Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Csavarzár

JEGYZET - ˝Az alföldi rozé állja a versenyt a neves villányi pincék termékeivel˝
Csavarzáras üveg bort ajándékba adni 15-20 esztendővel ezelőtt meglehetősen nagy modortalanságnak számított, amit tetézett, ha homoki, netalán soltvadkerti szőlőlét rejtett az üveg. Egyrészt kevesen gondolták, hogy az látott egyáltalán szőlőt, az viszont közismert volt, hogy arrafelé működött az ország messze legnagyobb árbevételű vegyes boltja, amelyik kizárólag kristálycukrot árult.

Mára alaposan megváltozott a világ, bátran vehetünk és vihetünk egy üveg csavaros Frittmann rozét vagy Irsai Olivért ajándékba és persze magunknak – valahol 800–1200 forint körül van palackja. Teljesen rendben van a korábban az év borászának is megválasztott termelő keze munkája, mint ahogy egyre több a jó minőségű homoki bor is.

Jön fel az alföldi bor, és számos rozé tényleg gyakran állja a versenyt a neves villányi pincék hasonló termékeivel. Mint ahogy az illatos-zamatos, friss fehérborok is összemérhetők már az ország más híres borvidékein termelttel.

És jön fel a – sörfesztiválnak indult – szegedi borfesztivál is, folyamatosan, immár két évtizede. A legnagyobb, leglátogatottabb az országban, ami különösen nagy szó, mert a helyi bor neve azért messze nem cseng olyan ismerősen, mint a fesztiválé.

Lehet, hogy a mai megnyitón egy kicsit elázunk, de ha választani lehet, akkor ez inkább belsőleg történjen. Ha pedig nagyon hideg lesz, megpróbálhatjuk akár a forralt bort is – amely persze szitokszó nálam és a borászok között is –, de sokáig a hosszúlépés is az volt. Ha választani lehet, inkább az utóbbi, és ha nagyon belelendülünk, akkor jöhet a végkifejlet – ahogy már nem szomjas barátom szokta rendelni –, a háromszor három deci tisztán hatszor.

Nem is olyan egyszerű kiszámolni, hány hétdecis, csavarzáras palackban fér el ennyi rozé vagy fehér – vagy vörös, de akkor már keressük inkább a parafa dugót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalázatos emberek

"Ki akarna „csak úgy" bármiféle jutalmat adni?" Tovább olvasom