Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Csend az őrület után

"Két és fél napra megpihent az ország. Aki mégiscsak útnak indult, az sem sietett, hiszen „csak” a rokonokhoz kellett eljutnia, ráadásul most száraz utakon."
Két és fél napra megpihent az ország. Aki mégiscsak útnak indult, az sem sietett, hiszen „csak" a rokonokhoz kellett eljutnia, ráadásul most száraz utakon. Nem kergettek senkit a tennivalók, az elintéznivalók, a határidők. Két és fél nap alatt csak arra kellett ügyelni, időre elkészüljön az ünnepi ebéd és vacsora, álljon meg a fenyő a talpában, s mindig legyen valami enni- és innivaló az asztalon.

Két és fél nap alatt csaknem elfelejtettük, mi volt a nagy leállás, a különös időszámítás, vagyis december 24-én déli 12 vagy 14 óra előtt. Az az időszak ugyanis egy őrület volt.

Minden évben azt mondják az elemzők karácsonykor, hogy ilyen ünnepi készülődést még nem tapasztaltak, rekord árbevételt könyvelhettek el a kereskedők, mert mindenki annyi pénzt költött ajándékokra, karácsonyi ételekre, mint még sohasem. De lehet-e minden évben hajazni a korábbi rekordokat? Ez a kérdés idén azért merült fel az eddigieknél is élesebben, mert a gazdasági válság miatt a 2008-as költekezést nem tudták előre megbecsülni a szakértők. Minden elemző tanácstalanul pislogott a tévében a kamerák előtt. Aztán, ahogy közeledett az aranyvasárnap, annál biztosabban hangzottak el olyan kijelentések, hogy válság ide vagy oda, a magyarok nem vesznek róla tudomást, legalábbis karácsonykor nem. És az utolsó előtti időszak jóslatai az utolsó pillanatokban beigazolódtak: most is megint több pénzt költöttünk el karácsonykor, mint egy évvel korábban.

Azok a multik, amelyek Szegeden újabb bevásárlóközpontokat szeretnének 2010-ig felépíteni, úgy tűnik, jobban ismernek bennünket, mint mi saját magunkat. Tudják, válság ide vagy oda, a bevásárlás, az utolsó fillérek elköltése olyan szenvedélyünkké, életformánkká vált, hogy bátran lehet rá több tízmilliárd forintos befektetéseket alapozni.

Az őrület még tovább is fokozható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évezredes csodák

"Napjainkban, az európai zsidó–keresztény kultúrkörben mindenki számára más-más jelentést… Tovább olvasom