Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Csapda

JEGYZET - "A munkanélküliség csak csigalassúsággal csökkenhet. Ha egyáltalán."
Az európai munkanélküliségről szóló sokkoló friss statisztikák végre elérték a nemzetközi politikai-gazdasági elit ingerküszöbét. A 16–24 év közötti korosztályban Spanyolország a csúcstartó: a fiatalok több mint fele munkanélküli. Nem sokkal jobb a helyzet Görögországban, ahol a korosztálynak 43, és Olaszországban, ahol 28 százaléka munkanélküli. Nem az Unióból, de még Európából jött tegnap egy másik elképesztő adat: Boszniában a teljes lakosság körében 43,5 százalékos csúcsot döntött a munkanélküliség.

Miközben a „természetes" – azaz piacgazdaságban normálisnak tekinthető – munkanélküliségi rátát a közgazdászok 5 és 6 százalék közé teszik, egyre több országból érkeznek ennek többszöröséről szóló aggasztó adatok. Nálunk is régen tisztában vannak már vele a legelszántabb fülkeforradalmárok is, hogy Orbán Viktor legnagyobb választási ígérete teljesíthetetlen. Míg a tavalyi költségvetési tervezetben még tükröződött a tíz év alatt egymillió új munkahely terve – a foglalkoztatottak száma 3,7 millióról 4,7 millióra emelkedett volna egy évtized alatt –, addig a 2012-es költségvetésből már az olvasható ki: a 2020-as évek elejére már csak 4,1 millió munkahellyel számol a kormányzat. Vagyis legalább 600 ezer állás hiányzik a korábbi tervekhez képest. A munkanélküliség így csak csigalassúsággal csökkenhet. Ha egyáltalán. A szakértők szerint ugyanis a következő éveket az jellemzi majd, hogy nem a foglalkoztatás bővülésével egyenes arányban apad a munkanélküliség, mivel az állami támogatások szűkítése, a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata miatt rengetegen újra álláskeresőként jelennek meg a munkaerőpiacon.

Hogy a munkanélküliség a korábbinál komolyabb csapda, azt az is mutatja: Christine Lagarde IMF-vezér már szakszervezeti vezetőkkel tárgyal róla. A Nemzetközi Valutaalap is rájött: a túlzásba vitt megszorító programok sokszor nemhogy segítenek, egyenesen árthatnak a gazdasági növekedésnek. Már pedig ma is érvényesnek tekinthető Arthur Melvin Okun amerikai közgazdászprofesszor régi törvénye: a GDP 2 százalékos visszaesése a munkanélküliségi ráta 1 százalékos növekedését eredményezi. Hírek szerint a tegnapi brüsszeli EU-csúcson – e cikk születése idején – az euró jövője mellett az is téma volt: hogyan lehetne a fiataloknak munkát vagy továbbképzést biztosítani, miután kikerültek az iskolából.

Olvasóink írták

 • 2. klj-54 2012. január 31. 15:34
  „Kis hazugság,
  nagy hazugság,
  STATISZTIKA!”
 • 1. achilleus 2012. január 31. 14:55
  „A legújabb KSH adatok:
  http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/fog/fog21112.pdf

  46 ezer fővel dolgoztak többen az év utolsó negyedévében,
  mint egy évvel korábban, a munkanélküliség nem változott
  "3 millió 851 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma 2011 IV. negyedévében, 1,2%-kal több, mint az
  előző év azonos időszakában. Elsősorban a férfiak munkaerő-piaci pozíciói javultak. A munkanélküliek
  száma az egy évvel korábbival lényegében megegyezett, 459 ezer fő volt, amely 10,7%-os
  munkanélküliségi rátát eredményezett." stb.

  Egyébként nehezen tudom elképzelni, főképp az európai összkép miatt - melyet a szerző igen pontosan és szabatosan járt körül - hogy sokkal jobb eredményeket érhetett volna el bármilyen színezetű kormány, akár "fülkeforradalmár", akár nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gát gátja

"Nem beszéltünk arról, mennyire illendő a közszolgák- nak törvényileg pluszkedvezményt adni." Tovább olvasom