Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Csend, vihar előtt

"Kampánycsendnek még sose örültem annyira, mint most. Mert egy olyan kampányon jutunk ma túl, amit jobb lenne feledni."
Kampánycsendnek még sose örültem annyira, mint most. Mert egy olyan kampányon jutunk ma túl, amit jobb lenne feledni.

Annyi minden történt az elmúlt két hétben! Annyira erős nyomás érkezett ebből és abból az irányból is, hogy „ez", illetve „az" az egyetlen helyes! Az erőszakolt kuszaságban jó, hogy van legalább egyetlen olyan nap, amikor senkinek sincs joga ránk erőltetni a véleményét. Csendben mérlegelhetünk. Elválaszthatjuk a lényegest a lényegtelentől. Válaszolhatunk az alapkérdésekre: Ami történt, kinek az érdekét szolgálta? De arra is felelhetünk: Mi az én érdekem? S ennek képviseletét kire bízhatom?

Többféle válasz, többféle következtetés is adódik. Az egyik az, hogy élünk a jogunkkal, és voksolunk – polgármestert és képviselőket választunk. A véleményterrortól és manipulálástól sem mentes kampány után is remélhetjük: sokan lesznek, akik részt vállalnak e döntésből.

Négy éve például majdnem minden második ember így gondolkodott. Talán most még többen lesznek azok, akik szerint akkor születik a többség számára jó döntés, ha abban a többség részt vesz – legalább a voksával. Talán többen vannak azok, akik szerint nem hiába követelte 1956-ban, s vívta ki 1990-ben egy ország a szabad és demokratikus választás jogát.

Kampánycsendnek még sose örültem úgy, mint most. Az előttünk álló politikamentes szombaton fellélegezhetünk. Pörköltfőzés, szüret, kirándulás, színház, koncert, moziünnep és meseolvasás... Ilyen elfoglaltságokat kínálnak a programszervezők. Egy napra megpihenhetünk. Ez a csend azonban vihar előtti csendnek ígérkezik.

Mert más programszervezők a vízválasztónak is mondott választás után a folytatást ígérik. Az élet nem áll meg. Hétfőn a dolgozók megkapják a járuléknövelés miatt megcsonkított fizetésüket. De az áremelések miatt növekedő összegű közületi számlákat is. A pénztárnál meg folyton szembesülnek a ténnyel: mennyivel ér kevesebbet a pénzük. Akinek munkája sincs, az még nehezebb helyzetbe kerül. Ez táplálja az újabb és újabb tiltakozáshullámokat. Folytatódik a vihar.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök következnek

"Vajon ki vagy mi vett rá egy sokgyermekes családapát, hogy a múlt héten hétfőn Szegedről Budapestre… Tovább olvasom