Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Cserepes

"Mindenesetre, ha a Cserepesre nem lenne igény, akkor már régóta lehúzhatta volna a rolót. Más kérdés, hogy a cég többségi tulajdonosának, az önkormányzatnak mi vele a terve."
Teszteltem ismerőseimet, járnak-e a szegedi Cserepes sori piacra. Majdnem mindegyikük jár. Van, aki sűrűbben, mások ritkábban és kizárólag az asszony kedvéért, akivel két perc alatt össze is szoktak veszni, mert férfi ésszel nehéz felfogni, mi a fenét nézegeti a nő a kabátoka t, a pulóvereket, a bugyikat, meg a kozmetikumokat, amikor kizárólag olcsó téli cipőért, meg sapkáért indultak.

Volt szerencsém tudósítóként arról beszámolni, amikor 18-19 évvel ezelőtt a Szent István térről ide, Móravárosra paterolták ki az akkor lengyel piacként emlegetett zsibvásárt. Jobbára kis Polskik tetejére terített fóliáról árulták akkor az autóalkatrészeket, horgászbotokat, kempingsátrakat.

A Cserepesen kezdetben doboz szolgált asztalként, az új helyszín arról híresült el, hogy ellepték az itt a piros, hol a piros játékosok, akik nem csupán a könnyelműen fogadókat „vették le", előszeretett el fújták meg a bámészkodók pénztárcáját is.

Emlékezetem szerint a párosával járőröző rendőrök nem sokat tudtak kezdeni a jelenséggel, sokkal inkább eredményes volt a piac saját biztonsági csapata, amely néha a törvényesség határán egyensúlyozott, ám rendet tett. Pedig a maffia is próbálta betenni lábát a piacra, egészen addig, amíg bakanccsal rá nem tapostak a tyúkszemére.

Ma már teljesen más arcát mutatja a piac. Kialakult a békés „kínai negyed", sorjáznak a butikszerű kínálattal jelentkező bódék, a hátsó soron a kolbászosok, a lángososok, meg a hagyományos zsibvásár, amely Lenin összes művétől a légkalapácsig mindent kínál.

Általában miért járnak ide a vásárlók? Mert az üzletekhez képest olcsóbban jutnak ehhez-ahhoz. Sőt még annál is olcsóbban, ha sikerül alkudni, ami egy üzletben nem divat. Persze, tegyük hozzá, ha valaki ruhát próbál, akkor nem kényelmes fülkében teheti, hanem egy függöny mögött, papírkartonon egyensúlyozva. Mindenesetre, ha a Cserepesre nem lenne igény, akkor már régóta lehúzhatta volna a rolót. Más kérdés, hogy a cég többségi tulajdonosának, az önkormányzatnak mi vele a terve.

Fejleszti, komfortosítja, pavilonokat alakít ki a bódék helyén, avagy gondol egy nagyot és más sorsot szán neki, mondjuk lakatot tesz a kapura és értékesíti a területet, amelynek környékén most sorra épülnek a nagy áruházak. Hogy melyik megoldást választja – a lapunk cikkében nyilatkozó alpolgármester szavaiból nehéz egyértelműen megjósolni –, azt idővel megtudjuk.

Olvasóink írták

 • 4. fogyaszto 2007. november 21. 19:55
  „Kerulgeti a temat mint a kutya a tuzcsapot.Azert ide erzik mar egy jovoben epulo lakopark vagy bevasarlo koszpont szele is.Folyt kov...”
 • 3. triatlonos 2007. november 21. 17:09
  „Valóban, a jegyzet egy sajátos ujságirói műfaj, aminek a lényege, hogy az olvasó miután átolvasta, azt gondolja, hogy a számból vették ki a szót!
  A Délmagyar Jegyzet sajátossága, hogy az pont a fentiek ellenkezője!
  Javaslatom, hogy ezután a Délmagyar Jegyzet legyen : ELLENJEGYZET! És akkor nem érheti szó a ház elejét, mivel az nincs összefüggésbe a napi eseményekkel.
  Arra szeretném felhivni azi lyen magamfajta "beirogatók" figyelmét, hogy az ujságiró is ember, tehát nem szakadhat szét, nem irhatja csak azt, amit gondol, arra is ügyelni kell, amit elvárnak tőle!”
 • 2. theseus 2007. november 21. 10:57
  „Ez is jellemző a DM-re. A jegyzet, amelynek a fő műfaji sajátossága, hogy az aktuális témákra reagál, a rendszerváltás legnagyobb sztrájksorozata napján elővesz egy örökzöld témát, egy már régen lerágott csontot, és azon nosztalgiázik.

  Jól ismert technika a figyelem elterelése: a kormány számára "kellemetlen" események a nyilvánvalóan kormánypárti lap számára egyszerűen nem jelentenek témát.
  (Persze abban sem nagyon lenne köszönet, amilyen jegyzetet erről feltehetőleg írnának,vagy írni fognak. Az eddigi tapasztalatok alapján borítékolni lehet, hogy a sztrájkolókat támadná és a kormányt védené a lap valamelyik "jól bevált", vonalas jegyzetírója - tisztelet a kivételnek).”
 • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. november 21. 08:38
  „Még szép, hogy szükség van a Cserepes sori piacra.
  A belvárosban szinte megfizethetetlen bizonyos réteg számára bármilyen árucikk. A nagy multik befészkelték magukat, de ott sincs garancia, hogy mit veszünk nagyon sok pénzért.
  A másik dolog: itt is külföldi -kinai - ott is külföldi árut kell vásárolnunk. A hazai "piacot teljesen tönkretették. Szinte nincsenek is magyar termékek. Pedig azt venném szívesebben. A termelést, a gyárakat megszüntették Kiszolgáltatottak lettünk ezen a téren is a külföldi behozatalnak. Kinai a cimpőnk, zoknink, szabadidő ruhánk, farmerunk, pulóverünk, függőnyünk, s még sorolhatnám. De ha ez se lenne, tényleg a vöröskereszt durkálóiból kellene használt ruhában járnunk.
  Nagy multikra meg már nincsen szükség. Ki fog vásárolni, vagy még a bankok ostromló , kizsákmányoló - tisztelet a kivételnek -ajánlatait elfogadva hitelekkel súlytjuk agyon magunkat?
  Kivülről más látszik, öltözködünk, autozgatunk, de megfeszülünk lassan még abba is. Szükség van a cserepes sorra, ahol a piacvezetősége előtt le a kalappal.
  Ha lennének tisztességes áron, jó áruk azt vennénk. De gyárakról, üzemekről, Szuegeden is csak álmodozhatunk, inkább még azt is bezárják, ami még esetleg megvan.
  Csak szét kell nézni az egykor csodálatos Kárász utcán! Igaz szép a burkolat, de hol vannak a kirakatok? Bankok sorakoznak.
  Régen szép volt sétálni és nézni a kirakatrendezők egyszerű szép munkáját dicsérő üvegablakokat, ma már csak az "anyagilag megvastagodott elit ül a teraszokon, melyek egymást követik a sétálóutcán. Szomorú az egész. Ezeken is lehetne gondolkodni, nemcsk az anyagi érdeket nézni mindig és mindenáron!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schengen arcai

"Schengen is más itt, mint amilyennek máshol mutatja magát. Schengen az uniós határátkelés… Tovább olvasom