Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Csapda

JEGYZET - "Nincs gazdaság a világon, amelyik gyenge, rosszul működő bankszektor mellett növekedni tudna."
„Megmentenek 100 ezer embert, cserébe egy államcsődért" – írják fórumozóink a delmagyar.hu-n azzal kapcsolatban, hogy Rogán Antal szájából elhangzott a bankoknak adott november 1-jei ultimátum egy devizahiteles „végső megoldás" kitalálására. Olvasóink mondanak persze ennél cifrábbakat is, ezeknek szalonképes változata az a bizonyos takaró, amelyiknél tovább nem lett volna szabad nyújtózkodni, meg hogy annak idején senkit sem kényszerítettek gépfegyverrel az eladósodásra.

Eközben szakemberek szájbarágósan azt próbálják elmagyarázni, hogy a devizahitelt mint „hibás terméket" 2001-ben Járai Zsigmond jegybankelnök javaslatára, a kormány előterjesztésére az akkori Fidesz-többségű parlament szavazta meg. Az eladósodás gerjesztése aztán eltartott egészen 2008-ig, a folyamatban a mindenkori politikának – amelyik közeli időpontokat jelölt meg az euró bevezetésére – a kormányoknak, az MNB-nek és a bankfelügyeletnek is szerepe volt, nemcsak a most bűnösnek kikiáltott kereskedelmi bankoknak. Mellesleg ebből a hibás termékből a parlamentben ülő képviselők is boldogan vásároltak, példát mutatva a népnek, fejenként több 10 millióval adósodtak el.

Mivel a devizahitelesek száma mintegy félmillió, és közülük 100 ezren nem fizetnek – a családtagokkal együtt 300-400 ezren –, akkor miért kell beáldozni és megroppantani a bankrendszert, értetlenkedik a nép – a véleményeket el lehet olvasni az összes online újság fórum rovataiban. Mi lehet a valódi célja az akciónak? Surányi György volt jegybankelnök a tegnap reggeli Mokkában így fogalmazott: „Nincs gazdaság a világon és a világtörténelemben, amelyik gyenge, rosszul működő bankszektor mellett növekedni tudna. Egy ország, amelyik ilyen helyzetben szinte tudatosan gyengíti a bankszektorát, az a saját csapdájába esik, hiszen a bankszektor nem képes megfelelően támogatni a gazdaságot."

Eközben napok óta annak örül a kormánypropaganda, hogy a második negyedévben fél százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye.

Olvasóink írták

  • 1. csonakos 2013. szeptember 07. 09:49
    „A jegyzet jól összefoglalja amit normálisan gondolkodó emberek látnak! Valaki írta egy kommentben, hogy háborús övezetben ahol szinte leromboltak mindent csak a bankok székházai és utcája maradt ép! Hát ez az! Még a "barbár" népek is tudják, bank nélkül nincs fejlődő gazdaság! Valami nagy mutyi van esetleg megint kilátásba?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betiltott reklám

"Legföljebb kitiltani lehetne a tévékből." Tovább olvasom