat? A személy?
  A sok korai elrontott házasfél és gyerekei mennyire stabil emberek vajon?
  És a Társaság tagjai mennyire stabilak, hogy ilyen nyilatkozatokat kell kiadjanak? Szervezkednek, hogy ők a mintaképek!
  A 7 gyerekkel igen stabil lehet valaki, ha nem lenne mögötte támogatója és azok, akik még dolgozni tudnak gyerekgyártás helyett, éhen is halhatnának!
  Vagy a cél az, hogy akit csak lehet, nyomjanak gyesre, azzal is kevesebb gond lesz a munkanélküliséggel. Csakhogy azok a gyerekek is felnőnek és nekik is munkahely kellene.
  Ezen törjék a fejüket inkább.
  Én tudtam, s tudok várni, és nélkülük is köszönöm jól megvagyok - igen pozitív testi lelki hatásokkal!”
 • 8. tuskóhopkins 2012. március 20. 12:15
  „Majd ha "jó erkölcs" ügyében önmagán kezdve a sort, folyamatosan és kitartóan példát mutat a T. Kormányzat (pl. magamagán kezdve a kifacsart társadalomtól elvárt megszorításokat, egyenes és jóindulattól áthatott beszédet, keresztény erkölcsiséget - na majd akkor papoljanak fölülről a népnek. Addig meg jobb, ha kioktatás helyett tartják a szájukat.”
 • 7. nanemaaa 2012. március 20. 12:13
  „6.
  "az új családjogi tv értelmében egyre kevesebb család felel meg a család fogalmának."
  No itt találtad el a lába közt a tőgyit! Ez a lényeg!
  Ugyanazt csinálják, mint a munkanélküliekkel, a nyugdíjasokkal, betegekkel...stb.
  Nem vesszük figyelembe őket, nem tartjuk nyilván, tehát nincsenek. Minél kevesebb a családnak minősíthető "család" annál kevesebbet kell támogatni, hisza kormány csak a "családot" támogatja. Több pénz marad a kincstárba! Vagy mégsem? ;)”
 • 6. kis_vakond 2012. március 20. 11:17
  „Jó lenne akkor, ha kifejtenéd, Te mit tartasz családnak, mert engem az idegesít, hogy az új családjogi tv értelmében egyre kevesebb család felel meg a család fogalmának.”
 • 5. vári 2012. március 20. 10:52
  „PálfiPéter
  "Tehát Hollósi úr, ön szerint sokkal jobb helyzetben lenne az országunk, ha világnézetileg semleges, liberális, szex központú, erkölcs és morál megtarttatása nélküli ország lennénk?"

  Ez igen erős csúsztatás; hamis dilemmánakl hívják...
  A két véglet között - "szűzen a házasságig" és válogatás nélkül mindenkivel, becsapva másokat, erkölcsi skrupulusok nélkül - még meglehetősen sok árnyalat létezik. Aki elutasítja az MCST "szűzen a házasságig" értékrendjét/javaslatát, az NEM "az" erkölcsre mond nemet, hanem egy - valamely mértékben - különböző erkölcsöt vall magáénak.”
 • 4. PálfiPéter 2012. március 20. 10:27
  „Tehát Hollósi úr, ön szerint sokkal jobb helyzetben lenne az országunk, ha világnézetileg semleges, liberális, szex központú, erkölcs és morál megtarttatása nélküli ország lennénk?
  A társadalmunk legfontosabb alapja a család. Mi baj azzal, ha kormányzati szinten törekvés van ennek megerősítésére?”
 • 3. jozko 2012. március 20. 10:16
  „Ami azt illeti, elég sok hülye jár szabadon.”
 • 2. tuskóhopkins 2012. március 20. 10:03
  „Bravó, Hollósi Úr, ismét penge jegyzet, ezt a sületlenséget éppen így kell kezelni.”
 • 1. KamuNeni 2012. március 20. 08:14
  „Ez egy beteg csalad mar eleve. Egyebkent is ez a tema es un "todomany" a survey companik specialitasa es szabadon megvasarolhato. Sok ceg vasarolja kis es nagy egyarant. A marketing kampanyukhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ostor végén

"Meredeken romlanak a vállalkozások várakozásai, a konjunktúra mutatója hat hónap alatt 16,8 pontról 1,3-re zuhant." Tovább olvasom