Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Csikkek és terek

"Bár a többség aligha gondolt bele, mégis mintha annak tudatában szavazott volna, hogy a dohányosok évente több száz milliárd forint pluszadót fizetnek be a költségvetésbe"
Ha valamit sokszor mondunk, még nem biztos, hogy igaz. Ezért is kezdtem már kételkedni az utóbbi időben abban a közkeletű feltételezésben, miszerint kies hazánk lakói összességében jóval okosabbak politikusaiknál. Mert – szólt a mondás – hiába dühöngenek a közbeszédben ordas indulatok, a nép többnyire mégis higgadtan szemléli a világ folyását, és döntési helyzetben általában racionálisan mérlegel. Nos, bár ezt manapság sokszor nem igazán érzékeljük a mindennapokban, annál inkább fellelhető a közterületi dohányzásról született közvélemény-kutatásunkban.

Mai lapunkban közöljük az Informédia felmérésének eredményét, amelyben arról kértük olvasóink véleményét, betiltsák-e a dohányzást a parkokban, játszótereken. A lehetséges válaszok kiegyensúlyozottsága számomra újra arra utal, hogy hiába uralják a felszínt sokszor az indulatok, a mélyben inkább a tolerancia józansága uralkodik. Olvasóink többsége ugyan a parkok és játszóterek védelmében lépéseket tartana szükségesnek, de nem feltétlenül tilalombarát. Láthatóan inkább a célt tartják szem előtt, nem az eszközt, és a vélemények kiegyensúlyozott megoszlása jelzi, hogy nem diktátumokban gondolkodnak, és céljuk sem a dohányosok kiközösítése.

Bár a többség aligha gondolt bele, mégis mintha annak tudatában szavazott volna, hogy a dohányosok évente több száz milliárd forint pluszadót fizetnek be a költségvetésbe (ami majdnem futja például a házi- és gyermekorvosi hálózat költségeit!), s már csak ezért is megértést, szenvedélybetegségnek tekinthető szokásukért pedig inkább sajnálatot érdemelhetnek. Olvasóink érzékelhetően nem a dohányosok ellenében, hanem velük együtt keresnének valamiféle megoldást. Alapvetően köztisztasági problémaként kezelve az ügyet, hogy ne álljanak halmokban a csikkek a városok közterein. Ami annak a kutatásnak a fényében is fontos lenne, amely bizonyította: ha egy környék szemetes, az egyre szemetesebbé válik, ott egyre több lesz a graffiti is, és mind jobban terjed a bűnözés.

Nagy tehát a tét. Csak az a kérdés olvasóink számára is, a többnyire keveset érő tilalom vagy az elegendő szemétgyűjtő a jobb megoldás.

Olvasóink írták

 • 5. sevenof9 2008. december 21. 17:15
  „en a szemetelessel ugy vagyok,hogy vissza a feladonak. nem tudom,hogy miert nekunk kell a szemettel vivni,en nem kertem a tejet dupla tetrapakkban,nekem jo kimoshato uvegben is. magyarul gyarto es forgalmazo egyutt oldja meg a szemet-kerdest. el lehetne kezdeni visszavinni a szemetet a tescoba,mondjuk egy flashmob kereteben (nem sok valtozik,az eleve szemet,amit ott arulnak). ra kellene a nagykutyakat dobbenteni,hogy a kozossegnek meg van ereje. csakis ezen mulik...”
 • 4. cyt 2008. december 21. 09:18
  „A nagyon sok mas szempontbol "imadott es korberajongott" egyes NYUGATI orszagokban a betegseg es balesetboztositas rendszere ugy van MEGSZERKESZTVE es FENNTARTVA, hogy a karos szenvedelyeknek hodolo tagok - a rendszer szabalyainak es az egeszseg vedelmenek megfeleloen - eleve tobbet kotelesek fizetni. Mara mar ugyanis teljesen bizonyitott, hogy pl. a dohanyzas milyen szazalekben rizikofaktor az egeszseges elet elleneben. Mivel nalunk valahogyan sehogyan sem tud megbirkozni a HATALOM (= kormanyok) ezzel a betegseg- es balesetbiztositasi problemaval, ezert kizarolag csak az adoztatas es a tiltas kereteiben tud (kepes) gondolkozni es cselekedni. Pedig a dolgokat az oktatas-nevelesben kellene elkezdeni - ez azonban megint egy olyen terulet, ahol a szoclib eszmek tokeletesen szetvertek minden korabbi, jo, sikeres es hathatos nevelesi rendszert - persze nem adtak helyette semmi mast, csak a SZABATOSSAG es MASSAG TOLERANCIAJA elveket. Mindaddig, amig ezek a szabadlelkuletu szoclibesek nem KEPESEK felfogni es megerteni a dolgok lenyeget, az evszazados szokasok es hagyomanyok kikristalyosodott igazsagtartalmat, addig az elet SEMMILYEN TERULEYTEN - igy a dohanyzas teruleten sem - lesznek kepesek helyeset cselekedni, a jo fele iranyitani, peldamutatassal nevelni a tarsadalmat. A szocial-liberalizmus egy ZSAKUTCA az elet minden teruleten. A dohanyzas elleni "harc" teruleten is.”
 • 3. dova 2008. december 20. 22:51
  „Sajnos, a dohányzás ellen folyamatosan hangoztatott érvek ellenére is a nem-dohányosoknak meg kell vívnia a napi "csatáikat" a füst mentes légkörért és álszent az, aki a tolerancia fogalmát be akarja csalni ebbe a játszmába.
  Egyet azért ne feledjen senki, aki pro vagy kontra érvel.

  Füst nélkül lehet élni, de levegő nélkül nem!”
 • 2. Zs 2008. december 20. 22:25
  „Minden bagós a seggén keresztül szívja, a saját házában(lakásában)...
  Ha a "dohánytermesztés-feldolgozás-értékesítés-fogyasztás-következményeinek kezelése" láncot ki lehetne iktatni az életünkből, akkor azt hiszem, hogy az üvegházhatás és az egészségügyi ráfordítások frontja jelelntősen többet érne, mint a jövedéki adó, mint bevétel...

  Méghogy élvezeti cikk - már a fogalom egy besz...ás - aki így élvez, azt fellőném űrszemétnek - persze aztán meg azon bosszankodnék, hogy zavarja a műholdas kapcsolatokat... :)”
 • 1. vmagdi 2008. december 20. 18:03
  „nem tudok tulsagosan szolidaris lenni, ugyanis minden troli es villamosmegalloban van kuka, a kuka oldalan kulon csikkgyujto, megis a vilag legtermeszetesebb mozdulataval dobja a foldre a csikket (tisztelet a kivetelnek), szerintem vilagosan fol kellene tuntetni a dobozon hogy + x Ft takaritasi ado, mert az, hogy a dohanyzas karos az egeszsegre , meg hogy halalt okoz , hat na ja, ezt mar az ovodaban is elmondjak. Nem tud meghatni a dolog azert se, mert valaha , ugy husz evevl ezelott en is dohanyos ember voltam, megse dobtam el egyetlen csikket se a foldre, azon kivul egy jo par ember mar onakaratabol leszokott a dohanyzasrol, ami azt bizonyitja, hogy LE LEHET SZOKNI, akkor hadd ne sajnaljak mar egyet se.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csontváz a szomszédban

"A történelmet a győztesek írják. Így fordulhat elő, hogy egyesek a népirtást és egyéb háborús… Tovább olvasom