Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Csalódtak

JEGYZET - ˝Azon zúgolódnak, nem ezt ígérték nekik.˝
A magyarországi devizahitelezés olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá. Aki felvette, azért, aki meg nem, azért. Utóbbiak mindig megjegyzik, bezzeg ők nem akartak nagyobb lakást, új autót, LED tévét, meg egyáltalán, semmit sem. És hogy most az ő adójukból mentik meg a felelőtlen magyarokat.

A kormányokon átívelő – egyébként az első Orbán-kormány idején megjelenő – devizahitelezésre ma pontot raknak, a törvényt véglegesíti a parlament. Mégis sokan csalódottak. Hogy miért? Az elmúlt évek „hitelsikerei" miatt. A svájci frank árfolyamának robbanásával mindenki perelni indult, csak Szegeden több mint ezer ügy került bíróságra, per- és érdektársaságok alakultak. A sikerek „jöttek", a devizahiteleseket megmentő ügyvédek sorra járták a tévéket, elmondták, hibás a svájcifrank-alapú kölcsön, nem is kell visszafizetni. A nem fizetés mellé meg perre biztatták az ügyfeleket, azt mondták, többet kaphatnak vissza, mint amennyit kölcsönkértek.

A hihetetlen állításra mindenki vevő volt, csakúgy, mint anno a forinthitelnél jóval olcsóbb frankkölcsönre. Az egyik „panaszos", aki lakáshitele mellé nulla forintos új autót is vett, elmesélte, a perindításért 120 ezer forintot fizetett, valamint a nyereség 25 százaléka is az ügyvédet illeti.

A pereket leállították, az elszámoltatással kiderült: szó sincs ingyenebédről, az adósnak igenis fizetnie kell. Hallom a csalódott tömeg moraját. Azon zúgolódnak, nem ezt ígérték nekik. Sajnálom őket: nem elég, hogy meggyűlt a bajuk a bankokkal, még élelmes ügyvédekkel is összefutottak. Utóbbitól viszont már nem menti meg őket a kormány, és ott is fizetni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biorobot

˝Társadalmilag azt találta a leghasznosabbnak,
ha hazaküldi.˝ Tovább olvasom