Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Csapdában

"Normálisabb országokban nincs ekkora súlya a jelzőnek: saját. Kevéssé érdekli az embereket, hogy lakásbérlők vagy tulajdonosok, lényeg, hogy – laknak. Ott nem fordul elő: azért élnek-dolgoznak, hogy egyszer majd igényük szerint lakjanak."
Nem irigylem a mai fiatalokat – mondogatjuk, javakorabeliek, és általában egyesítjük a mondatban: munkához és lakáshoz jutni, családot alapítani. Több baj is van pedig az ilyes mondatokkal. Egyik a memóriazavart mutatja, mintha bizony kiment volna már a fejünkből, hogy magunk sem voltunk irigylésre méltó helyzetben a saját pályakezdésünkkor, lakásnélküliségünkben. Másik baja az általánosító jelleg, hiszen csak az nem látja, aki nem akarja, hogy vannak mai fiatalok irigylésre méltó helyzetben. Érettségi ajándékként kapják a lakást a tehetős szülőktől. Plusz autó. És fogadnék, ha nem tudnám, tutira nem illik fogadni: állás is vár rájuk, sőt szépen megtervezett karrier.

Az igazi baj mégis az, hogy alighanem túl kevesen vannak ez utóbbiak, a mi viszonyaink között gazdagnak mondható családok gyermekei, és mintha túlontúl sokan lennének olyanok, akiknek reményük sem mutatkozik saját lakásra. Még akkor se, ha van állásuk. Az ő képletük: a csapda. A keresetük aránytalanul nagy hányadát kénytelenek albérletre kiadni, ezért semmi esélyük, hogy a keresetükből saját lakásra gyűjtsenek.

Normálisabb országokban nincs ekkora súlya a jelzőnek: saját. Kevéssé érdekli az embereket, hogy lakásbérlők vagy tulajdonosok, lényeg, hogy – laknak. Ott nem fordul elő: azért élnek-dolgoznak, hogy egyszer majd igényük szerint lakjanak. Sokkal inkább: igényük szerint élnek-dolgoznak, munkahelyet választanak, és ahhoz valamilyen lakhatást. Mozgékonyak, költözködnek feszt, arra mennek, amerre jobb a munka meg a bér. Minálunk? Ha egyszer saját lakáshoz jut itt az ember, nem bír többé kimozdulni belőle. Azaz újabb csapdába jut, mert a munkaerőpiacon kiszolgáltatott.

Végül, de legfőképpen: hogy legyen addig gyerek, míg nincs megfelelő munka? Lakás? És hogy legyen, amikor már elszállt az idő?

A csapdából a jelek szerint az ember csak a maga erejéből szabadulhat. Vagy benne marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lokális benzinárak

"lényegében hidegen hagy mindenkit, hogy 280 vagy 284 forintot fizet-e az üzemanyag literjéért,… Tovább olvasom